Den norska fjordhästen

Fjordhästen, även kallad fjording, är en liten men stark hästras. Här har vi samlat det du behöver veta om rasen.


Den norska fjordhästen

Från de bergiga områdena i västra Norge kommer fjordhästen, en liten men stark hästras. Hästen är en smidig ras tillhörande de lättare körhästarna. De kommer alla i black i fem olika toner. Den är en av de äldsta hästraserna och används vanligtvis för arbete på gårdar i Norge. Hästen har blivit populär tack vare sitt fina temperament.

Några av fjordhästens egenskaper

Dessa är några av fjordhästens särdrag som du kommer älska:

  • Fjordhästen är en varmblodig ras som har egenskaper av både varmblodig häst och kallblodig häst. Hästen är snabb och smidig samt har ett milt temperament.
  • Hästen har fyra för rasen specifika kända sjukdomar som ägare bör vara medvetna om: kolik, fång, rain rot (skållning) och röta.
  • Rasen är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, distansritt, fritidsridning, hoppning, rodeo och arbeten.

Rasens ursprung och utveckling

Fjordhästen är en av de äldsta och renaste hästraserna i världen. Många hästentusiaster påstår att förfäderna till fjordhäst migrerade till Norge och tämjdes för över 4000 år sen. När vikingars gravplatser utgrävts har man hittat fynd som visar att rasen avlats selektivt i minst 2000 år. Ursprungligen användes hästen på gårdar i västra Norge. Under andra världskriget blev hästen användbar vid arbete i bergsterräng. Under mycket lång tid har fjordhästen bevarats renrasig och inte korsats med andra raser.

Fjordhästens karaktärsdrag

Fjordhästen är mellan 231 och 145 cm hög och väger mellan 400 och 540 kg. Dess kroppsbyggnad är en blandning av körhäst, men den är mindre och smidigare. Den har en stark och välvd nacke, ben som är stadiga och bra hovar. Den har även en kompakt och muskulös kropp. Huvudet är av medelstorlek och elegant. Pannan är platt och bred, huvudet något kupat, öronen små och ögonen stora. Trots sin mindre storlek är hästen kapabel att bära en vuxen människa och kan dra tunga lass. Under vintern blir dess päls tjock och tung. Rasen har en lång, tjock och tung man som klipps i form av en halvmåne (stubbas). Underbenen kan ha visst hovskägg men rikligt hovskägg är inte tillåtet.

Pälsen kommer vanligtvis i black, faktum är att alla fjordhästar kommer i black med markeringar.

Idag används hästen vid tyngre arbeten så som plogning av fält eller för att dra timmer. Men de är även lätta och smidiga nog att användas för ridning och körning. Deras säkerhet på foten gör dem duktiga i bergen. De är även den föredragna rasen vid norska ridskolor och terapiskolor. Dess milda temperament och nätta storlek gör rasen utmärkt för barn och personer med funktionsnedsättning. Rasen används även för sport, särskilt vid körning.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar