Från undanskymd vrå till hemma-spa, badrummet under 50 år

Badrummet är tillsammans med köket det rum som gått igenom störst förändring under de femtio år som Vi i Villa funnits.


Från badbalja till magnifikt massagebadkar. Från plastmatta till helkaklat. Och från tre kvadratmeter till tio och gärna mer. Ja, mycket har hänt i badrummet sedan Vi i Villa först skrev om det för femtio år sedan. Från att ha varit en undanskymd vrå har badrummet blivit ett av de rum vi verkligen bryr oss om och satsar på, när vi bygger om och renoverar.

Idag är badrummet nästan på väg att gå om köket som husets finrum nummer ett. Men mellan femtiotalet och idag har det varit en hel del olika turer om vad som är snyggt, praktiskt och funktionellt.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum från 1995.

Badrummet växer. Från den lilla undanskymda hörnan på 50-talet blir det alltmer ett rum vi tillbringar mer tid i, och satsar mer på. Från 1995

Ett tag var badkaret nästan utrotningshotat. Istället installerade alla en duschhörna som var tänkt att ersätta badkaret. Tack och lov blev allt som det skulle igen och badkaret har i stället bara blivit större – precis som själva badrummet. Idag är badrummet lika mycket ett rekreationsrum, ett mimi-spa i hemmamiljö, som ett rum för rengöring och tandborstning. Här ska vi umgås, slappna av och lyxa till vardagen. Och bastun som i äldre hus gärna är förlagd till källaren har flyttat upp. Den finns numera gärna i själva badrummet.

Redan i slutet av 50-talet skrev Vi i Villa om drömmen om det rymliga badrummet. ”Vad som betecknas som lyx idag kallas standard imorgon.” Här föreslår man frikostigt att släppa in lite färg i badrummet. ”Ta till exempel det varmt gula sanitetsporslinet.” I dag råder väl en stark enighet om att vitt är helrätt. Gult, blått och brunt åker ut i samma takt som flyttlasset åker in. Men var inte så säker – nya material och mer färg kommer igen! Så badrummet är precis som övriga huset, ett rum i ständig förvandling, förändring och förädling.

Varsågoda – här bjuder vi på härlig bildfrossa med badrum ur Vi i Villa under 50 år!

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum 1965.

Hög hygien. Den nya löstagbara plastsitsen ansågs vara så smart att upphovsmannen vann det årets plastpris. Bild från 1965

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum 1966.

Nyrenoverat med dubbla handfat. Dessutom med torkskåp längs kortväggen. Bild från 1966

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum 1967.

Trendigt 60-tal på bästa vis. För den som önskar ett lyxigt, lättskött badrum i lysande färg. Bild från 1967

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum 1972.

Badrummet ska vara en plats för återhämtning, inte bara för rengöring. Bild från 1972

Badrum 1975.

Brunt och orange i en härlig kombination från 70-talet. Andra kännetecken från detta årtionde är badrumskåpen med jalusidörrar. Bild från 1975

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Badrum 1996.

Förändrade hygienvanor med minst en dusch om dagen kräver andra material och metoder än stilla karbadande. Bild från 1996

50 år av badrumstrender

1950 Ett badrum består av toalett, gärna en bidé, handfat och badkar. Beräknad kostnad för en badrumsrenovering är 4–5 000 kronor.

1960 Duschhörnan återfinns i de flesta nyrenoverade och nybyggda badrum. Färgat sanitetsporslin blir populärt. Nu finns både handfat och toaletter i gult, blått, brunt och rött.

1970 Infällda handfat och plastade träpaneler är på modet. Dekorativa stengodsplattor i färgerna brunt och orange är populärt.

1980 Dubbla handfat och hel-kaklade badrum tillhör drömmen om det nya badrummet.

1990 Många funderar på att bygga om gillestugan till mini-spa. Golvvärme blir närapå standard i nybyggda badrum.

2000 Badrummet blir bara större, bastun flyttar in i badrummet, badkaret blir till massage- och bubbelbad plus duschhörna. Det moderna badrummet kräver sina kvadratmetrar.

Tips för badrumsombyggnad från 1959

Husmor vill sköta om spädbarn men framför allt koppla av från arbete och jäkt. Skapa en stor fri arbetsyta.

Skilj på badrum och rum med wc-stol. Gör badrum med extra dörr till sovrum om detta är möjligt.

Finns utrymmen, installera en bidé, det tillhör modern hygien
helt enkelt!

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar