Så väljer du och sköter om tryckimpregnerat trä

Äntligen är det säsong för utearbete! Men vad ska man tänka när det gäller tryckimpregnerat trä? Det får du veta här.


Har du tänkt bygga något ute i år? Ett lusthus med utsikt? En kompost? Eller kanske den där efterlängtade drömaltanen? När det gäller dessa typer av byggen så är det nästan bara tryckimpregnerat trä det handlar om.

Ska man bygga en altan eller en trappa, eller annat bygge som är hårt utsatt för väder och vind så är tryckimpregnerat trä det bästa valet.

Det är endast tryckimpregnerat trä som är verkligt rötbeständigt.

Det finns två sorters tryckimpregnerat att välja på beroende av vilket sorts bygge det gäller. Tryckimpregnerat trä märkt NTR A för trä i kontakt med mark och sötvatten och tryckimpregnerat trä märkt NTR AB för träbyggen ovan mark.

Exempel på byggen där man ska använda tryckimpregnerat trä klass NTR A är grindstolpar, staketstolpar, allt som är i kontakt med marken. Du ska däremot välja NTR AB-märkt trä för själva grinden, staketspjälorna, osv.

Läs mer: Bygg ett trivsamt trädäck

Nya EU-regler

Träskyddsmedlet för NTR A-märkt tryckimpregnerat trä innehåller koppar, tidigare vanligtvis i kombination med krom och arsenik. NTR AB-märkt trä innehåller endast koppar utan krom eller andra metaller. Enligt Kemikalieinspektionens restriktioner får NTR A-märkt trä, som specifikt innehåller krom, endast användas för byggkonstruktionsdelar i varaktig kontakt med fuktig mark eller vatten.

Samtidigt kommer nu den 1 juli 2004 nya EU-bestämmelser som innebär att tryckimpregnerat trä för allmänheten inte längre kommer att innehålla arsenik.

– De nya bestämmelserna beror i huvudsak på det farliga i okontrollerad förbränning av arsenikhaltigt virke. Vid förbränningen lösgörs arsenik i aska och rökgaser. De nya bestämmelserna beror alltså inte på att det är speciellt farligt att bygga något av tryckimpregnerat trä, förklarar Magnus Estberg på Träskyddsföreningen.

I Sverige har förbudet mot privat förbränning av denna typ av tryckimpregnerat trä ansetts fungera bra, men det har varit mindre förståelse och större problem i andra länder.

Läs mer: Virke till altanen

Garantier

När du köper ett tryckimpregnerat trä i Sverige är det oftast märkt med NTR. Förkortningen står för Nordiska Träskyddsrådet. Att träet är märkt av NTR garanterar att det är ett godkänt träskyddsmedel ur miljö- och effektivitetssynpunkt. Att tryckimpregneringsprocessen är rätt utförd och att en opartisk kontroll av ovanstående är gjord.

– Men nu börjar det komma annat tryckimpregnerat trä från t.ex. Baltikum. Det saknar helt märkning eller har andra märkningar och vi vet inget om beständighet och hur det ser ut med miljöanpassningen för detta trä, säger Magnus Estberg.

Det blir oftast helt andra priser på detta trä. Det gäller att vara medveten om att för detta trä finns inte NTRs garantier.

Varför ska man egentligen använda tryckimpregnerat trä överhuvudtaget? Går det inte lika bra med vanligt trä som man sedan impregnerat med träolja. Det är endast tryckimpregnerat trä som ger ett sådant fullgott rötskydd som behövs för byggen utomhus som är hårt utsatta för väder och vind. Skillnaden mot trä som behandlas med träolja är att oljan endast tränger in en bit i virket jämfört med tryckimpregneringen som tränger ända in till kärnan.

– Men ska man bygga en privat sandlåda så kan man oftast lika gärna använda vanligt trä, tycker Magnus Estberg. En sandlåda har ändå en begränsad livslängd när det gäller barns intresse för den.

Många undrar också hur det förhåller sig med komposten, kan man använda tryckimpregnerat trä för att bygga en kompostbehållare?

– Ja, säger Magnus Estberg. Tryckimpregnerat trä urlakar väldigt lite så det går bra att använda till komposten.

Läs mer: Bygg trappa med klassisk rytm

Underhåll rätt

Är tryckimpregnerat trä helt underhållsfritt? Ja, egentligen, men vill man att träet ska bibehålla ett snyggt utseende kan man underhålla det med träolja. Det hjälper också mot den sprickbildning som blir när träet åldras och torkar.

– Men se över vilken träolja du köper, säger Magnus Estberg. Många av de oljor som finns på marknaden innehåller inget eller för lite mögelskydd. Att träet börjar mögla beror t.ex. på pollensamlingar som sedan börjar mögla. Man känner igen möglet på dess svarta prickiga utseende som så småningom övergår till en heltäckande gråsvart beläggning. Vill du få smutsigt och missfärgat tryckimpregnerat trä snyggt igen är vanlig trärengörare bättre än högtryck, men högtryckstvätten gör inte att impregneringen försvinner, däremot kan det skada själva träet.

Vill du sen måla ditt bygge så går det utmärkt. Ett tryckimpregnerat trä kan ytbehandlas på precis samma sätt som vanligt trä. Både täckande och laserande färger går att använda.

Kom också ihåg att det spill du får vid ett bygge inte får slängas var som helst. Följ din kommuns anvisningar för återlämning och hantering tryckimpregnera
Annons

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar