Ses vi i badkaret?

Varje gång när jag tappade upp ett bad för några år sedan anade alltid hustrun ugglor i mossen. ”Vad tänker du hitta på nu”, undrade hon oroligt.

badrock

Och med viss rätt – för på den tiden ingick det i mina ritualer att ligga och fundera över ditt och datt i badet. Kanske inte alltid med så lyckat resultat.

Efter principen ”hårda bud i Mellerud” slängde hustrun så småningom helt sonika ut badkaret och sedan dess har vi levt lyckliga med enbart dusch. Även om jag kastat lystna blickar på bubbelbadkaren på våra Hem & Villamässor har det inte blivit någon ändring när det gäller badkarsinnehavet.

Så trots att jag är chefredaktör för en tidning som ivrigt bevakar alla nyheter inom badområdet har jag alltså inte riktigt hängt med på den starka badrumstrenden som sveper över Sverige.

Tvärtom utvecklade jag i stället i somras ytterligare en ny hobby jag skaffat mig. Nämligen morgonbad utomhus i vilket väder som helst. Hustrun och jag befann oss i vårt hus i Skåne i nästan en hel månad och jag bestämde mig för att ta ett dopp varje morgon. Hustrun badar inte om det är under 25 grader i vattnet, så hon skakade bara på huvudet.

Tack vare en ganska fin sommar och ett närmast dödsföraktande intresse, genomförde jag faktiskt min plan varje morgon i ur och skur. Antagligen är detta mycket hälsosamt – för de flesta andra morgonbadarna har uppnått en mycket hög ålder. Åttio år verkar vara en ganska vanlig ålder i detta tappra gäng och själv kände jag mig som en riktig ungdom – och det är verkligen inte ofta det sker nu för tiden.

Min kära granne är mer jämnårig med mig men håller å andra sidan ut med morgonbaden till långt in i oktober – och det tål ju också kanske att fundera något över.

Hur som helst överlevde jag badsäsongen och känner mig faktiskt som en både bättre och eventuellt också friskare människa. Nu gäller det att fundera över hur vi ska lösa badfrågan hemma i fortsättningen. Jag tror att jag ska tala vackert med hustrun och försöka växla in henne på badkarsspåret igen. Något jag inte tror ska bli så svårt.

Björn Vingård.

Vi kan ju börja med att läsa månadens nummer av Vi i Villa – där vi laddat upp med massor av badrumstips. Det finns mycket att hämta också för bastuälskarna, som även jag en gång tillhörde. Jag tror kanske jag ska fundera på en sådan också, säkert jätteskönt efter morgonbaden.

Vi ses i plurret! 

Björn Vingård, chefredaktör


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar