Krönika: Turistens klagan

Shoppa är kul, är det billigt blir det förstås extra roligt. Men hur mycket ska man egentligen pruta utomlands?

Har tillbringat ett par veckor runt det nya året i svenskparadiset Thailand. Hade aldrig varit där förut, men nu förstår jag verkligen varför det är så populärt. Skönt klimat, varmt, men inte hett (men jag tror vi hade tur där!) maten däremot med all hetta man kan önska. Vänliga människor (jag trodde det var en myt och turistklyscha men det är sant, möjligen med undantag för någon enstaka ur hotellpersonalen som jobbar för ungefär 75 kronor från fem på morgonen till ett på natten – varje dag – men de är verkligen ursäktade tycker jag! Otrevliga är de verkligen aldrig.)

En annan stor bonus med Thailand är förstås också de låga priserna. En fräsch, vällagad lunch för fyra med öl och läsk för 125 kronor, eller cirka 500 bath kan ingen klaga på. Eller, det kan man visst göra upptäcker jag när jag träffar den rutinerade Thaliandsresenären vid poolrestaurangen en morgon.

– De har verkligen höjt priserna efter tsunamin, berättar han. Nästan oförskämt mycket, förut kunde man köpa en Singha/öl för 40 bath. Nu kostar det 60, i alla fall här!

– Oj då, säger jag lite försynt och ser mig om i den helt nybyggda restaurangen, nu i tegel istället för den bambubyggnad som spolades bort när vågen kom. Menar du att den kostar ungefär 15 kronor istället för 10 kronor? Det var verkligen stor skillnad! Rena rånet!

– Jo minsann, konstaterar han förtrytsamt och kliar sig på den stora västerländska, ilsket solröda magen, medan den unge pojken från baren tar undan hans tomma ölburk och sopar lite på golvet framför våra fötter med ett ursäktande leende. Har du shoppat något då? Frågar han sedan. Du vet väl att du aldrig ska betala mer än hälften av vad de börjar på?

Jo jag har shoppat berättar jag stolt, och talar om att jag prutat ned en fin, nästan äkta Diortröja från 350 till 200 bath (cirka 50 kr)

– Jaså, ja där gjorde du ingen vidare affär, de försöker alltid lura nykomlingarna, säger han och sneglar på min bleka hud. Mer än 150 bath ska du aldrig ge för en t-shirt! Själv brukar jag få ned dem till ungefär 100, jag är stenhård, säger han med ett överlägset leende och det ser ut som om han väntar sig beundrande utrop från mig. Men jag ursäktar mig och går därifrån.

Nej Diortrojan ar inte akta, och jo, jag är visst solbrand!

Okej, jag betalade 50 och inte 25 kronor för t-shirten, men hur jag än vrider och vänder på det tycker jag att jag gjort ett fynd. Jag är nöjd. Mina två levande, välvuxna, välutbildade och friska barn från vår villa på stabila urbergs-grund långt ifrån upprört hav är också nöjda när de lyckats pruta ned Qvicksilver-shortsen till 75 kronor, och Piketröjan med Lacostekrokodilen till 50 kronor. De är inte äkta vara, det vet vi ju, men de är snygga och sköna och det är kul att shoppa, till och med mina 10 och 13åriga grabbar har kommit till den insikten numera.

Visst ska man pruta, det ingår i kulturen här, men någonstans kan jag tycka att det är skamligt att hålla på och tjafsa om en femma eller tia hit eller dit, som för oss inte betyder någonting annat än en kick och maktkänsla när man har vunnit. Det har vi ju redan gjort, långt innan vi kom hit.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar