Berberhästen är en fantastisk hästras

Berberhästen är en ras från Nordafrika som är ansedd för sin uthållighet och stamina. Många hästentusiaster påstår att rasens temperament passar perfekt för ett flertal aktiviteter så som sport, militärtjänst, jordbruk och även som följeslagare. De är också kända för att ha bidragit genetiskt till många andra moderna hästraser. Här har vi samlat det du behöver veta om berberhästen.   


Berberhästen är en trogen följeslagare

Berberhästen är en hästras med en personlighet som vill vara till lags. Denna egenskap gör dem användbara på flera sätt. Det har observerats att hästen varit användbar inom jordbruk och även inom försvarsmakten. Förutom detta kan hästen även användas för fritidsridning och för hästsport och tävlingar. Hästentusiaster menar att berberhästen är ett underbart djur som är enkel att jobba med. Hästen är villig att lära vilket gör den perfekt för flera aktiviteter. Berberhästen är också mild och vänlig av naturen vilket gör dem till goda följeslagare.

Några av berberhästens egenskaper

Här är några av de särdrag hos berberhästen som du kommer älska:

  • Berberhästen anses vara en frisk hästras då inga för rasen specifika hälsotillstånd känns till. Trots detta kan de ändå drabbas av vissa tillstånd, i synnerhet om de inte regelbundet undersöks av en veterinär.
  • Hästen används vanligtvis till dressyr och fritidsridning. De kan även användas vid ett flertal aktiviteter och har visats användbara inom jordbruket och militären.

Berberhästens historia

Idag är berberhästen främst avlad i Marocko, Algeriet, Spanien och södra Frankrike. På grund av ekonomiska svårigheter i norra Afrika har antalet renrasiga berberhästar minskat. År 1987 etablerades The World Organization of the Barb Horse i Algeriet för att främja och bevara rasen.

Berberhästens karaktärsdrag

Berberhästen är en lätt ridhäst som är känd för sin uthållighet. Hästens framdel är stark med hög manke, kort rygg, sluttande kors och lågt svansfäste. Hästen anses tuff med välformade ben och mycket starka hovar.  Hästen galopperar som en sprinter och används som grund för avel av kapplöpningsraser så som det engelska fullblodet, quarterhästen och amerikansk travare.

Den vanliga färgen hos rasen är skimmel, brun, svart och fux. Hästens genomsnittliga mankhöjd är mellan 144 cm och 154 cm.

Intressanta fakta om berberhästen

Här är några andra intressanta fakta om berberhästen:

  • English King Richard II owned a Barbary horse in the 14th century.
  • Its gentle nature and eagerness to learn, the horse was trained to participate in dressage in a number of cities in Europe during the 16th century.
  • Ett särslag av den spanska berberhästen är abacoberbern som kommer från de hästar som blev skeppsbrutna på Great Abaco, en ö i Bahamas, under den spanska kolonisationen av Amerika.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar