Den kinesiska dragon li hua som familjekatt

Ursprungligen från Orienten, den kinesiska dragon li hua är precis som namnet antyder från Kina. Intelligent, hängiven och underhållande, detta är en ras som trivs med sina människor och är duktig på att jaga möss, råttor och andra skadedjur. Här har vi samlat det du behöver veta och det du kommer finna intressant om kinesisk dragon li hua.   


Den kinesiska dragon li hua som familjekatt

Den kinesiska dragon li hua har diamantformat huvud och stora mandelformade ögon. Ögonen kan variera i färg så som grönt, gult, eller brunt. De har en stabil och stark kropp med stora tassar och muskulös svans. Den svarta fläcken i mungipan är en av rasens utmärkande drag och ger intryck av att katten ler.

Rasen uppskattas för att vara en duktig jägare av råttor och andra skadedjur. Detta är en av anledningarna varför kineserna älskar denna kattras. Förutom detta har kinesisk dragon li hua även ryktet av att vara tillgiven sina ägare, både vuxna och barn.

Fakta om kinesisk dragon li hua

Rasen till hör en av de mest uppskattade kattraserna i Kina. På grund av dessa finns många historier om katten. Här är några fakta om kinesisk dragon li hua.

  • I Kina är rasen känd som Li Hua Mao och Dragon Li.
  • Den tar runt tre år för att växa upp till fullvuxen ålder.
  • Rasen päls är tickad: hårens rot är svart, mitten är ljusare och toppen är brun.
  • De kinesiska ägarna av katten är kända för att hålla bröllop för sina katter.

Den kinesiska dragon li huas historia

Det har genom alla tider trotts att egyptierna var först med att domesticera katter. Men nya arkeologiska upptäckter har placerat Kina som först vad gäller att tämja djuren och ta in dem i hemmet. Undersökningar har visat att katter levde i Quanhucun-byn i Kina redan för 5300 år sedan, där de bodde tillsammans med människor i harmoni. Man tror att dessa katter är förfäder till den kinesiska dragon li hua.

Gamla kinesiska böcker har beskrivningar av dessa katter och nämner att de är duktiga på att skydda skörden från råttor. Att jaga råttor och andra skadedjur var denna kattras jobb.

År 2003 visades den första kinesiska dragon li hua på Cat Aficionado Associations utställning i Beijing, under gruppen experimentell ras. År 2010 erkändes rasen officiellt av The Cat Fanciers’ Association.

Den kinesiska dragon li huas temperament

Den kinesiska dragon li hua är dynamisk och kvick. Rasen anses även vara intelligent och vänlig med en mild disposition och kan ta rollen som familjens väktare. Den kinesiska dragon li hua kan komma väl överens med familjens hundar om den socialiserats ordentligt i ett tidigt skede i livet.

Enligt rykten finns en ägare av rasen vid namn Zhao Shangzai som tränat sin katt att hämta in tidningen varje dag. Det är känt att katten har gott minne och att den kan vara analytisk ibland, och lyckas klura ut saker på egen hand.

Precis som vilken annan kattras som helst rekommenderas det att den kinesiska dragon li hua får tillgång till en inhägnad utegård där den kan klättra och busa. Att låta katten springa fritt i grannskapet rekommenderas inte då detta kan leda till skador hos katten.

Att ta hand om den kinesiska dragon li hua katten

En av de viktigaste sakerna att fokusera på när du tar hand om din katt är hur de ska hållas i form och vid god hälsa. Den kinesiska dragon li hua har ett rykte av att lätt kunna bli överviktig. Därför rekommenderas det att de ges aktiviteter för att hålla dem i form och hälsosamma. Interaktiva leksaker och kluriga lekar kommer stimulera katten fysiskt och mentalt.

Var noga med att du känner till historien hos katten du funderar på att köpa eller adoptera. Det är även en god idé att känna till föräldrarnas historia. Detta för att försäkra sig om att kattungen är hälsosam. Fråga uppfödaren om bevis på kattens hälsa.

Borsta kattens päls regelbundet för att ta bort lösa hår och även för att stimulera kattens blodcirkulation. Klorna bör också försiktigt trimmas vid behov för att undvika skada och skador på personlig egendom. Öronen och ögonen bör även kontrolleras för att upptäcka tecken på irritation, infektion och onormal vätska.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar