Den intelligenta och modiga tyska schäferhunden

Den tyska schäferhunden, i vardagligt tal kallad schäfer, är en av de mest älskade hundarna genom tiderna tack vare sina egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om schäfern.

Tyska schäferhunden

Den tyska schäferhunden är en av de mest populära hundarna i världen. Det är en medelstor hund som ursprungligen utvecklades för att valla får, och blev en av de mest användbara hundarna i människans historia. Tack vare sin styrka, intelligens, och lydnad har rasen använts vid ett flertal aktiviteter såsom vid sök och räddning, polisarbete och militärarbete, som assistent för människor med funktionsnedsättning, samt inom film och tv. American Kennel Club påstår att schäfern är den näst mest registrerade rasen i USA och den fjärde mest populära hos Kennel Club of United Kingdom.

Några av den tyska schäferhundens egenskaper

Den tyska schäferhunden anses vara en medelstor till stor hund som mäter 55-65 cm hög och med en genomsnittlig vikt av 30-40 kg. Hunden är smidig och muskulös, har en rättfärdig natur och är mycket intelligent

Den tyska schäferhunden avlades ursprungligen för sin intelligens, vilken hunden var känd för. Hunden har uppmätts till den tredje mest intelligenta och kan lära sig enkla uppgifter efter ett fåtal försök. Förutom deras intelligens har den tyska schäferhunden andra styrkor vilket gör dem till ett utmärkt val vid ett flertal militära aktiviteter och polisarbeten såsom vakt, sök och räddning. De har även förmåga att tolka olika instruktioner om de tränats väl.

Den tyska schäferhundens historia

De tyska schäferhundarna har vallat får under århundraden tack vare sin snabbhet, styrka och sin intelligens. Under 1800-talet avlades hunden i lokala samhällen i Tyskland där man försökte utveckla en perfekt hund med alla egenskaper som behövdes. När målet nåtts spreds den tyska schäferhunden till flera delar av världen.

Den tyska schäferhundens temperament

Den tyska schäferhunden är en aktiv och självsäker hund. De är villiga att lära och tillgivna när de gäller att utföra sitt arbete. Deras nyfikenhet gör de perfekta vid vakt och vid sök och räddningsuppdrag. Den tyska schäferhunden är lojala familjehundar vilket gör dem till den mest älskade rasen i flera delar av världen.

Den tyska schäferhundens hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som vilken annan hundras som helst är den tyska schäferhundens hälsoåkommor ett resultat av den inavel som utövades tidigt i rasens historia. Vanliga åkommor är axel- och höftledsdysplasi, vilket kan orsaka smärta i och med att hunden åldras, degenerativ spinal stenos, och öroninfektion på grund av rasens öppna öron. Den tyska schäferhunden kan även drabbas av genetiska neurologiska störningar

Den tyska schäferhunden och människan

Den tyska schäferhundens lojala natur och intelligens gör den till ett passande husdjur för de flesta familjer. Förutom att vara en brukshund kan den tyska schäferhunden vara en god sällskapshund till hushållets medlemmar och kan vara beskyddande till varje pris.

Militärer och polis föredrar den tyska schäferhunden vid aktiviteter och roller inom sök och räddning, vid sök efter narkotika eller vapen, som scout och liknande. Under andra världskriget användes den tyska schäferhunden som budbärare, vakthund och var även involverad vid sök och räddningsaktioner.

Den tyska schäferhunden används även för att hjälpa personer med synnedsättning. Tillsammans med labrador retrievern testades dessa hundars temperament för lämplighet inom roller som ledhundar. Man kom till slutsatsen att labrador retrievern är mer stabil emotionellt, och kan återhämta sig från skrämmande situationer bättre, medan den tyska schäferhunden fick höga betyg inom aggressivt och beskyddande beteende vilket gör dem mer passande för polisiära och militära arbeten.

Kort och gott

Den tyska schäferhunden är känd över hela världen tack vare sin lojala natur, sitt mod och sin intelligens. De kan tränas med enkelhet och utföra ett flertal arbeten och aktiviteter. Dessa egenskaper hos den tyska schäferhunden gör dem till passande husdjur för familjer samtidigt som den är den föredragna hunden inom flera polisiära och militära roller. Faktum är att under andra världskriget blev många soldater så imponerade av hundens intelligens att de tog med dem hem efter kriget och gjorde hunden till en del av sin familj.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar