Fixa finaste paketen

Hur paketet ser ut har blivit minst lika viktigt som vad som är i. Vi har samlat fyra härliga pysselrecept för dig som vill göra paket med det lilla extra och så en mängd härliga nyheter för årets paketinslagning.

Proffspysslare har ofta ett helt skåp fyllt med fina papper, snören, tejp och etiketter men även om du bara har några trötta papper i en låda i garderoben kan du göra underverk med Annica Thorbergs tips. Hon jobbar som wrap-artist och är expert på att skapa vackra paket och presentförpackningar. Längre ner hittar du två pysseltips från hennes bok Gör snygga paket.

Annica Thorberg

Vill du bli en riktigt seriös paketinslagare kan det dock vara bra att bygga upp ett litet förråd. Några av de saker som Annica tycker det kan vara bra att investera i är en papperssax, en mönstersax, en papperskniv, en håltång, en bandsplittare samt dubbelhäftande tejp och en riktigt bra tejphållare. Du hittar fler skojiga köptips längre ner på sidan.

Vill du bli en riktigt seriös paketinslagare kan det dock vara bra att bygga upp ett litet förråd. Några av de saker som Annica tycker det kan vara bra att investera i är en papperssax, en mönstersax, en papperskniv, en håltång, en bandsplittare samt dubbelhäftande tejp och en riktigt bra tejphållare. Du hittar fler skojiga köptips längre ner på sidan.

Presentband och rosetter med texten ”Caution! Panic purchase”, Bluebox.se, 39 kr.

Band- och rosettkit med fyra presentband och åtta rosetter, Panduro hobby, 29 kr.

Dekorationsbast i olika färger från Surprisehouse. e-butik.se, 10 kr/3 meter.

 

Istället för omslagspapper:

 

Telefonkatalogsidor

Tyg och tapet

Tidningspapper

Gamla sjökort och kartor

Färgade pappersark

Folie eller bubbelplast

Runt paket

Pysselreceptet kommer ur boken Gör snygga paket av Annica Thorberg, Berghs Förlag.

Du behöver:

Längden på papperet ska räcka runt hela asken + 2 cm. 1 cm om det är en liten burk. Papperets bredd = askens höjd + diameter + 0,5 cm. Se skiss A.

Gör så här:

1. Börja med att rulla in presenten i papperet. Se skiss B.

2. Vik in 2 cm av papperets råa kant och fäst med dubbelhäftande tejp längs helakortsidan. Se skiss B.

3. Klä in botten. Det är viktigt att du markerar mitten med en penna så att du har något att måtta mot. Vik sedan papperet (börja med det inre papperet först) i en rad veck in mot mitten så att hela botten blir täckt. Se skiss C.

4. Vik in den råa kanten på den sista fliken för att få ett snyggt avslut. Fäst flikarna med tejp i mitten.

5. Gör därefter samma vikning på askens eller burkens ovansida

Dekorativ flaska

Pysselreceptet kommer ur boken Gör snygga paket av Annica Thorberg, Berghs Förlag.

Du behöver:

Till en större flaska klipper du ut ett pappersark som mäter minst 70 x 70 cm. Det blir extra dekorativt om papperet är tvåfärgat.

Gör så här:

1. Vik papperet till en triangel. Tänk på att inte lägga flikarna kant i kant. Lämna cirka 3 cm marginal. Se skiss A.

2. Lägg papperet på bordet med basen på triangeln mot dig.

3. Mät ut mitten på triangeln. Se skiss B.

4. Vik in spetsen till höger. Se till att det bildas en rät vinkel. Se skiss B.

5. Vik därefter ”smällkaramellvikning” in till mittenmarkeringen. Låt varje veck vara cirka 1 cm. Följ basen på triangeln när du viker.

6. Lägg papperet på bordet och placera flaskan i den ovikta änden. Fäst papperet på flaskan med en bit dubbelhäftande tejp längst ner innan du rullar in den. Se skiss C.

7. Rulla in flaskan mot mitten där ”dragspelet” börjar och ställ flaskan upprätt. Fäst med en bit dubbelhäftande tejp.

8. Dekorera med ett sidenband eller en krullad spillbit.

Bärdekorationen

 

Pysselreceptet är hämtat ur boken Julpyssel de luxe av Josefin Ekman, Parasoll förlag.

Du behöver:

Aluminiumtråd, 1,5 mm tjock

Blomstertejp

Grön hobbyfilt

Röd hobbyfilt

Limstift

Grön sytråd

Randigt tygband

Verktyg

Avbitartång

Tygsax

Gör så här:

1. Börja med stjälken: Knipsa av fyra bitar av aluminiumtråden om vardera 6, 7, 8 och 10 cm. Vira blomstertejpen runt trådarna – om tejpen inte fäster av sig själv kan du ta hjälp av ett limstift i ändarna.

2. Rita av mönstret av ett järneksblad på ett papper. Klipp ut bladet, lägg det på dubbelvikt grön filt och klipp ut. Stryk lim på ett av filtbladen, lägg den 10 cm långa stjälken ovanpå och avsluta med att lägga det andra bladet ovanpå. Tryck till och kontrollera att bitarna har fäst i varandra.

3. Klipp ut en rektangel ur den röda filten som är 2 cm bred och 30 cm lång. Märk ut mitten på ena kortsidan och dra streck härifrån till vardera hörn på motsvarande kortsida. Klipp ut efter markeringarna. Du har nu fått en lång, smal triangel.

4. Stryk lim på ena sidan av den röda kilen. Lägg den bredaste delen mot någon av de resterande stjälkarna och rulla sedan filten tills den tar slut. Du ska nu ha fått ett runt, rött bär. Upprepa på de två återstående stjälkarna.

5. Bind samman de fyra stjälkarna till en bukett med sytråden. Knyt en rosett över tråden med tygbandet. Fäst dekorationen på ett paket med hjälp av lack eller en klick lim.

Hallontryfffel

Extra fina godsaker är perfekta julklappar. Receptet är hämtat ur boken Ebbas julstök av Åsa och Ebba Swanberg, Ordalaget.

Du behöver:

125 g hallon (cirka 2 dl)

0,5 dl vispgrädde

1 msk smör

200 g vit choklad

Garnering:

100 g vit choklad

Strössel

Gör så här:

1. Lägg hallonen i en sil som du ställer över en skål. Pressa sedan på hallonen med baksidan av en sked så att hallonpuré silas ner i skålen och kärnorna blir kvar i silen. Mängden hallonpuré ska bli 0,5 dl.

2. Lägg hallonpurén i en kastrull och koka försiktigt utan lock tills mängden har reducerats (minskat)till halva mängden och fått en gelékonsistens. Det tar ett par minuter.

3. Tillsätt vispgrädde och smör och koka upp. Ta blandningen från plattan.

4. Hacka chokladen grovt och blanda ner den i hallongrädden. Rör om tills chokladen har smält. Skeda upp tryffelsmeten i aluminiumformar, men fyll inte ända upp. Ställ att kallna någon timme.

5. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i mikron. Fyll upp aluminiumformarna med den vita chokladen, dekorera med strössel och ställ sedan in tryffeln i kylen igen.

Röd- och vitprickig strut, 10 x 17 cm, Frokenfraken.se, 25 kr.

Färdig present! Limecurd efter gammalt engelskt recept i burk som känns hemmagjord, Frokenfraken.se, 59 kr.

Plåtburkar att ge bort exempelvis hemmagjort godis i, Clas Ohlson, 99 kr/3-pack.

Pappret Blue Fantasy, Houseofhedda.com, 59 kr/rulle.

Pappersarket Röd elefant, 50 x 69 cm, Inreda.com, 35 kr.

Pappersark med mönster av Hanna Werning, 50 x 70 cm, Inreda.com, 25 kr.

Roliga paketsnören, Lagerhaus, 15 kr/st.

Kit med tre rullar dubbelsidiga presentpapper, Ikea, 25 kr.

Julstickers som passar perfekt på paket, Rusta, 19,90 kr.

Pysseltips från boken Gör snygga paket av Annica Thorberg, Berghs.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar