Cymric en älskvärd katt

Cymric som familjekatt Cymric är en långhårig variant av kattrasen manx. Avsaknaden av svans är ännu ett exempel på ett resultat av en spontan mutation, vilket är vanligt hos katter. Faktum är att det inte är helt svanslösa, de har en mycket kort svans som kallas "rumpy". Kattens utmärkande drag är dess runda utseende; huvud,…


Cymric som familjekatt

Cymric är en långhårig variant av kattrasen manx. Avsaknaden av svans är ännu ett exempel på ett resultat av en spontan mutation, vilket är vanligt hos katter. Faktum är att det inte är helt svanslösa, de har en mycket kort svans som kallas ”rumpy”. Kattens utmärkande drag är dess runda utseende; huvud, ögon och bakdel är rund.

Katten är vänlig och lekfull och tycker om att leka apport och bära runt sina leksaker i huset. De är även kända för att vara skickliga genom att de kan öppna dina lådor och dörrar med sina tassar.

De är även kända för att kunna anpassa sig till alla hemförhållanden, och kan därför vara en lämplig ras för människor och familjer som bor i lägenhet.

Några fakta om cymrickatten

  • Cymric är känd för att ha en rund kropp från huvudet till den korta svanstippen. De har runda ögon som sitter något vinklande mot nosen.
  • Katten har dubbelpäls som blir längre från axlarna till bakdelen.
  • De kommer i flera färger och mönster.

Cymrickattens historia

Hur förlorade katten sin svans? Det finns flera historier om detta. Den första är att katten var sen vid att gå ombord på arken och på så vis slog dörren igen på dess svans. Den andra berättar om hur svansarna var maskotar för Irländare och vikingar som stal kattungarna för sina svansar, och därför bet mamma katt av svansarna så att tjuvarna inte skulle stjäla ungarna. I verkligheten är kattens korta svans ett resultat av en spontan mutation.

Man tror att kattrasens ursprung kan spåras tillbaka till 1750 eller senare, och ön Isle of Man utanför Storbritanniens kust. Ön blev populär tack vare de svanslösa katternas närvaro.

Cymric accepterades av Cat Fanciers Association som en långhårig version av manxkatten år 1994.

Cymrics temperament

Cymrickatten var ursprungligen en jägare av möss innan den blev ett husdjur. Denna egenskap bevaras hos rasen än idag. Rasen är en kattversion av en vakthund eftersom den kommer reagera och morra hotfullt när den ser något ovanligt. Den kommer lugna ner sig först när den ser att du är avslappnad och inte oroad av det inträffade.

Cymric har ett balanserat temperament och har en tendens att följa dig runt i huset. Cymric älskar också att sitta i sina människors knä och mysa. Kattens skrovliga, kurrande jamande är dess sätt att kommunicera med sina människor och de förväntar sig alltid ett svar från dig.

Ägare av katten anser den smart och lättlärd, och menar att katten tycker om att resa med sina människor i bil. Katten kan också öppna dörrar, så var noggrann med att låsa in det som du inte vill din cymric ska få tag i.

Cymrickattens hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som vilken annan kattras som helst, kan cymric drabbas av hälsoåkommor som ägarna bör vara medvetna om:

  • Artrit av svansbenet
  • Hornhinnedystrofi
  • Manxsyndrom – en medfödd defekt som inkluderar missbildning av ryggraden, defekter i urinvägarna och gastrointestinala problem.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar