Berberhästen är en fantastisk hästras

Berberhästen är en ras från Nordafrika som är ansedd för sin uthållighet och stamina. Många hästentusiaster påstår att rasens temperament passar perfekt för ett flertal aktiviteter så som sport, militärtjänst, jordbruk och även som följeslagare. De är också kända för att ha bidragit genetiskt till många andra moderna hästraser. Här har vi samlat det du behöver veta om berberhästen. 

 

Berberhästen är en trogen följeslagare

Berberhästen är en hästras med en personlighet som vill vara till lags. Denna egenskap gör dem användbara på flera sätt. Det har observerats att hästen varit användbar inom jordbruk och även inom försvarsmakten. Förutom detta kan hästen även användas för fritidsridning och för hästsport och tävlingar. Hästentusiaster menar att berberhästen är ett underbart djur som är enkel att jobba med. Hästen är villig att lära vilket gör den perfekt för flera aktiviteter. Berberhästen är också mild och vänlig av naturen vilket gör dem till goda följeslagare.

Några av berberhästens egenskaper

Här är några av de särdrag hos berberhästen som du kommer älska:

  • Berberhästen anses vara en frisk hästras då inga för rasen specifika hälsotillstånd känns till. Trots detta kan de ändå drabbas av vissa tillstånd, i synnerhet om de inte regelbundet undersöks av en veterinär.
  • Hästen används vanligtvis till dressyr och fritidsridning. De kan även användas vid ett flertal aktiviteter och har visats användbara inom jordbruket och militären.

Berberhästens historia

Idag är berberhästen främst avlad i Marocko, Algeriet, Spanien och södra Frankrike. På grund av ekonomiska svårigheter i norra Afrika har antalet renrasiga berberhästar minskat. År 1987 etablerades The World Organization of the Barb Horse i Algeriet för att främja och bevara rasen.

Berberhästens karaktärsdrag

Berberhästen är en lätt ridhäst som är känd för sin uthållighet. Hästens framdel är stark med hög manke, kort rygg, sluttande kors och lågt svansfäste. Hästen anses tuff med välformade ben och mycket starka hovar.  Hästen galopperar som en sprinter och används som grund för avel av kapplöpningsraser så som det engelska fullblodet, quarterhästen och amerikansk travare.

Den vanliga färgen hos rasen är skimmel, brun, svart och fux. Hästens genomsnittliga mankhöjd är mellan 144 cm och 154 cm.

Intressanta fakta om berberhästen

Här är några andra intressanta fakta om berberhästen:

  • English King Richard II owned a Barbary horse in the 14th century.
  • Its gentle nature and eagerness to learn, the horse was trained to participate in dressage in a number of cities in Europe during the 16th century.
  • Ett särslag av den spanska berberhästen är abacoberbern som kommer från de hästar som blev skeppsbrutna på Great Abaco, en ö i Bahamas, under den spanska kolonisationen av Amerika.
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar