Lek och sporta i trädgården i sommar

Det finns mycket kul man kan hitta på i trädgården i sommar. Här tipsar Vi i Villa om tolv olika prylar för både barn och vuxna – från frisbeegolf till lektorn, från 75 till 3 600 kronor.


Man måste inte åka till havet eller till något sommarland för att ha kul i sommar. Det finns mycket roligt att hitta på i trädgården för både barn, ungdomar och vuxna. En större trädgård ger större möjligheter, men även en liten yta kan erbjuda plats nog för lek och spel.

Boule, kubb och badminton är tre klassiska trädgårdsspel. De senaste åren har studsmattor och pooler invaderat våra gräsmattor, men vill du pröva något nytt är utbudet stort. Nedan hittar du ett dussin idéer om prylar som kan göra sommaren i trädgården roligare för både dig och dina barn.

1) Bygg en klättervägg

Klättra är kul. Hos Cheapy kan du köpa klätterstenar för att bygga en egen klättervägg. En förpackning innehåller fem klätterstenar inklusive skruvar och kostar 75 kronor. (Glöm inte att göra en grop med sand under och att hålla koll på dina klättrande barn, bara.)

2) Riv inte tornet

Jenga är ett roligt spel som har funnits i många år. Det går ut på att bygga en hög stapel av trästavar och sedan plocka bort en stav i taget utan att stapeln rasar. Spelet finns även för utomhusbruk, med stavar i storleken 16x5x3 cm, och när man tröttnat på att spela kan man bygga med stavarna. Kostar 249 kronor inklusive förvaringsväska hos Clas Ohlson.

3) Kasta prick

Trött på boule och kubb? Dropin Hood från Bex Sport är ett nytt trädgårdsspel för alla åldrar. Man kan spela två mot två eller i lag, i ett antal olika spelvarianter. Spelet går ut på att kasta ”pilarna” och hamna så nära målområdet som möjligt. Dropin Hood kostar cirka 299 kronor och säljs bland annat i sporthandeln.

4) Golf utan greenfee

Med en frisbee och ett mål kan du spela golf utan att behöva betala någon greenfee. Det här paketet från Harald Nyborg kostar 369 kronor och innehåller fyra frisbees, fyra frisbeegolfmål med justerbar höjd (132-170 cm), samt spelregler. Ju större yta banan läggs över desto mer utmanande blir den, men även en vanlig trädgård erbjuder många möjligheter till kluriga ”hål”.

5) In med bollen i mål

En trädgård utan ett fotbollsmål är inte komplett. Mål finns i alla möjliga storlekar, så det är bara att välja utifrån vad du får plats med, hur stora barnen är och hur stor spridning ni har på era skott. Detta fotbollsmål kommer från Clas Ohlson, är gjort i metall och rejält stort – 300x205x120 cm. Artikelnummer 34-7138, pris 469 kronor.

6) Två i ett

Volleyboll eller badminton? Med Combo-setet från Bex Sport får du både och, i en smart väska med hjul för enkel förvaring. Setet innehåller ett nät på 640×60 cm, teleskopstolpar på mellan 155 och 244 cm, fyra badmintonrack, två plastbollar, en volleyboll i officiell storlek och en minipump. Bara att sätta upp och köra igång! Pris cirka 499 kronor, säljs bland annat i sporthandeln.

7) Lasta och trampa

En tramptraktor kan man ha mycket nöje av i trädgården. Kanske lite nytta också, vem vet. RollyKid-X med frontlastare och släp är 169 cm lång och 44 cm hög. Dessutom har den öppningsbar motorhuv och justerbart säte. Traktorn passar barn mellan 2 ½ och 5 år, kostar omkring 900 kronor och säljs bland annat i leksakshandeln, hos Granngården och på Minibilar.com.

8) Åk utför

Vatten hör sommaren till och med en vattenrutschkana får barnen både motion och blir svalkade. Rutschkanan på bilden finns hos Harald Nyborg och har en kontinuerlig luftpump med en effekt på 380 W. Den är 4,5 meter lång, får användas av två barn åt gången (totalvikt max 75 kg) och kostar 1 299 kronor.

9) Schack, inte matt


När det är varmt vill man ta det lugnt och få sysselsättningar kan väl vara lugnare än ett parti schack. Det här schackspelet har 30 cm höga figurer i plast och kostar cirka 1 100 kronor. En uppsättning passande schackrutor i storleken 15×15 cm kostar cirka 800 kronor. Säljs bland annat i leksakshandeln och på Minibilar.com. Vill du slå på stort finns pjäser och rutor även i en ungefär dubbelt så stor variant.

10) Låt barnen bygga

Barn gillar att konstruera saker – varför inte låta dem bygga sin egen lekstuga? PW 1000 från Polhus är en lekstuga i byggsats gjord i nordiskt furuträ. Den kan även göras om till ett skrivbord. Lekstugan mäter 100x100x110 cm uppsatt och 103x70x12 cm ihoppackad. Takhalvorna tål 150 kg belastning vardera och fungerar som förvaringslåda för allt material. Pris: omkring 2 000 kronor. Med tillsatspaketet PW 1002 kan man bygga om lekstugan till Villa Villekulla.

11) Lek på hög nivå Ett lektorn öppnar upp för många olika slags lekar. Cheapys lektorn från Jungle Gym kan du skräddarsy efter egna önskemål. En grundsats med tryckimpregnerat virke kostar 2 799 kronor (stor modell) och motsvarande monteringssats 1 699 kronor. Sedan kan du komplettera med 3 meter rutschkana (799 kronor), repstege (80 kronor) och klätterrep (60 kronor).

12) Basket var du vill
Basketmål finns från under hundralappen och uppåt i olika utföranden. Vill du vara flexibel tar du en titt på Lawenas flyttbara streetbasketmål. Det har kraftig stålring, nylonnät och glasfibertavla och är justerbart i höjd mellan 227 och 305 cm. Den rullbara underdelen är gjord i vinylplast och kan fyllas med upp till 150 kg sand för ökad stabilitet. Pris 3 595 kronor plus frakt.

PS) Fräscha till dig
När man lekt eller sportat färdigt är det skönt att ta en dusch – och givetvis kan du göra även det i trädgården. Trädgårdsduschen från Granngården har en stomme i sibirisk lärk, av samma typ som i vissa träbåtar. Stommen har preparerats med en vatten- och väderbeständig klarlack. Själva duschen är rostfri. Höjden på trädgårdsduschen är 210 cm och priset 2 995 kronor.

Köpinformation

Bex Sport, www.bexsport.se
Cheapy, www.cheapy.se
Clas Ohlson, www.clasohlson.se
Granngården, www.granngarden.se
Harald Nyborg, www.harald-nyborg.se
Lawena, www.lawena.se
Minibilar, www.minibilar.com
Polhus, www.polhus.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar