Miljöskribentens kök: – Vi gillar vintage

Det viktigaste för att få ett miljösmart kök är vad du gör i det, säger Johan Tell. Själv satsar han på vego och vintage – det är dubbelt miljövänligt!


Ett gediget kök från 1969 finns hemma hos Vi i Villas miljöexpert, författaren Johan Tell.

– Vi är inte så heminredningsentusiastiska, så mycket original finns kvar. Både skåp, luckor och diskbänk.

Stilen är gedigen och enkel, med målade luckor och massivt trä. Det är sobert och inga krusiduller.

– Vi har målat om luckorna i grått men lät alla beslag vara kvar. Och så tapetserade vi om, säger Johan och berättar om den blåa tapeten med gigantiska blommor som fanns i köket när de flyttade in.

– I dag ångrar jag faktiskt att vi inte lät en del av den vara kvar, den var så extremt tidstypisk.

Vissa saker i köket är förstås nya. Kyl och frys byttes ut när de gick sönder och för några år sedan blev det ett nytt köksbord.

– De gamla stolarna i ek behöll vi och målades röda.

– Att inte vilja slänga saker som fungerar, är någon slags kombination av snålhet och ovilja mot att slänga, säger Johan Tell. Men det är också en miljösmart livsstil.

– Från miljösynpunkt är det faktiskt två bra saker med de där stolarna: Dels går det inte åt några nya resurser, som det skulle göra om vi köpte nytt. Dels fungerar en gammal stol som en kolsänkare. När man eldar upp stolen, så bildas växthusgas. Men så länge den finns kvar, påverkas inte klimatet.

5 miljö-smarta kökstips! 

 

Vem behöver elvisp?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Energisnåla produkter i all ära, men det allra viktigaste från miljösynpunkt är ändå vad du gör:

– Vi bakar allt bröd, har inga halvfabrikat och äter vegetariskt minst en gång i veckan, säger Johan Tell.

2. Fråga dig alltid om du behöver en ny pryl till köket.

– Vi har ingen elvisp, för det behöver vi inte. Men däremot har vi en stavmixer och den är oumbärlig.

 

Stolarna är i ek men är ommålade med röd lackfärg, och har fått nya sitsar och klädsel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Välj miljömärkt! Numera finns svanenmärkta kök. Och en grundregel är att allt trä ska vara FSC-märkt.

4. Se upp med köksfläkten!

– Den stora miljöboven i ett kök är nästan alltid köksfläkten. En kolfilterfläkt drar inte ut varmluften som en traditionell fläkt gör. Men det gäller att man kollar vad som gäller med ventilationen, fläkten kan ingå i ventilationssystemet.

5. Se till att grytor och kastruller är plana i botten. Lägg på locket och utnyttja eftervärmen.

Du kan ställa dina miljöfrågor till Johan Tell. Det gör du i Experthjälpen som du hittar via toppmenyn.

Fakta Johan Tell

Gör: Miljöskribent, föreläsare.

Familj: Fru och två tonårsdöttrar.

Kök: 60-tals originalkök.

Gör helst i köket: Fredagsmiddag! Det är egentligen enda gången jag tycker är riktigt kul med matlagning.

Köksdröm: Jag skulle vilja ha en påkopplad vinterträdgård som man kunde sitta och äta i. Men det är en rätt omöjlig dröm när köket ligger på andra våningen i ett radhus! En annan dröm om vi byggde ut stort är en Aga-spis. Men det får bli när jag blivit miljonär på mina miljöböcker…

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar