Bygg trappa med klassisk rytm

Denna trappa snickras på ett traditionellt sätt med två sidor och en stödbalk i mitten. Stegrytmen är klassisk och bygger på en både urgammal och säker formel.


Det är lite av en konst att snickra en trappa som inte bara är stadig och snygg utan också känns behaglig att gå i. Men arbetet går trots allt lätt för det finns en urgammal formel som hjälper byggare av alla slag att få rätt förhållande mellan stegens djup och höjd. För det är viktigt att få en jämn och behaglig stegrytm, oavsett om det är en kort eller lång, brant eller flack trappa.

Klossar sparar virke

Trappan här är av lärkträ och eftersom den är så bred som 120 centimeter kan två personer ledigt mötas i den. Till varje vangstycke går det egentligen åt tre reglar, men när man sågar ut för trappstegen i den övre regeln går det mycket trä till spillo. Därför gör vi vangstyckena av två reglar och sågar ut klossar – vangstegsklossar – ur en tredje regel. Det innebär att vi kan spara hela två reglar på tekniken. Och dessutom är tekniken mycket enkel.

 

Vangstyckena sätts ihop av reglar av lärk som beställs i dimensionen 45 x 95 mm. Dimensionen är sågad på 50 x 100 mm så reglarna måste först hyvlas till. Håller du dig till furu eller gran så är de standard 45 x 95 mm.

Markering för klossar på vangstyckena (bestående av D och D) görs med hjälp av en mall med stegets höjd och djup. För att markeringarna skall hamna rätt spänns en extra regel (E) fast.

Planstegen sätts ihop av terrassbrädor av lärk. Dimensionen är 34 x 160 mm men kanterna är sågade så de hyvlas ner till 140 mm bredd med lätt avrundade kanter. Brädorna läggs på klossarna med 10 mm luft och då får du ett planstegsdjup på 29 cm.

De lösa klossarna (F) sågas ut av den extra regeln (E). Även nu används mallen men lägg märke till att de olika klossarna är mindre än mallen!

Läs mer: Så väljer du och sköter om tryckimpregnerat trä

Så får du en bra stegrytm

 

Den klassiska formeln för en trappa förklarar sambandet mellan ett normallångt steg på cirka 63 cm med det naturliga sättet att gå i en trappa. Ju högre steghöjden är, desto mindre är stegdjupet. Och ju lägre steghöjden är, desto djupare måste steget vara. Här är formeln:
2 x steghöjden + steg- djupet = 63 centimeter.

En steghöjd på 17-18 cm känns normal. Är den större än 20 centimeter verkar trappan brant. Ordet steghöjd avser här avståndet från ett plansteg till nästa plansteg mätt längst ut på varje trappsteg. Detta görs för att ett långt, flackt steg i en utomhustrapp inte skall påverka beräkningen. Ordet stegdjup avser det vågräta avståndet på plansteget från trappstegsnos till trappstegsnos. Det är viktigt att hålla isär stegdjupet från planstegsdjupet eftersom plansteget kan fortsätta in under steget ovanför.

Formeln är en hjälp och inte en lag eller ett myndighetskrav. I Boverkets regler talas endast om att man bör beakta förhållandet mellan trappstegens djup och höjd. Man föreskriver också att stegdjupet i en trappa bör vara minst 25 cm, men då avses planstegets hela djup.

Läs mer: Fräscha upp trappan

7 trappsteg

 

Steghöjd:
155 cm : 7 = 22,1 cm
Stegdjup:
63 cm – 44,2 cm = 18,8 cm
En brant och krävande trappa.

Läs mer: Renovera trappan själv – guide

8 trappsteg

Steghöjd:
155 cm : 8 = 19,4 cm
Stegdjup:
63 cm – 38,8 cm = 24,2 cm
En förnuftig trappa.

9 trappsteg

Steghöjd:
155 cm : 9 = 17,2 cm
Stegdjup:
63 cm – 34,4 cm = 28,6 cm
En bekväm trappa med djupa plansteg som också är bekväma att sitta på.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar