ANNONS FRÅN TAKTEAM

Därför vinner du på att ta hand om taket

För att taket ska fortsätta skydda huset år efter år – och stå sig starkt mot väder och vind i 30–40 år – behöver du ta hand om det, precis som du tar hand om fasaden eller bilen.

takteam

Taket skyddar fastigheten och utsätts för en mängd olika påfrestningar genom åren, så som exempelvis mossangrepp, alger och rotbildningar. Och om takpannorna flyttar på sig riskerar de att spricka. Du tjänar på att underhålla och vårda taket, både ren ekonomisk vinning (eftersom du kan vänta med att lägga om hela taket) och ur hållbarhetssynpunkt (eftersom du behåller taket och inte behöver frakta bort takpannor och köpa nya).

Underhåll ger fortsatt skydd

Vårt nordiska klimat, med hårt väder och vind, sliter på taket. Genom att regelbundet tvätta, vårda och måla om taket förlorar takpannorna inte sitt ytskikt.

– Vi måste påminna oss själva om att ta hand om taket precis som vi tar hand om till exempel huset, fasaden och bilen. Redan när vi satt penseln i målarburken så vet vi att vi sannolikt kommer behöva måla om fasaden igen om ungefär 10 år när ytan blivit för dålig. Underhåller man inte fasaden finns en risk att brädor börjar ruttna med mögel- och fuktangrepp och fasaden förstörs långsamt, säger Anton Cansund på Takteam.

– Vi servar bilen årligen för att inget ska gå sönder i förtid eller ge oss oväntade problem. Om taket inte är välvårdat och starkt så kan det börja läcka in vatten och det kan leda till stora och kostsamma renoveringsåtgärder i framtiden.

Miljövänlig och hållbar takmålning

När ytskiktet på pannorna mattats av kan taket se slitet ut och det brukar vara ett tecken på att det är dags för en takmålning. Takteam erbjuder takmålning efter taktvätt där även stuprör och hängrännor ses över.

– Man målar om taket med ny takfärg för att öka livslängden på takpannorna och för att stärka ytskiktet. Ett nymålat tak kan dessutom höja värdet på huset vid en framtida försäljning. När vi målar om inomhus kan vi tänka på skönhet i första hand. Taket däremot ska i första hand skydda mot yttre påfrestningar och därför ska man alltid tänka på funktion i valet av takfärg, säger Anton.

Som husägare kan man måla om taket själv, men Anton Cansund rekommenderar att man tänker på säkerheten först och främst och anlitar ett företag att göra jobbet.

  • Det krävs kunskap om material och hantverk och man ska inte ge sig upp på taket utan nödvändig säkerhetsutrustning. Målningen måste även utföras på ett korrekt sätt för ett hållbart och varaktigt resultat i kombination med att man regelbundet fortsätter med takunderhåll.

Takteam använder produkter som har en minimal påverkan på miljön. För betongtak appliceras två lager akrylatfärg som är särskilt framtaget och anpassat för nordiskt klimat och betongpannor.

  • Första lagret färg tränger in i takpannornas porer. Det andra lagret akrylatfärg skapar ett nytt tjockt och skyddande ytskikt som ger långvarigt skydd. När du målar om taket kan du passa på att välja en färg som ger taket ett helt nytt och förbättrat utseende, avslutar Anton.

Läs mer om Takteam och boka en kostnadsfri besiktning!

Här kan du läsa om Takteams trygghetsavtal.

Mest lästa artiklar