Ljussätta badrummet

Bra belysning är avgörande för stämning och funktion. Här får du expertråd för hur du ljussätter ditt badrum på bästa sätt.

Bra belysning kanske kan skänka lugn och ro vid ett avslappnande bad, men det ska också vara praktiskt och upplysande när man speglar sig. Belysningsexperten Magnus Frantzell, från föreningen Hemljus delar här med sig av sina råd.

Belysning är a och o överallt i hemmet. I ett badrum som ofta kan vara smalt, litet och kanske till och med utan fönster, är det extremt viktigt med rätt belysning. Rätt belysning är också ofta mycket belysning, mycket i meningen varierad. Belysningen i badrummet ska ge rätt stämning

Lampor i ansiktshöjd

Den praktiska belysningen i badrummet är den vid spegeln. Här handlar det om rätt ljusstyrka och korrekt placering så att rakningen blir rätt och makeupen snygg.

– Mjuka glödlampor i ansiktshöjd ger bäst resultat för belysningen vid spegeln, tipsar Magnus Frantzell. Helst armatur i opalglas eller matt glas vilket sprider ljuset på ett fint sätt, ger en stor lysande yta och inte bländar. Vid spegeln ska ljuset vara vänligt, inte dramatiskt som effekten blir av halogen och lysrör. Glödlampor har dessutom en perfekt färgåtergivning vilket ger en naturlig hudfärg. För starkt ljus kan ge en obehaglig bild, men för svagt hindrar en från att se detaljerna, vilket ibland behövs just vid spegeln!

Ljuset bör helst inte komma enbart ovanifrån eftersom det ger skarpa skuggor i ansiktet. Den bästa belysningen vid spegeln är från sidorna och ovanifrån. Ju fler ljuskällor du använder desto lägre wattstyrka behövs.

Det allra bästa ljuset är det naturliga – så har du ett fönster – använd det! Planera badrummet utefter detta om möjligt.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Ljus.

För rätt stämning. Belysning är inte bara praktisk, den kan sprida känslor och stämningar också. Men tänk på att många ljus tillsammans brinner ned fortare på grund av värme-utvecklingen.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Ljus.

Spotlights i taket ger den bästa allmänbelysningen enligt belysningsexperten. Dessa infällda med dimmerfunktion, också det ett måste.

Ett badrum behöver inte vara bländande vitt upplyst hela tiden. Ha hellre många mindre ljuskällor som går att variera. Det passar den moderna användningen av badrummet bättre – som en plats för vila och avkoppling, snarare än bara en plats för rengöring.

– Mitt tips är att ha halogenspottar i taket i ett rutmönster, cirka 30 centimeter mellan varje är ett lagom mått, säger Magnus Frantzell. Det ger ett krispigt och fint ljus. Men glöm inte bort en dimmer – all belysning bör kunna varieras i styrka.

När det gäller vad man får göra själv i badrummet finns det inga andra regler för badrum än för övriga utrymmen, det som står i 4§ i ELSÄK-FS 1996:2, vilken finns på Elsäkerhetsverkets hemsida under föreskrifter/behörighetsföreskrifter. Men det är extra viktigt att veta hur man gör och vilka krav som gäller. Vanliga vägguttag får till exempel bara finnas i dessa rum om de är skyddade av jordfelsbrytare med högst 30 mA märkutläsningsström.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Spegelskåp med belysning.

Spegelskåp och belysning i ett. Belysning både från sidorna och undertill samt framåt genom blästrat glas. Ifö Option spegel-skåp. Pris cirka 11 600 kronor.

Fyra säkra belysningstips

Låt alltid en elinstallatör installera all elektricitet i badrummet.

Använd enbart armatur som är anpassad för våtutrymmen. Detta ser man på armaturens IP-märkning.

Använd helst inbyggd belysning och var noga med att installationen uppfyller alla krav från tillverkaren.

Armatur som helt innesluter glödlampan är det bästa. Kommer det vatten på en varm glödlampa är risken stor att den spricker.

Mer information!

Föreningen Hemljus 08-566 367 00 www.hemljus.com

Elsäkerhetsverket 08-508 905 00 www.elsakerhetsverket.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar