5 fina kattraser

Det finns många olika kattraser. Många är vanliga medan andra kan vara lite svårare att hitta uppfödare till. Här är fem coola kissar med olika utseende som alla finns på topplistan över våra mest populära katter.

När man skaffar katt är det trots allt en familjemedlem som förhoppningevis blir 15-20 år gammal. Så välj med omsorg. Det kan vara bra att skaffa en katt med någorlunda likadant temperament som en själv. Gillar man lugn och ro ska man inte skaffa en pratglad siames eller en kärlekstörstande burma. Då blir det bättre med en lagom lugn katt att trivas tillsammans med.

 

Fördelen med raskatter är att de är mer förutsägbara än så kallade huskatter eller bondkatter där man sällan vet vilka katter som finns bakom. Man brukar säga att ju kortare hår och ju  längre kropp desto livligare brukar rasen vara. Och tvärtom, vill man ha en lugn och rofylld katt ska man titta efter långhåriga katter med kort kropp. En undantag är brittiskt korthår som är en mycket sansad katt. Den har visserligen kort päls men å andra sidan har den en kompakt och ganska kort kropp.

 

5 lugna och sällskapliga kattraser

Här är fem raser som är någorlunda lugna och sällskapliga, men alla katter oavsett ras får någon gång emellanåt kattfnatt, det vill säga blir fyllda av energi och rusar runt i hemmet.

 

Ragdoll

En cool katt som njuter av livet. Den har fått sitt namn just för sin förmåga att koppla av. Det är en tystlåten katt med kraftig kropp och ett aningen triangelformat huvud med blå, ovala ögon. Den påminner mycket om birman, med en medellång, silkig päls som är maskad, det vill säga är mörkare på kalla partier. Däremot finns flera varianter av ragdoll, inte bara den med vita tassar, precis som birman. Det kan också vara utan vitt på tassarna och ha alldeles för mycket vitt så att huvudet får en bred bläs. En bra ras om man vill ha en sansad katt som håller sig på mattan och inte klättrar på hög höjd. 1992 registrerades den första ragdollen i Sverige.

 

Norsk skogkatt

Norsk skogkatt, ofta kallad skogis, är en vänlig och tillgiven ras med ett lagom temperament och med en självklar auktoritet. Den pratar gärna men inte högljutt. Skogisen har ett trekantigt huvud med snedställda ögon, rak profil och utdragna örontofsar, men trots den vilda looken är det en utmärkt innekatt. Däremot är inte pälsen lika lättskött som birmans utan kan tova sig. Norsk skogkatt godkändes 1978 som ras.

 

Maine coon

Det är en stor, vänlig och tystlåten katt som snarare kvittrar än jamar. Den är nyfiken och vissa kan till om med gilla att bada. Den halvlånga pälsen är silkesaktig och något kortare över skuldrorna, men den är lättskött och tovar sig sällan. Huvudet och framförallt profilen är mjukare än hos en skogis. Men det är stadiga katter där en hane kan väga 6-8 kilo, något man bör tänka på om man reser med katt. Det är en vänlig katt som är bra med barn. 1986 regitrerades maine coon för första gången i Sverige.

 

Brittiskt korthår

Brittiskt korthår, ofta kallad ”britt”, har varit en godkänd ras sedan bildandet av den första kattklubben 1946 fast från början hade europeiskt och brittiskt korthår en gemensam standard. Britten har efter det utvecklats till att bli en kraftfull katt med bastant, kort kropp. Huvudet är bulligt och påminner om en teddybjörn och pälsen är plyschlik. Den finns i en mängd olika färger och mönster. Det är en stillsam och tystlåten katt som gärna vill känna din närhet, men bara lagom nära. Det är ingen knäkatt. Britten är ganska stor och tung och är fullvuxen först vid 3 – 4 års ålder. Det finns också brittiskt långhår, en ras som blev godkänd först 2017.

 

Helig birma

Helig birma, oftast kallad birma, är en lugn, vänlig och tystlåten ras även om den gärna pratar när den vill något. Ögonen är blå och aningen mandelformade. Rasen har ett mjukt och behagligt temperament som avspeglar sig i utseendet. En birma svassar fram med en lättskött, silkeslen päls och en förhållande lång, plymig svans. Det mest kännetecknande, och svårast att få till om man vill ha en utställningsbirma, är de vita tassarna och baktill på baktassarna ska det vita gå upp en kil, ett upp och nervänt V – aldrig på framtassarna. Pälsen är maskad (en form av albinisim), där de kalla partierna har en mörkare färg, det vill säga ansikte, öron, ben och svans. Det är en mellanstor katt som har en ganska lång kropp med korta och kraftiga ben. Först birman registrerades i Sverige 1968 trots att den hade varit godkänd som ras sedan 1946.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar