Skönt i skuggan!

Sol och värme hör sommaren till, men ibland blir det för mycket av det goda. Här får du tips på hur du skapar skön skugga i trädgården.


Visst är det härligt med solens värmande strålar, men det gäller ändå att vara lite försiktig med solbadandet. Riktigt små barn mår egentligen bäst av att i princip aldrig vistas oskyddade ute mitt på dagen när solen skiner, deras hud och ögon är alltför känsliga. Men även vi vuxna bör iaktta en viss försiktighet. Det går inte att blunda för att ozonskiktet faktiskt är betydligt tunnare idag än när vi var små, vilket innebär att solen bränner betydligt starkare numera.

Att äta frukost i solens första strålar brukar de flesta uppleva som skönt, men lunch i solgasset mitt på dagen kräver nästan alltid någon form av solskydd. Framför allt så blir maten snabbt varm och mosig om den står direkt i solen.

Markis, glasfibertak eller parasoll?

En klassiker för altanen vid husväggen är givetvis markisen. Det finns en uppsjö att välja bland när det gäller färger och storlekar, modeller och funktioner som mekaniska eller automatiska. Är du lite händig kan du sätta upp den själv, men det är lite pyssel så det kan vara klokt att be markisfirman göra jobbet, det brukar inte bli så dyrt om du köper markisen på samma ställe.

Ett fast monterat glasfibertak är också ett bra alternativ om du vill att altanen ska vara lite skyddad. Ett tips är att bara låta halva altanen vara taktäckt, då kan du fritt välja sol eller skugga efter humör. Ett klart tak släpper igenom betydligt mer solljus och värme än ett opalt.

En annan favorit som har fördelen av att kunna flyttas runt är det gamla hederliga parasollet. Numera finns även de i många olika modeller, trenden idag går mot de asieninspirerade friarmsparasollerna, med litet extratak upptill. Friarmen är praktiska eftersom du enkelt kan följa solens gång utan att flytta på hela parasollet.


Trendigt friarmsparasoll
i polyester med en diameter på hela 3 meter! Sidomonterat stativ i aluminium. Harbo Fritid, pris cirka 950 kronor.


Blir det för kallt i skuggan?
Gasoldrivna terrassvärmaren från Fiesta går att använda både under parasoll och markis eftersom säkerhetsavståndet bara är 25 centimeter. Pris cirka 5750 kronor, finns i flera färger.

Snygga segeltak

Ett av de vackraste solskydden är en uppspänd segelduk. De billigaste varianterna finns på Ikea, mellanvarianter i färdiga mått finns bland annat på Harbo Fritid, vill du slå på stort måttbeställer du ett eget hos segeltillverkaren. Vilken variant du än väljer – var noga med att se till att segelduken blir ordentligt spänd när du monterar den, då både håller den längre och du slipper irriterande fladder och prassel. Det är också viktigt att taket lutar för vattenavrinningens skull. Tag helst in segelduken om du åker bort eller väntar kraftig vind.

Enklaste soltaket från Ikea, Koljön, finns i flera färger och kostar 329 kronor.

Ett soltak eller en segelduk kan man spänna upp nästan var som helst; på altanen, mellan ett par träd eller mellan ett par stolpar, permanent gjutna eller tillfälligt uppsatta och flyttbara. Eller varför inte ovanför barnens sandlåda eller i trädgårdens ”mingelhörna”, solskydd är ju faktiskt lika effektiva mot regn som mot solsken.

Växter som skuggar

Ett stort träd som silar ljuset genom lövverket är givetvis det allra härligaste solskyddet av dem alla. Men det tar ju några år innan det vuxit sig tillräckligt stort. Vill du ha ett levande solskydd kan du istället satsa på att låta till exempel humle, clematis eller andra snabbväxande klätterväxter klättra mellan lagom glesa och impregnerade träribbor ovanför altanen eller i en pergola.


Ett grönt tak av klätterväxter
ger också skugga. Här den storblommiga praktclematisen Fire Works som kan bli runt tre meter hög och blommar i juni – september.


En snygg fot
ger klass även till det enklaste parasoll. Detta kommer från Brafab och är tillverkat i lackerat gjutjärn. Modellen heter Oden, cirka 280 kronor.

Skydda de små. Ett litet soltält på tomten är skönt för barnen att krypa in i när det är som soligast. Tält Open Air Hawaii från Jysk, cirka 99 kronor.

Terrassmarkisen Lunholm från företaget nettomarkiser.se som säljer kvalitetsmarkiser på nätet. På deras sajt kan du själv göra en kostnadsberäkning för olika typer av markiser.

Segeltaket ”Gallias” av nylon, är cirka tio kvadratmeter och finns i färgerna vit, sand, blå, grön och terrakotta. Pris cirka 3200 kronor inklusive fästen, två stolpar, terrassfötter, linor och linlås. Harbo Fritid.


Brukar ni ha fest eller mottagning
mitt på dagen kan det vara skönt med skugga för både förtäringen och gästerna. Exklusiv paviljong i galvaniserat pulverlackat smidesjärn, 350x350x330 cm. Mio, 9.950 kronor.

Välj tåligt tyg

Vill du ha ett riktigt hållbart och tåligt tyg i ditt solskydd ska du välja 100 procent akryl eller polyester. Det bleks inte av solen, tål fukt bra och är smutsavstötande.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar