Bedlingtonterrier, en unik jakthund

Bedlingtonterriern är en ovanlig ras av terrier från England. De kallas ofta en "varg i fåraklädsel" på grund av sitt ovanliga utseende. Här har vi samlat det du behöver veta om bedlingtonterriern. 


Bedlingtonterrier, en unik jakthund

Bedlingtonterriern härstammar från England och utvecklades för att jaga skadedjur och som assistent vid tjuvskytte. Hunden är samtidigt en god partner och kan göra väl ifrån sig i showringen.

Bedlingtonterrierns egenskaper

 • Då de utvecklats för jaga kan de vara envisa ibland.
 • Hunden kräver daglig motion som stimulerar dem fysiskt och mentalt för att undvika att de blir uttråkade och destruktiva.
 • Hanar är vanligtvis aggressiva slagskämpar när de utmanas av en annan hund.
 • Bedlingtonterriern är mycket intelligent och kan tränas med enkelhet.
 • En genomgående skötsel krävs minst en gång i veckan för att undvika tovor i pälsen hos hunden.
 • Precis som andra raser av terrier tycker hunden om att gräva.
 • Då den är en jägare tenderar den att jaga andra djur, därför måste rasen hållas i inhägnat område.

Bedlingtonterrierns historia

Bedlingtonterriern avlades i Beddington, Northumberland i nordöstra England. De utvecklades ursprungligen för att jaga och döda skadedjur i gruvor. Rasen tros ha rest med romer som använde hunden vid tjuvjakt av vilt på de gods de passerade. Hundens färdigheter i jakt gjorde att de fångade godsägarnas uppmärksamhet som i sin tur själva införskaffade hundar av rasen.

En av de adelsmän som fascinerades av hunden var Lord Rothbury vars gods var beläget i Beddington. Hundarna kallades då rothbury terriers, men senare antogs namnet beddingtonterrier. Den första hunden av rasen som kallades vid namnet beddingtonterrier ägdes av en viss Joseph Ainsley, året var 1825.

Det tros att gener av whippet blandades in hos rasen för att öka hundens smidighet och snabbhet. Likheter kan även ses med dandie dinmont terrier, irish softcoated wheaten terrier, och kerry blue terrier.

Rasen deltog i hundshower under mitten av 1800-talet och National Beddlington Terrier club bildades år 1877 i England. Den första beddlintonterriern erkändes av den amerikanska kennelklubben år 1886.

Beddlintonterrierns temperament

Beddlintonterriern är energisk, alert och med egenskaperna som behövs hos en jakthud, sällskapshund och vakthund. Hunden tycker om att underhålla sina människor och har en tendens att vara aggressiv mot andra hundar av samma kön. Förutom detta gör deras jaktinstinkt att de jagar små lurviga djur. Beddlingtonterriern är snabb på land såväl som i vatten.

Hunden anses vara mild och mjuk i sitt temperament och rekommenderas även till hem med barn. Beddlintonterriern är en god följeslagare, samt en lojal och tystlåten sällskapshund i hemmet. Rasens temperament påverkas av ett flertal faktorer så som arv, socialisation och träning. Det rekommenderas starkt att beddlintonterriern tränas och socialiseras tidigt i livet så att de kan bli väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Beddlintonterrierns unika utseende

När man ber någon beskriva rasen kan man ofta få höra att rasen liknar ett lamm. Hunden har även jämförts med en mindre version av den skottska hjorthunden. Rasen har tre grundfärger som är blue, liver eller sandy. Hundens päls skapar en unik form uppe på huvudet vilken kallas topknot. Förutom detta beskrivs hundens päls som raggig, rufsig, kraftig, och skrovlig till utseendet. En päls med dessa egenskaper kan leda till att underhåll och skötsel av hunden blir ganska krävande och dyrt.

Hundens huvud är rundat med små, mandelformade ögon. Läpparna stänger sig tätt och hunden har ingen överläpp. Ryggen är välvd och kroppen bör vara något längre i längden än i höjden. Den genomsnittliga höjden hos en beddlingtonterrier är 38 till 44 cm och de väger vanligtvis mellan 7 och 10 kg.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Beddingtonterriern är i regel en frisk hundras. Men precis som hos andra hundraser finns det vissa hälsoproblem som rasen kan drabbas av och som ägare bör vara medvetna om. Genom att känna till och förstå dessa olika hälsoproblem kan ägarna hjälpa till att förebygga, behandla eller bota dessa sjukdomar, skulle det behövas.

De följande är exempel på åkommor som beddingtonterriern kan drabbas av:

 • Copper toxicologist – en ärftlig sjukdom som orsakas av att levern inte kan avlägsna koppar från blodet. Detta kan leda till att mängden koppar i kroppen byggs upp vilket i sin tur leder till sjukdom och död.
 • Knäledsurvridning – urvridning av knäskål som kan vara medfödd eller orsakas av skada under hundens livstid.
 • Distichiasis – ett tillstånd där en ytterligare rad ögonfransar växer längst oljekörteln i ögat hos hunden och denna kan i vissa fall ses sticka fram under ögonlockets kant. Detta kan leda till ögonirritation och inflammation.
 • Renal dysplasi – onormal utveckling av njuren vilket kan leda till njursvikt.
 • Retinal dysplasi – onormal utveckling av näthinnan. De flesta fall kan vara milda och asymtomatiska.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar