American wirehair som familjekatt

American wirehair är en äkta amerikansk kattras. Det kurvade håret är ett resultat av en genetisk mutation och är ovanligt. Katten är enkel att sköta, är känd för att vara motståndskraftig mot sjukdomar och är reserverad men kärleksfull på sitt eget sätt. Ägare av rasen älskar den för dess många positiva egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta och det du kommer älska om american wirehair.

 

American wirehair är en av de mest ovanliga kattraserna i USA med mindre än 25 katter officiellt registrerade. Det tros att katten är en mutation av amerikanskt korthår (eng: american shorthair) och att kullarna som framkom var förfäder till rasen som vi idag känner vid namnet american wirehair. I beteende delar rasen en del egenskaper med amerikanskt korthår. De har ett milt temperament och njuter av lekstunder med både sina ägare och andra katter. Rasen är tystlåten och social.

Några av american wirehairs egenskaper som katt

Att välja rätt kattras beror till stor del på vad som passar dig. Det som bör tas i beaktning är din personlighet, din livsstil och även vilken du budget du har för att ta hand om ditt husdjur. Här är några egenskaper hos american wirehair som kommer intressera sig:

  • Rasen kräver inte mycket underhåll vad gäller skötsel utan endast pälsvård då och då för att hålla pälsen i gott skick.
  • American wirehair fäller måttligt och genom att ge katten en korrekt diet och regelbundnen borstning, gärna i ett för sådant avsett område, kan man minimera päls i resten av hemmet och göra kattens skötsel än enklare för ägaren.
  • Rasen är i regel hälsosam till skillnad från vissa andra kattraser
  • Precis som amerikanskt korthår kräver de endast måttligt med uppmärksamhet och de kan leka och jobba på egen hand.
  • Regelbunden motion kan hjälpa till att hålla katten i form och kan förhindra övervikt.
  • Katten är social och vanligtvis kärleksfull mot andra.

American wirehairs historia

American wirehair anses vara en äkta amerikansk kattras. De är ett resultat av en spontan mutation av amerikanskt korthår. De första katterna som visade på denna mutation fanns bland de fem kullarna som avlades av ett par ladukatter år 1966 i Vernon, i staten New York. I en av kullarna fans en vit och röd tabbyhane som visades till den lokala uppfödaren Joan o’Shea som sedan köpte kattungen för 50 dollar och döpte den till Council Rock Adam of Hi-Fi och började avla den genom korsningar med amerikanskt korthår.

Rasen american wirehair blev erkänd av Cat Fancier Association år 1978. Rasen mottog även erkännande av American Cat Fanciers Association, Canadian Cat Association och World Cat Federation.

American wirehairs personlighet

American wirehair har i stort sett samma temperament som det amerikanska korthåret på grund av deras delade historia. Rasen är anpassningsbar och med gott temperament, är tillgiven och lekfull och beskrivs ofta som clownliknande. Katten är av en atletisk ras som tycker om att leka självständig, men framförallt med sina ägare. Trots att de inte kräver särskilt mycket uppmärksamhet eftersom de kan jobba och leka självständigt bidrar lek med ägaren till att bandet mellan katt och ägare stärks samtidigt som det förbättrar kattens välbefinnande.

Katten anses även vara av tystlåten och social typ. De välkomnar besökare och tenderar att vara tillgivna med dem.

Hälsa och skötsel av american wirehair

Precis som det amerikanska korthåret är american wirehair i regel en hälsosam ras och är sällan drabbad av genetiska åkommor. Det finns dock vissa sjukdomar som ej är genetiska som kan drabba dem, så som sjukdomar i tänder eller tandkött eller hypertrofisk kardiomyopati, vilket både kan förhindras och botas.

Att borsta pälsen gör att katten fäller mindre i hemmet och stimulerar även blodcirkulationen. Att borsta tänder och tandkött kan förhindra sjukdomar i tänder och tandkött. Klor bör försiktigt trimmas med jämna mellanrum för att förhindra skador på personlig egendom. Ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för att upptäcka tecken på irritation, infektion eller onormal vätska.

American wirehair är det perfekta valet för en familj med barn. Katten kan fungera bra med barn, särskilt då de fått vänja sig med barn sedan ung ålder. De kan fungera väl ihop med andra husdjur så länge som katten blivit tränad och socialiserad tidigt i livet.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar