American wirehair som familjekatt

American wirehair är en äkta amerikansk kattras. Det kurvade håret är ett resultat av en genetisk mutation och är ovanligt. Katten är enkel att sköta, är känd för att vara motståndskraftig mot sjukdomar och är reserverad men kärleksfull på sitt eget sätt. Ägare av rasen älskar den för dess många positiva egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta och det du kommer älska om american wirehair.  


American wirehair är en av de mest ovanliga kattraserna i USA med mindre än 25 katter officiellt registrerade. Det tros att katten är en mutation av amerikanskt korthår (eng: american shorthair) och att kullarna som framkom var förfäder till rasen som vi idag känner vid namnet american wirehair. I beteende delar rasen en del egenskaper med amerikanskt korthår. De har ett milt temperament och njuter av lekstunder med både sina ägare och andra katter. Rasen är tystlåten och social.

Några av american wirehairs egenskaper som katt

Att välja rätt kattras beror till stor del på vad som passar dig. Det som bör tas i beaktning är din personlighet, din livsstil och även vilken du budget du har för att ta hand om ditt husdjur. Här är några egenskaper hos american wirehair som kommer intressera sig:

  • Rasen kräver inte mycket underhåll vad gäller skötsel utan endast pälsvård då och då för att hålla pälsen i gott skick.
  • American wirehair fäller måttligt och genom att ge katten en korrekt diet och regelbundnen borstning, gärna i ett för sådant avsett område, kan man minimera päls i resten av hemmet och göra kattens skötsel än enklare för ägaren.
  • Rasen är i regel hälsosam till skillnad från vissa andra kattraser
  • Precis som amerikanskt korthår kräver de endast måttligt med uppmärksamhet och de kan leka och jobba på egen hand.
  • Regelbunden motion kan hjälpa till att hålla katten i form och kan förhindra övervikt.
  • Katten är social och vanligtvis kärleksfull mot andra.

American wirehairs historia

American wirehair anses vara en äkta amerikansk kattras. De är ett resultat av en spontan mutation av amerikanskt korthår. De första katterna som visade på denna mutation fanns bland de fem kullarna som avlades av ett par ladukatter år 1966 i Vernon, i staten New York. I en av kullarna fans en vit och röd tabbyhane som visades till den lokala uppfödaren Joan o’Shea som sedan köpte kattungen för 50 dollar och döpte den till Council Rock Adam of Hi-Fi och började avla den genom korsningar med amerikanskt korthår.

Rasen american wirehair blev erkänd av Cat Fancier Association år 1978. Rasen mottog även erkännande av American Cat Fanciers Association, Canadian Cat Association och World Cat Federation.

American wirehairs personlighet

American wirehair har i stort sett samma temperament som det amerikanska korthåret på grund av deras delade historia. Rasen är anpassningsbar och med gott temperament, är tillgiven och lekfull och beskrivs ofta som clownliknande. Katten är av en atletisk ras som tycker om att leka självständig, men framförallt med sina ägare. Trots att de inte kräver särskilt mycket uppmärksamhet eftersom de kan jobba och leka självständigt bidrar lek med ägaren till att bandet mellan katt och ägare stärks samtidigt som det förbättrar kattens välbefinnande.

Katten anses även vara av tystlåten och social typ. De välkomnar besökare och tenderar att vara tillgivna med dem.

Hälsa och skötsel av american wirehair

Precis som det amerikanska korthåret är american wirehair i regel en hälsosam ras och är sällan drabbad av genetiska åkommor. Det finns dock vissa sjukdomar som ej är genetiska som kan drabba dem, så som sjukdomar i tänder eller tandkött eller hypertrofisk kardiomyopati, vilket både kan förhindras och botas.

Att borsta pälsen gör att katten fäller mindre i hemmet och stimulerar även blodcirkulationen. Att borsta tänder och tandkött kan förhindra sjukdomar i tänder och tandkött. Klor bör försiktigt trimmas med jämna mellanrum för att förhindra skador på personlig egendom. Ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för att upptäcka tecken på irritation, infektion eller onormal vätska.

American wirehair är det perfekta valet för en familj med barn. Katten kan fungera bra med barn, särskilt då de fått vänja sig med barn sedan ung ålder. De kan fungera väl ihop med andra husdjur så länge som katten blivit tränad och socialiserad tidigt i livet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar