Det finns numera en specialkniv till nästan varje liten uppgift i ett kök och många är beredda att betala stora belopp för att få äga en vass kockkniv. Men det verkar som en av dessa specialknivar ofta förbigås och det är brödkniven. Vi är säkert många som fortfarande har en enkel och billig variant i kökslådan och det är verkligen synd. För det är en stor skillnad att arbeta med en bra och effektiv brödkniv som ligger bra i handen. Det kunde vi konstatera när vi testade ett antal moderna brödknivar. Det var rena nöjet att skära med flera av dem.
Vass brödkniv skär fina skivor
Det är en fördel att köpa – eller helst baka – hela fullkornsbröd, limpor och franskbröd och själv skära dem i så tjocka skivor man vill. Men det kräver att man har en vass brödkniv.
Det är alltid läckert med elegant design, framför allt när man har gäster runt matbordet, men det är viktigare att formen är ergonomisk så att den inte hindrar användbarheten.
Så här testade vi knivarna
= En besvikelse = Acceptabel = Bra = Mycket bra = Suverän
Vi har skivat franskbröd och limpa med både hård och mjuk skorpa, vilket de flesta knivarna klarade tillfredsställande. Därefter utsattes de för den svåraste delen i testet, nämligen att skära skivor av nybakat och fortfarande ljummet fullkornsbröd. Överraskande nog var det endast en kniv som inte klarade av fullkornsbrödet tillfredsställande, vilket säger en del om den höga standarden. Vi lät både en kvinna och en man skära bröd för att få möjlighet att undersöka knivarnas ergonomi i förhållande till en liten respektive stor hand.
Mycket bra för priset
Ikea 365+ Gnistra
Pris: 99 kronor Blad: Rostfritt molybden-vanadiumstål, 23 cm Handtag: Propenplast, syntetiskt gummi Övrigt: Har ganska små tänder som möjligen slits relativt snabbt. Men den är också testets billigaste kniv. Skär utan anmärkningar, även det nybakade fullkornsbrödet. Men de små tänderna gör att kniven inte genast tar sig ner brödet. Man måste såga lite. Hon: Kniven känns behaglig men det är nästan som om handtaget sugas fast i handen. Han: Handtaget känns lite speciellt och är inte optimalt i min hand.
Klar vinnare
Zwilling Four Star
Pris: 899 kronor Blad: Rostfritt stål Handtag: Syntetmaterial Omdöme: Vi är helt klart i den dyra änden av prisskalan, å andra sidan var begeistringen för kniven stor. Kniven skär alla bröd utan att man behöver ta i. Kan skära nybakat fullkornsbröd i förvånansvärt tunna skivor. Kniven känns mycket behaglig att arbeta med. Hon: Det är rena nöjet att arbeta med kniven och den känns skön i handen. Han: Den ligger superbra i handen och har ett klassiskt utformat handtag.
Känns skön
Fiskars Egde
Pris: 295 kronor Blad: Rostfritt stål med ”Easy Care Coating” Handtag: Slagfast plast Omdöme: Eggen har nog de minsta tänderna i testet och det innebär att man måste såga en del innan kniven tar sig igenom den hårda skorpan. Man måste också ta i lite när man skär. Kniven skär alla bröd fint och utan att skivorna går sönder. Hon: Den känns OK att hålla och handtaget verkar också OK. Men man måste såga en hel del. Han: Känns skön och ergonomiskt är handtaget bra.
River i brödet
RIG-TIG by Stelton Multikniv, stor
Pris: 149 kronor Blad: Rostfritt stål Handtag: Plast Omdöme: Kniven ser annorlunda med bladets trubbiga avslutning. Har både vågtandad egg och vanlig egg, fast på var sin sida av bladet, så man får två knivar i en. Vi testade endast brödkniven och den får inte godkänt. Kniven river och flänsar franskbrödet och kan över huvud taget inte skära nybakat fullkornsbröd. Hon: Det bästa med kniven är att den är lätt. Han: Har ett dåligt handtag.
Snygg men klumpig
Stelton Pure Black
Pris: 699 kronor Blad: Helgjuten kniv, blad Handtag: Rostfritt stål Omdöme: Testets fräckaste kniv med klar macho-stil. Stor, svart och tung. Blad och handtag går i ett. Ser tuff ut på bordet och passar på ett brunchbord för män. Men den vill inte skära genast och därför måste man såga en del. Skär acceptabelt men man måste ta i. Ser effektivare ut än vad den är. Hon: Den känns underlig och jag måste spänna handen för att kunna skära med den. Han: Den är snygg men ergonomiskt olämplig för min hand.
Mycket bra kniv
Rosendahl Grand Cru
Pris: 549 kronor Blad: 21 cm rostfritt stål Handtag: armerad svart glasfiber Omdöme: En genomgående mycket bra kniv som kan skära alla bröd utan att man behöver ta i så mycket. Kniven skär effektivt och tar genast hål i den hårda skorpan. Den skär fullkornsbrödet fint. Hon: Den ligger bra i handen, men är inte den bästa. Han: Handtaget har en annorlunda form, men jag får bra grepp.
Ros och ris
LION Sabatier Ideal
Pris: 899 kronor Blad: 20 cm helsmitt blad Handtag: Svart POM-C (plast) med genomgående mässingsnitar Omdöme: En klassisk fransk brödkniv som lyser av fint hantverk. Men märkligt nog var testpanelen inte överens och gav både ris och ros. Kniven klarar testet tillfredsställande, skär fina skivor av fullkornsbrödet och skär genast genom skorpan. Hon: Jag tycker att den har för smalt handtag och jag tvingades ta i för att skära fullkornsbröd. Limpa och franska skär den bra. Han: Jag tycker handtaget är skönt och kniven är en av mina favoriter.