Den norska fjordhästen

Fjordhästen, även kallad fjording, är en liten men stark hästras. Här har vi samlat det du behöver veta om rasen.

Den norska fjordhästen

Från de bergiga områdena i västra Norge kommer fjordhästen, en liten men stark hästras. Hästen är en smidig ras tillhörande de lättare körhästarna. De kommer alla i black i fem olika toner. Den är en av de äldsta hästraserna och används vanligtvis för arbete på gårdar i Norge. Hästen har blivit populär tack vare sitt fina temperament.

Några av fjordhästens egenskaper

Dessa är några av fjordhästens särdrag som du kommer älska:

  • Fjordhästen är en varmblodig ras som har egenskaper av både varmblodig häst och kallblodig häst. Hästen är snabb och smidig samt har ett milt temperament.
  • Hästen har fyra för rasen specifika kända sjukdomar som ägare bör vara medvetna om: kolik, fång, rain rot (skållning) och röta.
  • Rasen är känd för att vara mångsidig och kan utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, distansritt, fritidsridning, hoppning, rodeo och arbeten.

Rasens ursprung och utveckling

Fjordhästen är en av de äldsta och renaste hästraserna i världen. Många hästentusiaster påstår att förfäderna till fjordhäst migrerade till Norge och tämjdes för över 4000 år sen. När vikingars gravplatser utgrävts har man hittat fynd som visar att rasen avlats selektivt i minst 2000 år. Ursprungligen användes hästen på gårdar i västra Norge. Under andra världskriget blev hästen användbar vid arbete i bergsterräng. Under mycket lång tid har fjordhästen bevarats renrasig och inte korsats med andra raser.

Fjordhästens karaktärsdrag

Fjordhästen är mellan 231 och 145 cm hög och väger mellan 400 och 540 kg. Dess kroppsbyggnad är en blandning av körhäst, men den är mindre och smidigare. Den har en stark och välvd nacke, ben som är stadiga och bra hovar. Den har även en kompakt och muskulös kropp. Huvudet är av medelstorlek och elegant. Pannan är platt och bred, huvudet något kupat, öronen små och ögonen stora. Trots sin mindre storlek är hästen kapabel att bära en vuxen människa och kan dra tunga lass. Under vintern blir dess päls tjock och tung. Rasen har en lång, tjock och tung man som klipps i form av en halvmåne (stubbas). Underbenen kan ha visst hovskägg men rikligt hovskägg är inte tillåtet.

Pälsen kommer vanligtvis i black, faktum är att alla fjordhästar kommer i black med markeringar.

Idag används hästen vid tyngre arbeten så som plogning av fält eller för att dra timmer. Men de är även lätta och smidiga nog att användas för ridning och körning. Deras säkerhet på foten gör dem duktiga i bergen. De är även den föredragna rasen vid norska ridskolor och terapiskolor. Dess milda temperament och nätta storlek gör rasen utmärkt för barn och personer med funktionsnedsättning. Rasen används även för sport, särskilt vid körning.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar