ANNONS FRÅN TAKTEAM

Ta hand om taket – skjut fram takomläggning

Med ett hållbart takunderhåll förlängs livslängden på taket. Genom att vänta med att byta taket kan du spara in på de stora kostnader ett takbyte medför. Tvätt och målning ökar takets förmåga att stå emot yttre påfrestningar och gör att det ser både snyggt och välvårdat ut.

Takets viktigaste uppgift är att skydda fastigheten från fukt och väta. Med takbehandling och målning ser du till att taket fortsätter att stå sig starkt. Mossa och alger tas bort och pannornas ytskikt förstärks.

– Efter 30‑40 år brukar det vara aktuellt med ett takbyte, men med regelbundet underhåll kan du förlänga livslängden betydligt mer än så. Med skonsam tvätt och skyddande målning kan du skjuta fram behovet av ett takbyte och framtida kostsamma reparationer, säger Anton Cansund på Takteam.

Då försvinner mossa från taket

Varje tak är unikt, och vissa mer utsatta än andra, och det som avgör är bland annat husets placering och lutningen på taket. En del tak står helt i skuggsida, vissa delvis och andra inte alls. Mossa trivs och frodas som mest när det är mörkt och fuktigt. Tar man inte hand om taket finns en risk att rötterna expanderar vintertid och då kan pannorna flytta på sig eller spricka.   

– Ett tak som mår bra står sig bättre mot påväxt som binder fukt och hindrar vatten från att rinna av. Det kan räcka med att underhålla taket genom att utföra en takmålning i stället för att lägga om hela taket, säger Anton.

Lättare att fatta beslut om solceller

Takteam erbjuder en kostnadsfri besiktning av taket och efter en grundlig översyn blir det lättare att ta fram en offert som visar vilken takbehandling som passar bäst för just ditt tak. Takteam är specialiserade på att utföra takbehandlingar på betongtak, tegeltak och plåttak.

– Kanske går du i tankar på att skaffa solceller och lägga om till grön el? Efter besiktning och takbehandling blir det enklare för dig att planera in en framtida investering av solpaneler, förklarar Anton.

Solceller har en beräknad livslängd på ungefär 25 år och det förutsätter att taket håller längre än så.

– Det finns en säkerhetsaspekt här också. Brandrisken ökar nämligen med solceller om taket är för gammalt eller i för dåligt skick. För dig som husägare kan takbehandling i kombination med solceller bli en lönsam affär som också höjer värdet på fastigheten, säger Anton.

Värdet höjs med tvätt och målning

Takteams takbehandling inleds med att taket ångtvättas med specialanpassade enheter. I samband med taktvätten rengörs även stuprör och rännor så att vattnet kan rinna av ordentligt från taket. Med en anti-algbehandling frigörs pannornas porer från föroreningar och bäddar för takmålning.

– För betongtak använder vi Isonit akrylatfärg som tränger in på djupet och förseglar pannornas porer. Vi lägger på två lager akrylatfärg och det sista lagret ger pannorna ett skyddade ytskikt som förlänger livslängden.

Ett rent och nymålat tak påverkar också utfallet vid en eventuell och framtida husförsäljning.

– När du låter måla om taket med ny takfärg får taket ett snyggare estetiskt uttryck och ser precis ut som nytt.

Här kan du läsa mer om takfärg

Läs mer på takteam.se och boka en kostnadsfri besiktning!

Mest lästa artiklar