Baka egna lussebullesemlor

Lussebullesemlan – årets nyhet till julfikat! Vill du baka egna utgår du från ett klassiskt recept på lussebullar.

Vill du göra en roligare variant av lussebullar? Möllans Café i Sjöbo har nu lanserat nyheten lussesemla – en klassisk lussebulle som fylls med traditionell semmelfyllning.

– Jag satt och tänkte lite på vad vi kunde på sälja nu till jul som var lite roligt. Och lussebullen påminner ju mycket om en vanlig vetebulle då kan man lika gärna göra en semla av den, säger bagaren Corinne Persson, till Metro.

Så kan du göra egna lussesemlor

Du behöver:

  • 50 g jäst
  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 5 dl Arla® mjölk
  • 250 g Arla Köket Kesella® kvarg
  • 2 pkt saffran à 0,5 g
  • 12 dl strösocker
  • 12 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 ägg

 

Till lussesemla:

  • Cirka 5 dl vispgrädde
  • Mandelmassa

 

Gör så här:

  • Börja med att smula ner jästen i en bunke.
  • Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Värm till max 37 grader och häll över jästen.
  • Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa övertäckt i cirka 30 min.
  • Ta upp degen på mjölad bänk, dela i 35 bitar och baka ut till lussekatter.
  • Garnera med russin och låt jäsa på plåt i cirka 20 min.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda sedan i mitten av ugnen cirka 5-8 min. Låt svalna.
  • Skär lussebullarna på längden.
  • Gröp ur botten lätt och blanda brödmassan med mandelmassan.
  • Lägg på mandelmasseblandningen och sedan grädde efter smak.

 

 Foto: Möllans Café i Sjöbo

 

Grundrecept på lussekatter från Arla.

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar