Den svenska jämthunden

Jämthunden är en uråldrig hundras som ursprungligen avlades för jakt. Rasen är även en utmärkt sällskapshund tack vare sina imponerande egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om jämthunden, som av vissa kallas Sveriges nationalhund.

Jämthunden är en mångsidig hund som passar familjen

Jämthunden kommer precis som namnet antyder från Jämtland i centrala landet, och är den största bland de tre älghundarna (de andra är norsk och svart norsk älghund). Rasen utvecklades genom hybrider av varghonor och hanhundar. Det är en av få hundar som har mångsidiga egenskaper och samtidigt är en fin familjehund.

Jämthundens egenskaper

 • Jämthunden är en stark, spänstig och aktiv hund.
 • Hunden är i regel fin och tolerant med barn och utvecklar starka emotionella band med sin familj.
 • Jämthunden tycker om att ströva omkring och utforska sitt territorium, och passar därför inte särskilt väl till ett liv i lägenhet då de behöver stora öppna ytor för att motionera och må bra.
 • Hunden behöver ägare som är vana vid att hantera hundar och som även är beslutsamma och självsäkra ledare.
 • Jämthunden njuter av att vara utomhus och kommer följa dig på dina resor tack vare att den är en arbetande jakthund av naturen.

Jämthundens historia

Jämthunden är en spetshund och en jakthund som utvecklades för några tusen år sen i mitten av landet. Den är den största av de tre älghundarna som nämns ovan och även den minst populära bland dem.

Det var år 1946 som jämthunden erkändes tack vara ansträngningar av Aksel Lindström och hans kollegor. Hunden avlades för att dra slädar och för att jaga älg. Man använde även hunden som björnhund då den är en av få hundar som inte är rädda för björnar.

Jämthundens temperament

Jämthunden är i regel lugn och tillgiven. De beskrivs ha följande egenskaper: smidighet, styrka, snabbhet, envishet, självständighet, lojalitet, intelligens, vakenhet och uthållighet. Detta är anledningen till att de anses vara mångsidiga hundar. Då de avlas som arbetande hundar kräver de stora områden för att motionera och leka.

Hunden är fin och tolerant med barn vilket gör rasen till en utmärkt sällskapshund för alla medlemmar i familjen. Men de har en tendens att ta an rollen som flockens, eller familjens, ledare eller alfa. Detta betyder att ägaren måste visa sig självsäker och ha en ledares egenskaper så att hunden kan lyda henne eller honom.

Jämthundens hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

Den genomsnittliga livslängden för en jämthund är 12-13 år. De har en genomsnittlig höjd av 50-63 cm och en genomsnittlig vikt av 25-35 kg

Hunden är i regel frisk men en liten andel jämthundar kan drabbas av någon de följande åkommorna:

 • Höftledsdysplasi
 • Hudallergier
 • Armbågsledsdysplasi
 • Leversjukdomar
 • Hörselproblem
 • Övervikt
 • Diabetes
 • Hjärtsjukdomar
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar