Hemliga ingredienserna i Oliver Ingrossos smaskiga pesto

Oliver Ingrossos pesto är ljusare i färgen och innehåller flera oväntade ingredienser. Nyfiken på att testa? Här hittar du receptet!

pesto

Oliver Ingrossos pesto innehåller mindre basilika och mer pinjenötter än en vanlig pesto – och de två otippade ingredienserna zucchini och fänkål. Stekt zucchini och lök mixar han ner i peston, och låter också bitar av zucchini koka med i pastavattnet, vilket ger rätten lite mer tuggmotstånd.

Den matglade DJ:n driver den italienska restaurangen Olli i Stockholm och är aktuell med kokboken Quanto basta. Han vill uppmuntra till att laga mat efter sin egen känsla och har därför inga mängdangivelser i recepten. Så vässa smaklökarna och anta utmaningen: att återskapa hans goda pesto!

Pesto

Du behöver:

  • Zucchini
  • Schalottenlök
  • Olivolja
  • Vitlök
  • Fänkål
  • Citron
  • Smör
  • Fänkålsfrön
  • Pinjenötter
  • Färsk basilika
  • Parmesan
  • Pecorino
  • Pasta
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär zucchini på mitten och sedan på mitten igen, skär bort en del av köttet och ställ åt sidan. Skär den yttre delen som är kvar i hyfsat tunna diagonala strimlor.
  2. Hacka schalottenlök, det behöver inte vara fint.
  3. Hetta upp olivolja i en stekpanna, ha i löken, hela vitlöksklyftor och köttet från zucchinin. Låt allt långsamt karamelliseras tills det är mjukt och lite sött.
  4. Dela fänkål på hälften.
  5. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i citron, smör, olivolja, fänkålsfrön och salt.
  6. Koka fänkålen i vattnet tills den är mjuk. Plocka upp och låt rinna av.
  7. I en matberedare, mixa den kokta fänkålen med den karamelliserade löken, vitlöken och zucchinin samt mycket pinjenötter, färsk basilika, olivolja, salt, peppar, lite vatten från fänkålskoket, parmesan och pecorino. Justera konsistensen och smaken så som du vill ha den. Den ska inte vara så oljig, utan mer som en puré.
  8. Koka upp pastavatten i en kastrull.
  9. Koka pastan tills den är nästintill färdig. Någon minut innan den är färdigkokt lägger du ner zucchinibitarna som får koka med sista biten. Häll av pastavattnet men spara lite till att späda peston med.
  10. Blanda pastan och zucchinin med peston och pastavatten och koka klart den där. Slunga runt och tillsätt mer pastavatten om det behövs.
  11. Blanda till sist i pecorino och tillsätt lite pastavatten om det känns för stabbigt.
  12. Servera med mer pecorino och lite fin olivolja på toppen. Avsluta med nymalen svartpeppar om du vill.

Tips!

Tillsätt isbitar när du mixar eller mortlar din pesto så behåller den sin gröna färg bättre.

pesto

Receptet på pesto är hämtat från kokboken Quanto basta – italienska favoriter och familjerecept av Oliver Ingrosso (Mondial, 2023).

Läs också: Vardagsfavorit! Laga Oliver Ingrossos snabba bolognese


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar