Fräscha upp tvättstugan!

Rent och torrt! Och naturligtvis praktiskt och trevligt. Här får du goda råd om vad du ska tänka på när det är dags att modernisera tvättstugan.


En tvättstuga har många likheter med köket fast är kanske lite oftare bortglömd ifråga om genomtänkta lösningar. Men en modern väl fungerande tvättstuga är lite av en hemlig dröm hos de flesta.
Här visar vi är en tvättstuga som har fått ett riktigt lyft. Husägarna är en sportig barnfamilj med hund – alltså mycket tvätt och många saker. Lösningen blev en tvättstuga kombinerad med dusch och med ordentliga förvaringsutrymmen.

– Primärt var anledningen till renoveringen att installera bergvärme och ersätta den fossileldade värmepannan. Den tidigare standarden i tvättstugan och grovkällaren var undermålig, berättar Cecilia. Duschen var trasig så det ville vi också passa på att ordna.

– Stor bänkyta var verkligen något jag saknade i den gamla tvättstugan. Vi satte även in nytt fönster (tidigare var det två små), men på detta sätt fick vi mer ljusinsläpp och vippfönster kan man så lätt öppna för att vädra ut.

Allt i ett
Under renoveringens gång konstaterades läckande rör samt fel på en elkabel. Det var bara att bila upp alla golv, byta alla vvs- och elinstallationer i hela bottenvåningen. Man konstaterade också att fuktnivån var för hög och därför valde man att installera ett fläktsystem. Dessutom byggdes ett luftat utrymme mellan yttervägg och innervägg.

– Vi går ofta in rakt från garaget med smutsiga sportkläder, ridkläder och en smutsig hund. Dumpar allt på plats och kliver in i duschen. Det fungerar fantastiskt. Golvet är varmt och trivselfaktorn hög tycker vi själva. Och vi har fått massor av plats. Här finns all förvaring av familjens olika fritidsgrejer och bakom skjutdörrarna är det ordentligt med plats för lakan och handdukar.

Har du lyckan att ha en stor tvättstuga? Passa på att ge plats för kläder också. Garderobsinredning från Elfa. Skjutdörrar KA Design.

Smarta utdragbara lådor. Här finns bra med plats för husets alla rengöringsmedel. Skåpinredning Ärlig från Ikea. Bänkskiva från Ikea.

Säkert våtrum

– Tänk på att vid en renovering av våtrum dokumentera hur tätskikten är utförda och vilka material som använts. Plastmatta som tätskikt under klinker, plastmatta som tät- och ytskikt eller vätskebaserat tätskikt under klinker. Spara tätskiktsleverantörens monteringsanvisning samt entreprenörens kvalitetsintyg. Detta är mycket viktigt vid eventuell försäkringsskada eller vid en framtida försäljning.

– Oavsett val av ytskikt ska man tänka på att våtrum, enligt Boverkets byggregler (BBR –06), ska ha ett vattentätt skikt om de utsätts för vattenspolning och angränsande byggnadsdelar inte tål fukt. Golv och väggar ska enligt leverantörens monteringsanvisningar förses med ett vattentätt skikt före plattsättningen. 

– Arbetet bör utföras av auktoriserade/behöriga företag enligt AB Svensk Våtrumskontroll, GVK eller enligt Byggkeramikrådet. Behöriga företag finns på organisationernas hemsidor: www.gvk.se och www.bkr.se. Kontrollera att den som gör jobbet kan visa upp giltigt behörighetsbevis.

– Observera att i källare och vid platta på mark i äldre hus finns risk för tillskjutande fukt. Om golv, och i vissa fall även vägg, har tillskjutande fukt ska normalt tätskikt inte appliceras!

4 smarta tips

1. Satsa på bra förvaring. Precis som i köket funkar lådförvaring bäst. Det är lättöverskådligt och lätt att komma åt.

2. Stora arbetsytor. För att vika tvätt och sortera. Allt arbete som sker i arbetsvänlig höjd är bra för rygg och humör.

3. Lättstädat. Runt den rena tvätten vill man ha det rent! Välj golv som är tåliga och lätta att hålla rena.

4. Torrt. Tvättstugan är ett våtutrymme och för dessa gäller specifika regler och råd. Följ dem så slipper du problem med fukt längre fram i tiden.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar