Måla rutgolv – steg för steg

Rutigt golv är på allas läppar – och i många retrokök, badrum och hallar. Så här enkelt fixar du rutgolv utan ojämna linjer, konstiga hörn eller färgklet.

Ge hallen, eller varför inte köket, en snygg retrokänsla med rutiga golv. Enkelt och roligt pyssel att själv fixa med – och golvet blir genast så mycket roligare.

Före målningen.

 

Måla rutgolv

Du behöver:

  • Slippapper
  • Målartvätt
  • Golvfärg
  • En stor färgroller
  • En liten färgroller
  • Pensel
  • Linjal
  • Snöre
  • Penna
  • Målartejp

 

Gör så här:

1. Tejpa listerna, om du inte vill måla om dem efteråt. Förbered golvet genom att slipa och tvätta med målartvätt. Måla hela golvet med vit golvfärg, 2 eller 3 lager. Mät sedan upp rutorna. Starta i ett hörn och fäst ett snöre tvärs över golvet i 45 graders vinkel. Måla blyertsstreck längs med snöret, plocka bort snöret och tejpa längs markeringarna.

Mät ut rutorna på golvet noga.

2. Bestäm storlek på rutorna, vi valde 30 x 30 centimeter. Utgå från strecket du precis tejpade och mät 30 centimeter från tejpkanten. Mät noggrant längs med tejpen och fäst ett nytt snöre parallellt med tejpstrecket. Måla blyertsstreck längs med snöret. Tejpa en ny linje.

3. Fortsätt på samma sätt: Utgå från väggen på vardera sida av rummet och mät 30 centimeter från tejpkant till tejpkant. Fäst ett snöre tvärs över rummet och tejpa längs med det. Var noggrann så att du får tejpkanten på rätt sida snöret, annars kan det bli fel storlek på rutorna.

4. När du har tejpat parallella linjer längs med hela rummet ska du göra
 på samma sätt igen – fast åt andra hållet, så att du till slut har ett rutmönster över hela golvet. När du är klar är varannan ruta 30 centimeter stor, det är de rutorna du ska måla nu. Markera dem med blyertskryss så ser du var du ska måla.

Tejpa längs markeringarna innan du målar.

5. Dags att måla! För att få knivskarpa streck bör du börja med att försegla tejpkanterna genom att måla dem med ett tunt lager av den färg du grundade med. Detta gör att den nya färgen inte kryper under tejpen. Låt torka.

Grunda med en färg och måla varannan ruta med en annan kulör.

6. Måla de markerade rutorna i grått med en liten roller minst två gånger. Dra försiktigt bort all tejp när du är klar.

7. Så snart färgen är torr är det dags att måla de sista rutorna. Utgå från blyertsstrecken och tejpa igen. Gör på samma sätt som sist: Försegla tejpen med den vita färgen, måla två lager grå färg och dra bort tejpen försiktigt. Ta bort tejpen från listerna när golvet har torkat. Vänta några dygn innan du ställer tunga möbler på golvet. Fäst gärna möbeltassar på dina möbler för att förhindra repor.

Det färdiga resultatet! 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar