Den vackra tinkerhästen

Tinker är en attraktiv hästras som är känd som körhäst och har varit populär vid turridning, show, och som droskhäst.


Tinkerhästen

Tinkern utvecklades genomen korsningar av shire, clydesdale, frieserhäst och dalesponny. Hästen har avlats selektivt för rasens storlek, temperament, och starka färg. Dessa karaktärsdrag valdes noggrant för att hästarna skulle matcha den romska karavan de drog genom England och Irland.

Rasen är även känd som gypsy cob, gypsy vanner, eller gypsy horse. Det är en mindre ras av tam häst som härstammar från de Brittiska öarna. Denna hästras var förknippad med irländska och brittiska pavees och romers resor.

Under 1850-talet började människor på de Brittiska öarna använda särskilda hästar för att dra de vagnar de kallade vardo. Människor levde och reste i dessa vagnar. De fysiska egenskaperna hos tinkern förfinades efter andra världskriget för att matcha karavanen och de vardovagnar de drog.

Tinkerhäst, en överblick

Här är några av tinkerhästens egenskaper som kan intressera dig:

  • Tinkern är i regel frisk då det inte finns några för rasen kända specifika sjukdomar. Ägare och uppfödare rekommenderas låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla hästens hälsa.
  • Rasen är känd för att ha många talanger då de kan utföra aktiviteter och uppgifter mycket väl. Hästen används ofta vid event såsom dressyr, fritidsridning, och arbete. De är även kända för att vara duktiga vid körning och vid show.

Tinkerhästens ursprung och utveckling

Romerna i Storbritannien var de som först utvecklade tinkern. De utvecklade en ras för att dra vardovagnarna de använde vid resor. Romerna anlände till de Brittiska öarna kring år 1500 men de började använda vagnarna först kring år 1850. Romerna tränade tinkerhästen för att dra vardovagnar. De använde sig av unika sätt att träna och hantera hästarna. Till exempel är hästen tränad att inte stanna innan de når sin destination. Detta är särskilt viktigt när de drar karavanen upp för ett berg, då de annars inte skulle kunna nå toppen. Träning av hästen började i tidig ålder. Ett rep bands från huvudet och hästen leddes sedan längst sidan.

Tinkerhästen valdes även noggrant för att matcha vagnarna de drog. När man avlade tinkern fokuserade romerna inte bara på rasens utseende utan även rasens förmågor och storlek.

Det romska uppfödarna använde ett flertal raser för att utveckla de efterfrågade egenskaperna hos tinkern. De lade till gener från shire, clydesdale, frieserhäst och dalesponny till genpoolen för att lyckas skapa tinkerhästen så som vi känner till den idag.

Tinkerns karaktärsdrag

Tinkern är känd för sitt smala huvud och starka nacke, korta rygg, breda bröst och väl rundade bakdel, stora hovar med hovskägg, samt sin långa och böljande man och svans. De kommer i ett flertal färger som kan vara antingen enfärgade eller som skäck med vita mönster.

Sen dess har hästen levt nära människor och i synnerhet barn, de hästar med milt temperament var de som valdes ut vid aveln. De är intelligenta, vänliga och mjuka. Träning tidigt i livet har även hjälpt göra dem starka och atletiska. Tinkerhästar är även kända för att vara vänliga och sociala. Dessa egenskaper valdes ut vid aveln för att göra dem till perfekta hästar att resa med.

Idag används tinkern vid show, körning, fritidsridning och dressyr.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar