Förläng utesäsongen med ett smart poolhus!

Låt ditt poolområde förvandlas till ett lyxigt lounge-häng. Bygg ett poolhus med plats för både avkoppling och umgänge.

poolhus

Som ett vackert smycke ligger poolen i din trädgård. Inget kan vara bättre en varm sommardag än att ta ett dopp i sin egna sköna pool. Men vill du utnyttja din pool ännu mer, både tidigare på sommaren och längre in på hösten, så är det väl värt att investera i ett eget poolhus.

Extra gäststuga

Här kan du slappa mellan simturerna, ta en dusch, njuta av en fika eller kanske bjuda hem grannar på kvällsmingel med dopp? Ett poolhus förlänger säsongen, och lägger du ner lite extra tid och pengar kan poolhuset också fungera som gäststuga, extra matplats eller varför inte bygga in en bastu? Poolhuset kan helt enkelt bli just det där lilla extra som förvandlar din trädgård till ett riktigt njutarrum. 

Bra med kök i poolhuset

Bara att få njuta av ett relaxrum efter doppet är värt mycket. Istället för att springa med blöta fötter in till huset för att klä om, har du allt på nära håll. Med ett kök i poolhuset, kan du tillbringa hela dagen vid poolen för att sedan enkelt laga middag på plats.

Yoga? Hemmagym? Tonårshäng? Bara fantasin sätter begränsningarna för vilka funktioner ditt poolhus kan ha.

Det finns såklart mängder av modeller att välja mellan, men tack vare de nya attefallsreglerna är det idag enkelt att börja bygga. Byggarean får numera uppgå till maximalt 30 kvadratmeter utan bygglov (om huset byggs 4,5 meter från tomtgräns, annars krävs tillstånd från grannen).

poolhus
En poolhusmodell från Modulhus. Foto: Modulhus.se

Öppen långsida

Många väljer ett poolhus med öppningsbar långsida som bjuder in till både avkoppling och umgänge. På kvällen, när det börjar bli kyligare, kan dörrarna dras igen, och du kan kura skymning medan mörkret faller. Riktigt tjusigt kan poolhuset bli om du bygger det i samma stil som resten av huset. Det ser väldigt genomtänkt och harmoniskt ut.

Hur stort ska poolhuset vara? Ja, återigen får du fundera vilka funktioner du vill ha i huset. Plats för en liten sitthörna eller stort middagsbord? Dusch eller en hel relaxavdelning?

Det kan även vara smart att bygga in poolvärmepumpen i huset för att dölja maskineriet.

Läs också: Stor poolguide – vi guidar dig rätt

Isolera poolhuset

Väljer du ett poolhus med loft, så får du ytterligare några kvadratmeter att disponera, som sovloft eller extra förvaringsutrymme.

Riktig lyxigt blir det om poolhuset får golvvärme. Då kan du utnyttja det även vintertid, med rätt isolering. Att sitta i ett poolhus med en god bok medan snön faller – det är ingen dum känsla!

Har du dessutom en egen bastu i poolhuset blir det en verklig oas året om.

Detaljerna som gör poolhuset

  • Belysning. Planera in fasadbelysning. Ett upplyst poolhus en sen sommarkväll är väldigt vackert.
  • Högtalare. Inbyggd musikanläggning skapar extra lyxkänsla.
  • Luftkonditionering. Kanske inte ett måste, men riktigt heta sommardagar är det en skön känsla.
  • Relax-möbler. Stora generösa stolar och massor av kuddar får både dig och gästerna att känna sig avslappnade.

Läs också: Plats för plask! Här är poolhänget vi älskar


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar