Resa iväg? Därför ska du lägga din resväska i badkaret!

Även om det låter konstigt så finns det en riktigt bra anledning att placera resväskan i hotellets badkar när du är ute och reser. På så sätt minskar du risken att få hem objudna gäster.

Antalet registrerade saneringsfall av vägglöss har ökat med över 400 % de senaste åren. Orsaken är ökad reseaktivitet, skriver vår systersajt viivilla.no. 

Att många reser i jobbet är en stor orsak till att vägglössen sprider sig. Du tar med dem hem i ditt bagage efter att ha bott på hotell, motell eller i stuga. Därför bör man anstränga sig för att se till att de inte följer med hem, säger Jens Galby, biolog och skadedjurstekniker på Anticimex.

Vägglöss gömmer sig nära sängen

Vägglöss livnär sig på blod från människor och husdjur. Vägglöss suger blod från dig i 5 till 10 minuter och resultatet blir irriterande, röda bett i huden.

På dagarna gömmer sig vägglössen ofta i madrasser, sängramar och sprickor. Oftast nära där du sover, och på natten kommer vägglössen ut och suger blod från dig.

Vägglöss är rödbruna, platta och bara fem till sex millimeter långa. Ofta är det deras avföring som avslöjar deras närvaro.

– Leta efter mörkbrun, nästan svart, avföring, som är ungefär lika stor som vallmofrön, säger Galby.

Om ett rum har vägglöss hittar du spår under madrasserna eller själva sängen. Skadedjursexperten själv kontrollerar alltid sängarna innan han bor på hotell. Kontrollen tar fem minuter med en ficklampa. Det vanligaste är att du hittar vägglöss under madrassen i huvudändan av sängen. Men du bör också kolla fotändan. Om du märker att det finns vägglöss, be om ett nytt rum.

Vägglöss gillar inte badrummet

Om du ska åka utomlands och ska bo på hotell bör du vidta försiktighetsåtgärder. Att bo ditt hyrda boende utomlands är faktiskt det vanligaste sättet att få med sig krypen hem. 

Galby rekommenderar därför att man placerar resväskan i badrummet, gärna i badkaret eller duschen.

– Vägglöss är väldigt sällsynt att hitta i ett badrum. De ligger nästan alltid i sängen för att de vill ha kortast möjliga väg till den de kan suga blod från. Du är dess mat, säger han.

Välj rätt sorts resväska

Det är bäst att ha en resväska av metall eller plast eftersom dessa har färre sömmar och en slätare yta än resväskor av tyg. Om det inte går att placera resväskan i badrummet bör du ställa den på en stol eller ett resväskställ.

– Det dummaste man kan göra är att lämna resväskan öppen på sängen, säger Galby.

Så gör du med resväskan när du kommer hem 

  1. Tvätta alla textilier och kläder som legat i resväskan. Tvätta i minst 60 °C. 
  2. Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den! Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa in den i frysen i en vecka. Släng därefter påsen i vanliga sopporna. För fler tips, läs på Anticimex hemsida

Fått hem vägglöss från semestern? Kontakta en expert på skadedjur om du misstänker att du har vägglöss!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar