10 vanliga livsmedel som kan förgifta din fågel

Då fåglar är sociala varelser låter många ägare sina husdjur vara med vid matbordet. Trots att låta sin fågel delta vid måltider kan vara roligt - för att inte tala om fantastiskt för ditt husdjurs emotionella hälsa - finns det många för människor vanliga livsmedel som kan vara skadliga eller till och med dödliga för din fågel. Fågelägare måste känna till vilken mat som går bra att dela och vilka som är mycket hälsovådliga. Läs vidare för att få reda på de tio farligaste livsmedlen för din fågels hälsa.

Choklad
Choklad är en godbit att njuta av med din mänskliga familj, men kan vara farligt eller dödligt för din fågel. Chokladförgiftning påverkar först din fågels matsmältningssystem, och orsakar kräkningar och diarré. När tillståndet försämras påverkas din fågels nervsystem och orsakar först anfall och så småningom dödsfall.

Äppelfrön
Tro det eller ej, äpplen – tillsammans med andra medlemmar av rosväxter vilket inkluderar körsbär, persikor, aprikoser och päron – har frön som innehåller spår av cyanid. Trots att själva fruktköttet hos äpple är säkert för din fågel, är inte fröna säkra och var även medveten om att bekämpningsmedel kan finnas i fruktens skal.
Var noga med att rengöra och kärna ur alla äppelbitar som du delar med din fågel för att undvika att ditt husdjur utsätts för dessa farliga ämnen.

Alkohol
Trots att ansvarsfulla ägare av fågel aldrig skulle drömma om att ge sin fågel alkoholhaltiga drycker, finns det exempel på när fritt flygande fåglar har blivit utsatta för alkoholförgiftning genom att själva konsumera obevakade drycker. Alkohol hämmar organens funktioner hos fågel och kan vara dödligt.
Se till att din fågel förblir säker genom att sätta din fågel i bur närhelst alkohol serveras i hemmet.

Salt
Trots att alla levande varelser behöver en viss mängd sodium i kroppen, kan för mycket salt leda till en mängd hälsoproblem hos fågel, så som överdriven törst, uttorkning, njursvikt och dödsfall.
Var noga med att kontrollera hur mycket salt din fågel får i sig genom sin föda.

Avokado
Skalet och innehållet hos denna populära frukt är känd för att kunna orsaka hjärtproblem och ibland även hjärtsvikt hos fåglar av burslag. Trots att avokados giftighet för fåglar debatteras rekommenderas det generellt att undvika risktagande och hålla guacamolen och andra avokadorätter så långt bort från din burfågel som bara möjligt.

Svamp
Svampar har man upptäckt kan orsaka matsmältningsproblem hos fåglar av husdjursslag. Vissa svampsorters hattar och stjälkar kan orsaka allvarliga leverproblem hos fågel.

Tomatblad
Tomater är precis som potatisar och andra nattskattor en smakrik frukt som går bra att ge som godbit till sin fågel. Dock är stjälkarna och löven mycket giftiga för din fågel.
När du ger din fågel en tomatbit, var noga med att du noggrant rengjort den och skurit bort de gröna delarna så att din fågel inte utsätts för några toxiner. Tomater är inte på topplistan vad gäller livsmedel populära för fågel på grund av dess sura innehåll. Det finns många andra grönsaker som är att föredra för fågel.

Koffein
Drycker som innehåller koffein, så som läsk, kaffe och te är populära bland människor, men att låta din fågel smaka på dessa drycker kan vara extremt farligt. Koffein orsakar hjärtfel hos fåglar och en ökad hjärtrytm, arytmi, hyperaktivitet och hjärtstillestånd.
Dela en hälsosam dryck av ren fuktjuice eller en färsk smoothie med din fågel istället. Detta kommer tillfredsställa både din fågels smaklökar och dess näringsbehov.

Lök
Trots att begränsad användning av lökpulver eller vitlökspulver som smaksättare vanligtvis anses acceptabelt, orsakar en överdriven konsumtion av lök kräkningar, diarré och en mängd andra matsmältningsbesvär hos fågel. Man har sett att långvarig konsumtion av lök kan leda till en blodsjukdom som kallas hemolytisk anemi, vilket följs av andningsbesvär och eventuellt dödsfall.

Torkade bönor
Tillagade bönor är en godbit som många fåglar tycker om, men råa, torkade bönor kan vara mycket farliga för ditt husdjur. Okokta bönor innehåller ett gift som kallas hemagglutinin och som är mycket giftigt för fåglar.
För att undvika att din fågel får i sig ämnet, var noga med att ordentligt koka de bönor du tänker delar med din fågel.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar