Cymric en älskvärd katt

Cymric som familjekattCymric är en långhårig variant av kattrasen manx. Avsaknaden av svans är ännu ett exempel på ett resultat av en spontan mutation, vilket är vanligt hos katter. Faktum är att det inte är helt svanslösa, de har en mycket kort svans som kallas ”rumpy”. Kattens utmärkande drag är dess runda utseende; huvud, ögon...

Cymric som familjekatt

Cymric är en långhårig variant av kattrasen manx. Avsaknaden av svans är ännu ett exempel på ett resultat av en spontan mutation, vilket är vanligt hos katter. Faktum är att det inte är helt svanslösa, de har en mycket kort svans som kallas ”rumpy”. Kattens utmärkande drag är dess runda utseende; huvud, ögon och bakdel är rund.

Katten är vänlig och lekfull och tycker om att leka apport och bära runt sina leksaker i huset. De är även kända för att vara skickliga genom att de kan öppna dina lådor och dörrar med sina tassar.

De är även kända för att kunna anpassa sig till alla hemförhållanden, och kan därför vara en lämplig ras för människor och familjer som bor i lägenhet.

Några fakta om cymrickatten

  • Cymric är känd för att ha en rund kropp från huvudet till den korta svanstippen. De har runda ögon som sitter något vinklande mot nosen.
  • Katten har dubbelpäls som blir längre från axlarna till bakdelen.
  • De kommer i flera färger och mönster.

Cymrickattens historia

Hur förlorade katten sin svans? Det finns flera historier om detta. Den första är att katten var sen vid att gå ombord på arken och på så vis slog dörren igen på dess svans. Den andra berättar om hur svansarna var maskotar för Irländare och vikingar som stal kattungarna för sina svansar, och därför bet mamma katt av svansarna så att tjuvarna inte skulle stjäla ungarna. I verkligheten är kattens korta svans ett resultat av en spontan mutation.

Man tror att kattrasens ursprung kan spåras tillbaka till 1750 eller senare, och ön Isle of Man utanför Storbritanniens kust. Ön blev populär tack vare de svanslösa katternas närvaro.

Cymric accepterades av Cat Fanciers Association som en långhårig version av manxkatten år 1994.

Cymrics temperament

Cymrickatten var ursprungligen en jägare av möss innan den blev ett husdjur. Denna egenskap bevaras hos rasen än idag. Rasen är en kattversion av en vakthund eftersom den kommer reagera och morra hotfullt när den ser något ovanligt. Den kommer lugna ner sig först när den ser att du är avslappnad och inte oroad av det inträffade.

Cymric har ett balanserat temperament och har en tendens att följa dig runt i huset. Cymric älskar också att sitta i sina människors knä och mysa. Kattens skrovliga, kurrande jamande är dess sätt att kommunicera med sina människor och de förväntar sig alltid ett svar från dig.

Ägare av katten anser den smart och lättlärd, och menar att katten tycker om att resa med sina människor i bil. Katten kan också öppna dörrar, så var noggrann med att låsa in det som du inte vill din cymric ska få tag i.

Cymrickattens hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som vilken annan kattras som helst, kan cymric drabbas av hälsoåkommor som ägarna bör vara medvetna om:

  • Artrit av svansbenet
  • Hornhinnedystrofi
  • Manxsyndrom – en medfödd defekt som inkluderar missbildning av ryggraden, defekter i urinvägarna och gastrointestinala problem.
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar