Allt om daggeckor som husdjur

Daggeckor Daggeckor tillhör släktet Phelsuma och familjen Gekkonidae. Daggecko är ett samlingsnamn för en grupp av över 60 sorters mindre ödlor som varierar i storlek, utseende och beteende. Populära daggeckos att ha som husdjur inkluderar phelsuma grandis som har setts leva i upp till 20 år men som vanligtvis lever i mellan sex och åtta…


Daggeckor

Daggeckor tillhör släktet Phelsuma och familjen Gekkonidae. Daggecko är ett samlingsnamn för en grupp av över 60 sorters mindre ödlor som varierar i storlek, utseende och beteende.

Populära daggeckos att ha som husdjur inkluderar phelsuma grandis som har setts leva i upp till 20 år men som vanligtvis lever i mellan sex och åtta år i fångenskap.

Vilka sorters daggeckor är bra som husdjur?

Daggeckor är i regel inte rekommenderade för förstagångsägare av reptiler. De som har viss erfarenhet och vill skaffa sig en daggecko kan titta närmare på sorter som phelsuma grande, phelsuma laticauda eller phelsuma lineata.

Daggeckons beteende

Till mångas förvåning är daggeckon aktiv under dagen till skillnad från många andra ödlor. De är i regel ganska ömtåliga och det rekommenderas inte att röra dem då deras hud är ganska tunn. De kan även vara något territoriella och behöver därför bo ensamma. Hanar är särskilt territoriella men även par som parats kan hamna i slagsmål och behöva säras på.

Daggeckor är riktigt duktiga på att klättra. Sulorna på deras tår har små trådliknande fibrer (setae) som tillåter dem att fästa vid nästan alla ytor och gör att de kan klättra på glasväggar och tak. Detta gör dem till utmärkta utbrytarartister så helt säkrade inhägnader är ett måste för daggeckor.

Terrarium för daggeckor

Planering av det perfekta terrariet för din geckoödla beror på vilken sorts gecko som ska bo i terrariet. Som tumregel kan man säga att daggeckor behöver ett terrarium som är högre än det är brett med grenar att klättra i. Bambustjälkar kan placeras i terrariet tillsammans med grenar eller levande plantor (svärmors tunga, ananasväxter, eller andra tropiska plantor som går att klättra i).

För att daggeckon ska känna sig trygg är det viktigt att ge den många ställen att gömma sig på i terrariet. Torvmossa, planteringsjord (ej vermikulit) eller orkidébark kan användas för att strös på botten av terrariet, men vad du än väljer se till att det inte är så stort att det orsakar hinder.

Temperatur och luftfuktighet

Åter beror de exakta måtten på sortens geckoödla som ska bo i terrariet men dagstemperatur hamnar ofta mellan 27 och 31 grader och sänks till mellan 21 och 27 grader på natten. Alla daggeckor behöver ganska hög luftfuktighet från 50% och hela vägen upp till 85% beroende på art. Användning av levande växter och korrekt substrat kommer göra det lättare att bibehålla luftfuktigheten, tillsammans med regelbunden luftfuktning av terrariet.

Ljus för daggecko

Daggeckon behöver utsättas för ultraviolett ljus så glödlampor med fluorescent UVA/UVB för reptiler är nödvändigt. En glödlampa bör användas för att värma upp geckons solställe och om mer värme behövs kan keramiska värmeväxlare eller uppvärmning under terrariet användas. Ibland måste ett antal värmekällor användas för att åstadkomma den perfekta varierande dygnstemperaturen, vilket även gör termometrar mycket viktiga att använda.

Att mata geckoödlor

Insekter utgör basfödan för daggeckon som lever i fångenskap, om än vissa även äter tropiska frukter som papaya, mango eller till och med fruktbaserad barnmat. En diet för geckoödlor som äter frukt finns från Repashy superfoods. Insekterna och frukten bör även kompletteras med en multivitamin, kalciumpulver och vitamin D3 (utan fosfor).

Erbjud denna föda i ett rullande schema varannan eller var tredje dag.

Var noga med att undersöka just din sorts geckoödlas behov innan du tar hem den, så att du redan innan geckons ankomst kan anpassa terrarium, ljus, luftfuktighet och mat efter dess behov. Detta kommer göra att din geckoödla anpassar sig snabbare i sin nya livsmiljö och utsätts för mindre stress vid flytten.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar