10 vanliga livsmedel som kan förgifta din fågel

Då fåglar är sociala varelser låter många ägare sina husdjur vara med vid matbordet. Trots att låta sin fågel delta vid måltider kan vara roligt - för att inte tala om fantastiskt för ditt husdjurs emotionella hälsa - finns det många för människor vanliga livsmedel som kan vara skadliga eller till och med dödliga för din fågel. Fågelägare måste känna till vilken mat som går bra att dela och vilka som är mycket hälsovådliga. Läs vidare för att få reda på de tio farligaste livsmedlen för din fågels hälsa.


Choklad
Choklad är en godbit att njuta av med din mänskliga familj, men kan vara farligt eller dödligt för din fågel. Chokladförgiftning påverkar först din fågels matsmältningssystem, och orsakar kräkningar och diarré. När tillståndet försämras påverkas din fågels nervsystem och orsakar först anfall och så småningom dödsfall.

Äppelfrön
Tro det eller ej, äpplen – tillsammans med andra medlemmar av rosväxter vilket inkluderar körsbär, persikor, aprikoser och päron – har frön som innehåller spår av cyanid. Trots att själva fruktköttet hos äpple är säkert för din fågel, är inte fröna säkra och var även medveten om att bekämpningsmedel kan finnas i fruktens skal.
Var noga med att rengöra och kärna ur alla äppelbitar som du delar med din fågel för att undvika att ditt husdjur utsätts för dessa farliga ämnen.

Alkohol
Trots att ansvarsfulla ägare av fågel aldrig skulle drömma om att ge sin fågel alkoholhaltiga drycker, finns det exempel på när fritt flygande fåglar har blivit utsatta för alkoholförgiftning genom att själva konsumera obevakade drycker. Alkohol hämmar organens funktioner hos fågel och kan vara dödligt.
Se till att din fågel förblir säker genom att sätta din fågel i bur närhelst alkohol serveras i hemmet.

Salt
Trots att alla levande varelser behöver en viss mängd sodium i kroppen, kan för mycket salt leda till en mängd hälsoproblem hos fågel, så som överdriven törst, uttorkning, njursvikt och dödsfall.
Var noga med att kontrollera hur mycket salt din fågel får i sig genom sin föda.

Avokado
Skalet och innehållet hos denna populära frukt är känd för att kunna orsaka hjärtproblem och ibland även hjärtsvikt hos fåglar av burslag. Trots att avokados giftighet för fåglar debatteras rekommenderas det generellt att undvika risktagande och hålla guacamolen och andra avokadorätter så långt bort från din burfågel som bara möjligt.

Svamp
Svampar har man upptäckt kan orsaka matsmältningsproblem hos fåglar av husdjursslag. Vissa svampsorters hattar och stjälkar kan orsaka allvarliga leverproblem hos fågel.

Tomatblad
Tomater är precis som potatisar och andra nattskattor en smakrik frukt som går bra att ge som godbit till sin fågel. Dock är stjälkarna och löven mycket giftiga för din fågel.
När du ger din fågel en tomatbit, var noga med att du noggrant rengjort den och skurit bort de gröna delarna så att din fågel inte utsätts för några toxiner. Tomater är inte på topplistan vad gäller livsmedel populära för fågel på grund av dess sura innehåll. Det finns många andra grönsaker som är att föredra för fågel.

Koffein
Drycker som innehåller koffein, så som läsk, kaffe och te är populära bland människor, men att låta din fågel smaka på dessa drycker kan vara extremt farligt. Koffein orsakar hjärtfel hos fåglar och en ökad hjärtrytm, arytmi, hyperaktivitet och hjärtstillestånd.
Dela en hälsosam dryck av ren fuktjuice eller en färsk smoothie med din fågel istället. Detta kommer tillfredsställa både din fågels smaklökar och dess näringsbehov.

Lök
Trots att begränsad användning av lökpulver eller vitlökspulver som smaksättare vanligtvis anses acceptabelt, orsakar en överdriven konsumtion av lök kräkningar, diarré och en mängd andra matsmältningsbesvär hos fågel. Man har sett att långvarig konsumtion av lök kan leda till en blodsjukdom som kallas hemolytisk anemi, vilket följs av andningsbesvär och eventuellt dödsfall.

Torkade bönor
Tillagade bönor är en godbit som många fåglar tycker om, men råa, torkade bönor kan vara mycket farliga för ditt husdjur. Okokta bönor innehåller ett gift som kallas hemagglutinin och som är mycket giftigt för fåglar.
För att undvika att din fågel får i sig ämnet, var noga med att ordentligt koka de bönor du tänker delar med din fågel.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar