Bakad aubergine med honung och chiliolja är en god förrätt att dela på.
”Välj själv hur het du vill ha den! Du kan också göra det här utan ugn, genom att skära auberginerna på mitten, steka dem i olivolja och sedan ringla över oljan. Då får den lite mer textur och färg”, skriver Oliver Ingrosso i sin nya kokbok Mangia: pasta och annat gott.
Han vill uppmuntra till att laga mat efter sin egen känsla och har därför inga mängdangivelser i recepten.

Bakad aubergine med honung och chiliolja
Du behöver:
-
Aubergine
-
Färsk chili
-
Flytande honung
-
Olivolja
-
Flingsalt
-
Svartpeppar
-
Färsk persilja
Gör så här:
-
Lägg hel aubergine på en plåt och ställ in i ugnen på 185 grader i cirka 20–30 minuter, beroende på storlek.
-
Hacka chili och blanda den med honung. Låt stå och dra en stund. Du kan också använda en chiliolja istället för färsk chili om du vill. Smaka av med lite god olivolja.
-
Ta ut auberginen när den är mjuk. Dela den på längden och skär köttet i bitar. Om köttet ser lite blekt ut kan du ställa in auberginen i ugnen en stund till.
-
Ringla sedan över honung- och chilioljan, salta, peppra och strö över lite finhackad persilja.

Recept ur Mangia: pasta och annat gott av Oliver Ingrosso (Mondial, 2024).
Läs också: Hemliga ingredienserna i Oliver Ingrossos smaskiga pesto