Den intelligenta och modiga tyska schäferhunden

Den tyska schäferhunden, i vardagligt tal kallad schäfer, är en av de mest älskade hundarna genom tiderna tack vare sina egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om schäfern.


Tyska schäferhunden

Den tyska schäferhunden är en av de mest populära hundarna i världen. Det är en medelstor hund som ursprungligen utvecklades för att valla får, och blev en av de mest användbara hundarna i människans historia. Tack vare sin styrka, intelligens, och lydnad har rasen använts vid ett flertal aktiviteter såsom vid sök och räddning, polisarbete och militärarbete, som assistent för människor med funktionsnedsättning, samt inom film och tv. American Kennel Club påstår att schäfern är den näst mest registrerade rasen i USA och den fjärde mest populära hos Kennel Club of United Kingdom.

Några av den tyska schäferhundens egenskaper

Den tyska schäferhunden anses vara en medelstor till stor hund som mäter 55-65 cm hög och med en genomsnittlig vikt av 30-40 kg. Hunden är smidig och muskulös, har en rättfärdig natur och är mycket intelligent

Den tyska schäferhunden avlades ursprungligen för sin intelligens, vilken hunden var känd för. Hunden har uppmätts till den tredje mest intelligenta och kan lära sig enkla uppgifter efter ett fåtal försök. Förutom deras intelligens har den tyska schäferhunden andra styrkor vilket gör dem till ett utmärkt val vid ett flertal militära aktiviteter och polisarbeten såsom vakt, sök och räddning. De har även förmåga att tolka olika instruktioner om de tränats väl.

Den tyska schäferhundens historia

De tyska schäferhundarna har vallat får under århundraden tack vare sin snabbhet, styrka och sin intelligens. Under 1800-talet avlades hunden i lokala samhällen i Tyskland där man försökte utveckla en perfekt hund med alla egenskaper som behövdes. När målet nåtts spreds den tyska schäferhunden till flera delar av världen.

Den tyska schäferhundens temperament

Den tyska schäferhunden är en aktiv och självsäker hund. De är villiga att lära och tillgivna när de gäller att utföra sitt arbete. Deras nyfikenhet gör de perfekta vid vakt och vid sök och räddningsuppdrag. Den tyska schäferhunden är lojala familjehundar vilket gör dem till den mest älskade rasen i flera delar av världen.

Den tyska schäferhundens hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som vilken annan hundras som helst är den tyska schäferhundens hälsoåkommor ett resultat av den inavel som utövades tidigt i rasens historia. Vanliga åkommor är axel- och höftledsdysplasi, vilket kan orsaka smärta i och med att hunden åldras, degenerativ spinal stenos, och öroninfektion på grund av rasens öppna öron. Den tyska schäferhunden kan även drabbas av genetiska neurologiska störningar

Den tyska schäferhunden och människan

Den tyska schäferhundens lojala natur och intelligens gör den till ett passande husdjur för de flesta familjer. Förutom att vara en brukshund kan den tyska schäferhunden vara en god sällskapshund till hushållets medlemmar och kan vara beskyddande till varje pris.

Militärer och polis föredrar den tyska schäferhunden vid aktiviteter och roller inom sök och räddning, vid sök efter narkotika eller vapen, som scout och liknande. Under andra världskriget användes den tyska schäferhunden som budbärare, vakthund och var även involverad vid sök och räddningsaktioner.

Den tyska schäferhunden används även för att hjälpa personer med synnedsättning. Tillsammans med labrador retrievern testades dessa hundars temperament för lämplighet inom roller som ledhundar. Man kom till slutsatsen att labrador retrievern är mer stabil emotionellt, och kan återhämta sig från skrämmande situationer bättre, medan den tyska schäferhunden fick höga betyg inom aggressivt och beskyddande beteende vilket gör dem mer passande för polisiära och militära arbeten.

Kort och gott

Den tyska schäferhunden är känd över hela världen tack vare sin lojala natur, sitt mod och sin intelligens. De kan tränas med enkelhet och utföra ett flertal arbeten och aktiviteter. Dessa egenskaper hos den tyska schäferhunden gör dem till passande husdjur för familjer samtidigt som den är den föredragna hunden inom flera polisiära och militära roller. Faktum är att under andra världskriget blev många soldater så imponerade av hundens intelligens att de tog med dem hem efter kriget och gjorde hunden till en del av sin familj.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar