Tipsen för att bli av med tvestjärtar

I brevlådan, i trädgården eller små springor inomhus – det är särskilt på sensommaren som många har problem med tvestjärtar.  Jan Jungerstam, biolog på Anticimex, ger sina bästa tips för att bli av med tvestjärtar.


Gör tvestjärtar någon direkt skada?

– Inomhus gör de egentligen ingen skada, förutom att de kan upplevas som lite obehagliga. Däremot kan de ute i trädgården göra viss skada genom att de gärna äter på frukt och växter, som dahlior och rosor för att nämna några. Tvestjärtar räknas dock som ganska oförargliga och kommer först fram när det mörknar ute, mest nattetid.

Vilka tvestjärtar har vi i Sverige?

– Det finns fyra olika arter av tvestjärtar, men de lever på ungefär samma sätt. De är allätare och äter det mesta. Den vanligaste heter just vanlig tvestjärt. Den har vingar och kan flyga, men den gör det sällan. Klorna används faktiskt inte bara till försvar utan också för att fälla ihop vingarna.

Vilka är det vanligaste sättet att få problem med tvestjärtar?

– På sensommaren är det vanligt att de kommer in genom att de till exempel krupit upp och gömt sig i brevlådan och kommer in med tidningen. Det är just på sensommaren som ungarna vuxit till sig och då kan man särskilt uppleva att de är många. Det är en perfekt tid för tvestjärtarna, då det finns mycket växtlighet att båda äta och gömma sig i. När de då letar efter mat kan de lätt förvilla sig in genom en öppen dörr eller några springor.

Hur blir man av med tvestjärtar?

– Tvestjärtar trivs egentligen inte inomhus men för att bli av med dem kan man själv plocka och kasta ut dem, eller så kan man dammsuga upp dem. Ett annat effektivt sätt är att tillverka egna fällor. Det gör du enkelt med wellpapp. Fukta den något, rulla ihop den och lägg på den plats där du har problem med tvestjärtar. Det kan vara på botten av brevlådan eller vid en växt de verkar gilla. Töm dina fällor på tvestjärtar varje morgon. Har du dräneringshål i din brevlåda kan du också sätta för nät för hålen, så kommer de inte in i brevlådan.

Är det sant att tvestjärtar kan krypa in i öronen om natten?

– Tvestjärtar heter faktiskt Ørentvist på danska, men det där med att de skulle krypa in i örat och knipsa hål på trumhinnan är en myt. Folk tycker förstås att tvestjärtar är obehagliga – de rör sig fort, har klor, gömmer sig och dyker sedan upp i mörket, men de gör alltså egentligen ingen skada.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar