Den ljuvligt söta pomeranian en aktiv dvärgspets

Pomeranian är en aktiv dvärgspets som är mycket populär vid hundutställningar och tävlingar.


Den ljuvligt söta pomeranian

Pomeranian har fått sitt namn från sitt ursprungsområde Pommernregionen i Tyskland och Polen i Centraleuropa. Den är en del av spetsfamiljen och anses vara av typen dvärgspets på grund av sin storlek, i jämförelse med de större spetshundarna. Pomeranian älskar att vara utomhus och kan tränas med enkelhet. De är utmärkta familjehundar. Men pomeranian kanske inte passar familjer med mycket små barn på grund av sin storlek och ömtålighet. Denna hundras är aktiv samtidigt som den älskar att mysa i ditt knä efter att den lekt färdigt.

Pomeranians fysiska egenskaper

Pomeranian är i regel små hundar och anses vara dvärgspetsar. Den väger endast 1,9-3,5 kg och är runt 12-28 cm hög. De har en fluffig päls som är tjock och sträv vid beröring. Pälsens vanligaste färger är röd, orange, vit eller créme, blå, brun eller svart. Pomeranian har ett utseende som liknar en rävs, delvis tack vare sitt vakna uttryck. Huvudet är runt med mandelformade ögon som är mörka till färgen och öronen är små och stående

Pomeranians ursprung (ett historiskt perspektiv)

Pomeranian är ättling till större brukshundar från Arktis som kallas för spetsar. Trots att det inte är rasens ursprungsplats fick pomeranian sitt namn från området Pommern som ligger i Polen och Tyskland. Detta är området där aveln av den första pomeranian skedde. 

Under 1700-talet bidrog brittiska familjemedlemmar till pomeranians utveckling. De tog med sig två pomeranian till England, då pomeranian var stora till storleken jämfört med den moderna pomeranian. Drottning Victoria hade en stor kennel som användes för avel. Drottningen hade enligt uppgifter en favorithund som var en liten pomeranian, vilket ledde till att den mindre typen av pomeranian blev populär.

Pomeranians temperament

I regel är pomeranian en vänlig och energisk hund. Men de kan ha tendenser att bli aggressiva, i synnerhet mot andra hundar. Pomeranians är mycket alerta vad gäller sin omgivning vilket gör att de snabbt noterar förändringar i miljön. De är intelligenta hundar och kan svarar väl när de tränas. De älskar att leka och att vara i centrum för allas uppmärksamhet. De tenderar även att bli högljudda, särskilt om de stöter på okända ljud. Detta gör att pomeranian är beskyddande av sitt territorium.

Vanliga hälsoåkommor hos pomeranian

I genomsnitt kan pomeranian leva i omkring 12 till 16 år. Rasen kan uppleva hälsoproblem liknande de hos andra raser, men höftledsdysplasi är ovanligt hos rasen tack vare dess låga vikt. De flesta hälsorelaterade problem som pomeranians upplever beror på brist av skötsel av hundens tänder, ögon och öron.

Då pomeranian är en aktiv och energisk ras kräver de endast måttligt med motion såsom en kortare promenad, eller att få springa runt på ett inhägnat område.

Pomeranian och människan

Pomeranians är i regel små men robusta. Djuraffärer rekommenderar inte pomeranians till familjer med mycket små barn. Trots hundens robusta byggnad tenderar de att lätt skadas när små barn hanterar hunden oförsiktigt. Så i detta fall bör barn alltid ha översikt av en vuxen när de hanterar pomeranian.

Slutligen, om du planerar att skaffa dig en pomeranian som husdjur bör du veta att de även kan gå väl ihop med andra djur såsom katter. De är inte heller rädda för att utmana större hundar då de inte är medvetna om sin lilla storlek. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar