Läsardebatt: Problem med katt i trädgården

Läsarfrågan ”grannens katt bajsar i min rabatt” väckte stort engagemang hos Vi i Villas läsare. Här är ett axplock av läsarnas tips mot problem med katt i trädgården. Vilket är ditt eget bästa? Missa inte heller expertens svar eller läs om vad som egentligen är tillåtet här.


Grannen ska plocka upp kattbajset

Signaturen Lotta i Vi i Villa nr 6 har problem med kattbajs i sin rabatt, och hennes förtvivlan börjar övergå i vrede. Hon får dock ingen acceptans av experten, som verkar tycka att hela ansvaret för grannsämjan vilar på Lotta och inte på kattägaren. Lotta får rådet att samtala, trots att det framgår av hennes brev att hon redan har försökt med det, utan framgång. Men en djurägare har strikt ansvar, det vet väl alla?

Anders Dahlström, Timmernabben

Katten tog över vår carport

Vi har problem med vår grannes katt som använder vår carport som sin toalett. Vi har pratat med grannen som i det läget håller katten inne ett par dagar, men så fort den släpps ut så är den tillbaka. Har köpt alla tänkbara ”håll katten borta”-preparat. Lagt ut nät, belamrat carporten med brädor och annat – vilket medför att vi själva inte kan använda den! Hur löser man detta utan att det medför extra utgifter för oss, som faktiskt valt ett liv utan katt?

Less granne

Vänj katten vid koppel

Den som sitter i kläm är katten! Ofta är det kattägaren som vill att katten ska vara ute inte katten själv. I programmet ”Vetenskapens Värld”, slog engelska forskare fast att katter som själv kunde välja att vara ute eller inne genom att ha kattlucka, tillbringade endast 20% av dygnets timmar på att vara ute. Regnade det gick de i princip inte ut alls. Detta tål att tänkas på. Det finns väldigt enkla lösningar på att inhägna för katt i trädgården, till exempel att näta in en balkong. Gå ut med katten i koppel och håll den sedan inne, det blir en social sysselsättning för både ägare och katt. Hundar föds inte heller med koppel runt halsen –de får tränas på detta precis som det går att träna en katt. Fler tips om katt på vår hemsida Katt.in.

Eva Olsson

Bada grannen

Till signaturen Lotta i Vi i Villa nr 6. Kanske ska du kasta en spann kallt vatten på grannen i stället, som inte bryr sig om sin katt! Den får ju gå vart den själv vill och hon har heller inte lärt den att bajsa/kissa hemma i sandbacken.

J.

Kattmat lockar fram råttor

På förra numrets expertsidor fanns ett läsartips av synnerligen tvivelaktigt värde. Det gick ut på att man skulle strö ut kattmat i trädgården, vilket skulle avhålla katten från att uträtta sina behov där. Men följden av det blir naturligtvis fler frekventa kattbesök! Dessutom kommer råttor och möss att lockas av den utlagda maten, liksom skator och skränande måsar. Man brukar uppmana till försiktighet vad gäller fågelmatning på grund av risken för råttor. Det är då ytterst förvånande med ett tips som går ut på det rakt motsatta.

Eddie

Ta ert ansvar, kattägare!

Jag har själv katt, och tycker inte att man ska släppa ut sin katt utan tillsyn. Man måste ta ansvar för sitt djur. Grannarna ska inte behöva bli arga på min katt för att den t ex:

 • Gör sina behov i grannens rabatt, river upp växter eller lökar.
 • Kissar på grannens ved.
 • Gör repor i lacken på bilar.
 • Förorenar i barnens sandlådor.
 • Tar småfåglar.

Kattägaren ska be grannen om ursäkt, så att grannen inte häller vatten på katten och den far illa. Jag är både kattägare och vän med grannarna.

Missans matte Jutta

Vatten på katten

En av mina grannar har katt, som ställde till förtret för mig. Han föreslog att jag skulle spruta vatten med trädgårdsslang på katten. Det fungerade och jag ser sällan till katten numera.

Bo, Malmö

Kaffesump i rabatten

Fick detta tips av en rar gammal dam: Spara kaffesump när du bryggt eller kokat kaffe och strö ut den i rabatten. Det fungerar, jag har själv prövat!

Hej från Rosmarie

Lägg ut kvistar i rabatten

Lägg ut halvtorr kaffesump i rabatten och täck med tall- eller grankvistar. Katter tycker inte om att gå på det underlaget eftersom det sticks i tassarna.

Kristina Gustavsson

Använd hundbajspåse!

Tips! De svarta bajspåsar som man använder för hundbajs fungerar precis lika bra att plocka upp kattbajs med.

Julia

Använd larm mot katten

Köp ett enkelt IR-larm med kraftig siren och placera där katterna vanligtvis är så försvinner de för alltid.

”Det funkar”

Lägg ut kompostnät

Grannens katt sköter om mössen kring vårt hus och i synnerhet vid komposten, det är jag tacksam för. Men jag gillar inte att de planterar om mina frön. Så därför har jag lagt kompostnät över odlingslådorna, en decimeter upp så det blir riktigt besvärligt att gå där.

Kicki

Spraya vatten på katten

Fyll en sprayflaska med vatten och spraya på katten när den går i rabatten. Ställ sedan fram flaskan i närheten, väl synlig. Katten kommer inte att gå i närheten! Funkar lika bra inomhus, om katten t ex går på köksbordet. Men det måste vara samma sprayflaska varje gång så att katten känner igen den.

Birgitta, Styrsö

Lägg ut godis till katterna

1991 flyttade jag in i en villa och grannarnas katter använde en rabatt nedanför mitt köksfönster till toalett. De tidigare ägarna hade påtalat problemet och försökt med att hälla ut vatten på katterna, skrämma bort dem osv. Men man är ju inte hemma jämt.
Jag försökte något helt annat. Katter gör inte sina behov där de äter! Jag köpte kattgodis och varje gång jag hade en katt i trädgården lockade jag med godis på kökstrappan. De lät sig väl smaka och slutade att göra sina behov i min trädgård.

Örgrytebo

Hur ska jag freda mig mot grannens katter?

Jag bor i ett villaområde och två av mina grannar har katter som uträttar sina behov i min trädgård, något som har pågått de senaste tjugo åren. Kommunens kultur- och fritidsförvaltning säger bara att jag ska ”freda” mig själv.
Vilka är då problemen?
 1. Uppkrafsade frön när jag sått. Jag odlar grönsaker och katternas krafsande innebär extra kostnad för inköp och fördröjd skörd. En del blomplantor har dött när jag inte varit uppmärksam på att en katt krafsat bort jorden för att göra sina behov.
 2. De senaste åren har jag skaffat pallkragar och tyvärr har katterna tagit dem som platser för sina behov. Numera täcker jag jorden med nät eller fiberduk.
 3. När jag planterar en buske och lämnar öppen jord runt plantan finner jag att någon katt senare under dygnet besökt platsen för sina behov.
 4. Det bör beaktas att jag lägger tid på detta extra arbete. Jag vill betona att min trädgård har jag investerat i för mitt intresse för natur och odling, inte för katters behov.
 5. Katter kan föra med sig smittoämnen från de gnagare de jagar. Katter tycker om sandlådor och de som finns i barnens lekparker får besök. Små barn stoppar ofta ”saker” de hittar i munnen. Det är olämpligt, kan ge sjukdom.
 6. Jag har skaffat några små utelampor och som tänds när någon passerar. Jag har också klippt bort grenar längst ner på buskar och träd, eftersom katterna gömde sig där. En del småfåglar har fått sätta livet till.
 7. En gång för tjugo år sedan sågade en grannpojke en öppning i gaveln på mitt garage. Han ville nämligen ha en sovplats för sin katt.
När jag påpekade för en granne att deras katter uträttar behov i min trädgård svarade hon: ”Har du sett det med egna ögon?”
Jag har själv haft katt och hund och vet att det finns fördelar och glädje med djuren. Men det finns regler för hundar, och de borde gälla även för katter. Jag som icke-kattägare ska inte tvingas till extra arbete och kostnader för att ”freda” mig. Jag anser att kattägare för ordna inhägnader för djuren för att ”freda” sina grannar.
Birgitta Sobel

Gilla Vi i Villa på Facebook för fler intressanta nyheter och debatter.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar