Bedlingtonterrier, en unik jakthund

Bedlingtonterriern är en ovanlig ras av terrier från England. De kallas ofta en "varg i fåraklädsel" på grund av sitt ovanliga utseende. Här har vi samlat det du behöver veta om bedlingtonterriern. 

Bedlingtonterrier, en unik jakthund

Bedlingtonterriern härstammar från England och utvecklades för att jaga skadedjur och som assistent vid tjuvskytte. Hunden är samtidigt en god partner och kan göra väl ifrån sig i showringen.

Bedlingtonterrierns egenskaper

 • Då de utvecklats för jaga kan de vara envisa ibland.
 • Hunden kräver daglig motion som stimulerar dem fysiskt och mentalt för att undvika att de blir uttråkade och destruktiva.
 • Hanar är vanligtvis aggressiva slagskämpar när de utmanas av en annan hund.
 • Bedlingtonterriern är mycket intelligent och kan tränas med enkelhet.
 • En genomgående skötsel krävs minst en gång i veckan för att undvika tovor i pälsen hos hunden.
 • Precis som andra raser av terrier tycker hunden om att gräva.
 • Då den är en jägare tenderar den att jaga andra djur, därför måste rasen hållas i inhägnat område.

Bedlingtonterrierns historia

Bedlingtonterriern avlades i Beddington, Northumberland i nordöstra England. De utvecklades ursprungligen för att jaga och döda skadedjur i gruvor. Rasen tros ha rest med romer som använde hunden vid tjuvjakt av vilt på de gods de passerade. Hundens färdigheter i jakt gjorde att de fångade godsägarnas uppmärksamhet som i sin tur själva införskaffade hundar av rasen.

En av de adelsmän som fascinerades av hunden var Lord Rothbury vars gods var beläget i Beddington. Hundarna kallades då rothbury terriers, men senare antogs namnet beddingtonterrier. Den första hunden av rasen som kallades vid namnet beddingtonterrier ägdes av en viss Joseph Ainsley, året var 1825.

Det tros att gener av whippet blandades in hos rasen för att öka hundens smidighet och snabbhet. Likheter kan även ses med dandie dinmont terrier, irish softcoated wheaten terrier, och kerry blue terrier.

Rasen deltog i hundshower under mitten av 1800-talet och National Beddlington Terrier club bildades år 1877 i England. Den första beddlintonterriern erkändes av den amerikanska kennelklubben år 1886.

Beddlintonterrierns temperament

Beddlintonterriern är energisk, alert och med egenskaperna som behövs hos en jakthud, sällskapshund och vakthund. Hunden tycker om att underhålla sina människor och har en tendens att vara aggressiv mot andra hundar av samma kön. Förutom detta gör deras jaktinstinkt att de jagar små lurviga djur. Beddlingtonterriern är snabb på land såväl som i vatten.

Hunden anses vara mild och mjuk i sitt temperament och rekommenderas även till hem med barn. Beddlintonterriern är en god följeslagare, samt en lojal och tystlåten sällskapshund i hemmet. Rasens temperament påverkas av ett flertal faktorer så som arv, socialisation och träning. Det rekommenderas starkt att beddlintonterriern tränas och socialiseras tidigt i livet så att de kan bli väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Beddlintonterrierns unika utseende

När man ber någon beskriva rasen kan man ofta få höra att rasen liknar ett lamm. Hunden har även jämförts med en mindre version av den skottska hjorthunden. Rasen har tre grundfärger som är blue, liver eller sandy. Hundens päls skapar en unik form uppe på huvudet vilken kallas topknot. Förutom detta beskrivs hundens päls som raggig, rufsig, kraftig, och skrovlig till utseendet. En päls med dessa egenskaper kan leda till att underhåll och skötsel av hunden blir ganska krävande och dyrt.

Hundens huvud är rundat med små, mandelformade ögon. Läpparna stänger sig tätt och hunden har ingen överläpp. Ryggen är välvd och kroppen bör vara något längre i längden än i höjden. Den genomsnittliga höjden hos en beddlingtonterrier är 38 till 44 cm och de väger vanligtvis mellan 7 och 10 kg.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Beddingtonterriern är i regel en frisk hundras. Men precis som hos andra hundraser finns det vissa hälsoproblem som rasen kan drabbas av och som ägare bör vara medvetna om. Genom att känna till och förstå dessa olika hälsoproblem kan ägarna hjälpa till att förebygga, behandla eller bota dessa sjukdomar, skulle det behövas.

De följande är exempel på åkommor som beddingtonterriern kan drabbas av:

 • Copper toxicologist – en ärftlig sjukdom som orsakas av att levern inte kan avlägsna koppar från blodet. Detta kan leda till att mängden koppar i kroppen byggs upp vilket i sin tur leder till sjukdom och död.
 • Knäledsurvridning – urvridning av knäskål som kan vara medfödd eller orsakas av skada under hundens livstid.
 • Distichiasis – ett tillstånd där en ytterligare rad ögonfransar växer längst oljekörteln i ögat hos hunden och denna kan i vissa fall ses sticka fram under ögonlockets kant. Detta kan leda till ögonirritation och inflammation.
 • Renal dysplasi – onormal utveckling av njuren vilket kan leda till njursvikt.
 • Retinal dysplasi – onormal utveckling av näthinnan. De flesta fall kan vara milda och asymtomatiska.
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar