Bygg en husgarderob

Att bygga en husformad garderob är både enkelt och kul. Så här gör du - steg för steg.


Husgarderober är en rolig detalj i barnrummet och är dessutom enkla att bygga. Utgå från en färdig garderobsstomme för barn, som Ikeas Stuva – alternativt andra Ikea-favoriter som Billy om du vill ha en högre och inte så djup garderob. Fördelen med en färdig garderobsstomme är att du enkelt kan byta inredning i den efter behov och i takt med att barnet växer.

Bygg en husgarderob – steg för steg 

Du behöver:

  • Garderobsstomme (vi använde två st Stuva stomme, 128 centimeter hög, 50 cm djup och 60 cm bred, från Ikea).
  • Inredning/hyllplan till stommen.
  • Två MDF-skivor med samma bredd som stommen (vi använde MDF 19 x 595 x 2440 från Byggmax och sågade till enligt måtten nedan).
  • Sticksåg
  • Utanpåliggande gångjärn (dessa från Jula)
  • Snickerifärg i valfri kulör (vi använde Beckers mintgrön ”Lindblom” och vit ”Kokos”), samt svart och vit färg för fönster.

 

10 Ikea-hacks för barnrummet

 

Gör så här:

1. Bygg ihop garderobsstommarna enligt anvisning.

Själva husfasaden ritar du ut på en MDF-skiva. 

2. Mät ut hur höga du vill att garderobsdörrarna ska vara. Vi valde 165 respektive 160 centimeter till stommen som är 128 centimeter hög.

Mät noga!

3. Rita ut toppen av garderoben i det mönster du önskar. Vi ritade den högre på 165 centimeter med enkelt sluttande tak, medan den lägre fick gradvisa trappor – cirka fem centimeter höga ner till kanten av garderoben. OBS: viktigt att mäta så att du inte sågar ner toppen för mycket. Mönstret för toppen ska börja vid samma höjd som garderobsstommen, i detta fall ritade vi ut mönstret mellan till exempel 130 och 160 centimeter.

4. Såga ut MDF-skivorna enligt din ritning.

5. Montera fast garderobsdörrarna med utanpåliggande gångjärn.

 

6. Måla garderoberna och låt torka enligt anvisning. Vi målade två lager.

7. Dags att montera fönster! Måla med svart och vit färg (gärna med mall så att fönstren blir lika stora). Ett annat alternativ är att klippa ut större vita rektanglar av dekorplast, samt svarta små fönster (4-6 st rutor för varje fönster) att klistra fast. 

 

Läs även: Så gör du en bokstavslampa! 

 

Slutresultatet!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar