5 fina kattraser

Det finns många olika kattraser. Många är vanliga medan andra kan vara lite svårare att hitta uppfödare till. Här är fem coola kissar med olika utseende som alla finns på topplistan över våra mest populära katter.


När man skaffar katt är det trots allt en familjemedlem som förhoppningevis blir 15-20 år gammal. Så välj med omsorg. Det kan vara bra att skaffa en katt med någorlunda likadant temperament som en själv. Gillar man lugn och ro ska man inte skaffa en pratglad siames eller en kärlekstörstande burma. Då blir det bättre med en lagom lugn katt att trivas tillsammans med.

Fördelen med raskatter är att de är mer förutsägbara än så kallade huskatter eller bondkatter där man sällan vet vilka katter som finns bakom. Man brukar säga att ju kortare hår och ju  längre kropp desto livligare brukar rasen vara. Och tvärtom, vill man ha en lugn och rofylld katt ska man titta efter långhåriga katter med kort kropp. En undantag är brittiskt korthår som är en mycket sansad katt. Den har visserligen kort päls men å andra sidan har den en kompakt och ganska kort kropp.

5 lugna och sällskapliga kattraser

Här är fem raser som är någorlunda lugna och sällskapliga, men alla katter oavsett ras får någon gång emellanåt kattfnatt, det vill säga blir fyllda av energi och rusar runt i hemmet.

Ragdoll

En cool katt som njuter av livet. Den har fått sitt namn just för sin förmåga att koppla av. Det är en tystlåten katt med kraftig kropp och ett aningen triangelformat huvud med blå, ovala ögon. Den påminner mycket om birman, med en medellång, silkig päls som är maskad, det vill säga är mörkare på kalla partier. Däremot finns flera varianter av ragdoll, inte bara den med vita tassar, precis som birman. Det kan också vara utan vitt på tassarna och ha alldeles för mycket vitt så att huvudet får en bred bläs. En bra ras om man vill ha en sansad katt som håller sig på mattan och inte klättrar på hög höjd. 1992 registrerades den första ragdollen i Sverige.

Norsk skogkatt

Norsk skogkatt, ofta kallad skogis, är en vänlig och tillgiven ras med ett lagom temperament och med en självklar auktoritet. Den pratar gärna men inte högljutt. Skogisen har ett trekantigt huvud med snedställda ögon, rak profil och utdragna örontofsar, men trots den vilda looken är det en utmärkt innekatt. Däremot är inte pälsen lika lättskött som birmans utan kan tova sig. Norsk skogkatt godkändes 1978 som ras.

Maine coon

Det är en stor, vänlig och tystlåten katt som snarare kvittrar än jamar. Den är nyfiken och vissa kan till om med gilla att bada. Den halvlånga pälsen är silkesaktig och något kortare över skuldrorna, men den är lättskött och tovar sig sällan. Huvudet och framförallt profilen är mjukare än hos en skogis. Men det är stadiga katter där en hane kan väga 6-8 kilo, något man bör tänka på om man reser med katt. Det är en vänlig katt som är bra med barn. 1986 regitrerades maine coon för första gången i Sverige.

Brittiskt korthår

Brittiskt korthår, ofta kallad ”britt”, har varit en godkänd ras sedan bildandet av den första kattklubben 1946 fast från början hade europeiskt och brittiskt korthår en gemensam standard. Britten har efter det utvecklats till att bli en kraftfull katt med bastant, kort kropp. Huvudet är bulligt och påminner om en teddybjörn och pälsen är plyschlik. Den finns i en mängd olika färger och mönster. Det är en stillsam och tystlåten katt som gärna vill känna din närhet, men bara lagom nära. Det är ingen knäkatt. Britten är ganska stor och tung och är fullvuxen först vid 3 – 4 års ålder. Det finns också brittiskt långhår, en ras som blev godkänd först 2017.

Helig birma

Helig birma, oftast kallad birma, är en lugn, vänlig och tystlåten ras även om den gärna pratar när den vill något. Ögonen är blå och aningen mandelformade. Rasen har ett mjukt och behagligt temperament som avspeglar sig i utseendet. En birma svassar fram med en lättskött, silkeslen päls och en förhållande lång, plymig svans. Det mest kännetecknande, och svårast att få till om man vill ha en utställningsbirma, är de vita tassarna och baktill på baktassarna ska det vita gå upp en kil, ett upp och nervänt V – aldrig på framtassarna. Pälsen är maskad (en form av albinisim), där de kalla partierna har en mörkare färg, det vill säga ansikte, öron, ben och svans. Det är en mellanstor katt som har en ganska lång kropp med korta och kraftiga ben. Först birman registrerades i Sverige 1968 trots att den hade varit godkänd som ras sedan 1946.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar