Arthur – från gatuhund till världskändis och villahund

Gatuhunden Arthur fann multisportaren Mikael Lindnord under VM i Ecuador 2014– en historia som berört många. Vi i Villa träffade Arthur, som nu funnit sig tillrätta med villalivet hemma hos Mikael i Örnsköldsvik. 

Under VM i Ecuador 2014 fick de svenska multisportarna sällskap av en mycket tilltufsad och utmärglad gatuhund. När landslagets ledare, Mikael Lindnord, kastade en köttbulle åt hunden började en historia som blev en världsnyhet. Genom den stenhårda tävlingen med tuff löpning över leriga fält, cykling samt forsränning i iskallt vatten följde hunden efter de tävlande svenskarna. Närmare 700 kilometer senare gick både laget och Arthur, som hunden fick heta, i mål.

Strax därefter insåg Mikael att nästa kamp började – att få hem sin nyfunne vän. Historien berörde många världen över och efter flera dagars intensiv kamp kunde Mikael ta med sig Arthur hem. Nu släpper Mikael Lindnord boken ”Arthur – gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem”.

Vi i Villa träffade Arthur och Mikael Lindnord.

 

Mikael, visste du under tävlingens gång att du ville med ta med Arthur hem?

– Nej. Han hängde ju med och det var hela tiden hans eget val. Det var när vi gått i mål som vi började fundera på vad vi skulle göra med honom. Skulle vi ta tillbaka honom till den plats han kom ifrån, men som han kämpat så hårt för att lämna? Eller skulle vi ta honom till en veterinär? Men så började vi fråga oss om det var möjligt att adoptera hem en hund, och så började resan med allting. Det är som en Hollywood-story egentligen – de sista papprena blev färdiga bara 20 minuter innan vi gick till incheckningen. 

Han var alltså med till flygplatsen, även om du var osäker på om han skulle få följa med?

– Ja. Vi hade först fått nej, men när storyn blev känd i Ecuador hörde deras socialminister av sig och ville supporta oss, så då fick vi plötsligt ja. Det var mycket fram och tillbaka, som stolpe in hela tiden men tillslut gick det i mål.

Hur många dagar hade du på dig att få med honom hem?

– Fyra fulla dygn efter att tävlingen var avslutad, och på grund av tidsskillnaden fick jag jobba dubbla skift och sov knappt något alls. Vi hade inte ekonomin att ta med honom hem, och var beroende av media och folk som hjälpte till så det var mycket som skulle klaffa.

Foto: Krister Göransson.

 

Hur finansierades det till slut?

– Vi startade en kampanj att hjälpa Arthur hem, så folk skänkte pengar och vår sponsor Peak Performance gick också in och hjälpte till. Vi öppnade upp ”Arthur Foundation” för att få pengar till operationer och att komma på fötter. I och med boksläppet nu blir det Arthur foundation 2.0 – alla intäkter för boken går oavkortat till vårt team i Ecuador som hjälpte oss med Arthur och där de nu ansvarar för att pengarna används till att hjälpa hundarna från området där han kommer från. Vi ska bland annat bygga hundkojor där gatuhundar kan få vatten och hundfoder samt regelbundna besök hos veterinär. Vi ska även utbilda i skolor, och berätta om hundars värde och försöka göra skillnad på ett djupare plan. 

Foto: Krister Göransson.

 

Vad kostade det totalt att få hem honom?

– Jag har aldrig riktigt skissat, men en hund i karantän kostar egentligen 10 000 kronor i månaden. Vi fick ju sådant stöd med betalningen men jag är så tacksam att de också erbjöd oss att bara betala det vi kunde. Arthur satt i karantän i 4 månader och tänderna opererades två gånger efter det. Nu förstår jag också hur hundmänniskor är – en hund är en familjemedlem och the sky is the limit när det gäller operationer och allt de behöver för att må bra.

Hur trivs Arthur som sällskapshund här hemma i Örnsköldsvik?

– Han trivs superbra. Jag kunde ju inte veta att han var en så enormt fin hund. Det är en stor bonus att han är så extremt fin med våra två barn. Philippa fanns ju från början, men med vår yngsta son Thor var det kärlek vid första ögonkastet. Thor var bara några timmar gammal och låg i mitt knä – då kom Arthur in i rummet, hoppade upp på bordet och slickade honom på huvudet. Arthur låter barnen leka mycket med honom, Thor lär sig just nu gå genom att dra sig upp med hjälp av Arthur. Det är jättemysigt att se dem ihop.

Foto: Krister Göransson.

 

Vad gillar Arthur själv bäst med huslivet?

– Han gillar fortfarande att vara utomhus mycket. Han föredrar egentligen att ligga ute på grusgången och mysa istället för att ligga inomhus. När vi kom hem var jag orolig att han inte skulle trivas och kanske börja kissa överallt eller så, men vi öppnade upp alla dörrar och lät honom komma tillrätta. Han lade sig på sin bädd och sov hela natten och det har inte varit några konstigheter alls. Så länge vi i familjen är med kan han vara var som helst.

Hur gammal är han?

– Det står 8 år i boken, men jag tror att han hälften så gammal. Han känns lite för ung och medelåldern för en hund i Ecuador är typ 4 år.

Hur upplevde du att Jordbruksverket och veterinärer ser på adoption av hundar från andra länder?

– Det verkar finnas två läger. Det ena tycker att det är bra och att det är fantastiskt att man kan hjälpa djur i nöd, medan det andra tycker att en sån här story gör att fler uppmuntras av det och tycker inte att man ska ta in gatuhundar till Sverige. Jag förstår ju båda lägren på ett vis.

  

 

Om Mikael Lindnord

Ålder: 40 år

Bor: Kedjehus på 120 kvm, Örnsköldsvik

Familj: Frun Helena, 38 år, barnen Philippa, 3 år och Thor, 1 år samt hunden Arthur 3-8 år.

Gör: Tidigare multisportare. Aktuell med boken ”Arthur – gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem”.

 

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar