Bygg friggeboden själv

Du behöver inget bygglov för att bygga en friggebod. Här får du vet lite annat du behöver...

Blev du inspirerad till att bygga en egen Friggebod?
Med lite snickarvana och entusiasm är det faktiskt inte särskilt svårt. Tag en tur till närmaste byggfackhandel, där kan du nämligen – för endast cirka 20 kronor – köpa beskrivningen på den här fina boden.

Boden på bilden är 10 m2, men beskrivningen omfattar även en mindre variant på 7 m2, båda med materialspecifikation. De är oinredda och oisolerade, men fundera på om det kanske skulle vara värt att isolera åtminstone golvet innan, det är svårt att göra i efterhand. Likaså kan det vara bra att bestämma och beställa fönster och dörr redan på planeringsstadiet, så att du inte riskerat att stå utan när bygget börjar bli klart.

Du behöver inget byggnadslov, men rådgör ändå gärna med Byggnadsnämnden, där kan du ofta få värdefulla synpunkter på tekniska detaljer som grundläggningsdjup och utseende. Till det senare hör t ex lokal byggnadstradition och färgsättning.

Om du vill lägga boden närmare tomtgränsen, eller överskrida höjd- eller ytmåttet, kan man ofta ganska enkelt få byggnadslov för detta. På Byggnadsnämndens expedition kan du få besked om rutiner och avgifter.

Byggbeskrivningarna ges ut av Svenskt Trä och du hittar dem hos bygg-
varuhandlarna. För adresslista till just din bygghandlare, se vår
hemsida

www.svenskttra.org

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar