Den vackra tinkerhästen

Tinker är en attraktiv hästras som är känd som körhäst och har varit populär vid turridning, show, och som droskhäst.

Tinkerhästen

Tinkern utvecklades genomen korsningar av shire, clydesdale, frieserhäst och dalesponny. Hästen har avlats selektivt för rasens storlek, temperament, och starka färg. Dessa karaktärsdrag valdes noggrant för att hästarna skulle matcha den romska karavan de drog genom England och Irland.

Rasen är även känd som gypsy cob, gypsy vanner, eller gypsy horse. Det är en mindre ras av tam häst som härstammar från de Brittiska öarna. Denna hästras var förknippad med irländska och brittiska pavees och romers resor.

Under 1850-talet började människor på de Brittiska öarna använda särskilda hästar för att dra de vagnar de kallade vardo. Människor levde och reste i dessa vagnar. De fysiska egenskaperna hos tinkern förfinades efter andra världskriget för att matcha karavanen och de vardovagnar de drog.

Tinkerhäst, en överblick

Här är några av tinkerhästens egenskaper som kan intressera dig:

  • Tinkern är i regel frisk då det inte finns några för rasen kända specifika sjukdomar. Ägare och uppfödare rekommenderas låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla hästens hälsa.
  • Rasen är känd för att ha många talanger då de kan utföra aktiviteter och uppgifter mycket väl. Hästen används ofta vid event såsom dressyr, fritidsridning, och arbete. De är även kända för att vara duktiga vid körning och vid show.

Tinkerhästens ursprung och utveckling

Romerna i Storbritannien var de som först utvecklade tinkern. De utvecklade en ras för att dra vardovagnarna de använde vid resor. Romerna anlände till de Brittiska öarna kring år 1500 men de började använda vagnarna först kring år 1850. Romerna tränade tinkerhästen för att dra vardovagnar. De använde sig av unika sätt att träna och hantera hästarna. Till exempel är hästen tränad att inte stanna innan de når sin destination. Detta är särskilt viktigt när de drar karavanen upp för ett berg, då de annars inte skulle kunna nå toppen. Träning av hästen började i tidig ålder. Ett rep bands från huvudet och hästen leddes sedan längst sidan.

Tinkerhästen valdes även noggrant för att matcha vagnarna de drog. När man avlade tinkern fokuserade romerna inte bara på rasens utseende utan även rasens förmågor och storlek.

Det romska uppfödarna använde ett flertal raser för att utveckla de efterfrågade egenskaperna hos tinkern. De lade till gener från shire, clydesdale, frieserhäst och dalesponny till genpoolen för att lyckas skapa tinkerhästen så som vi känner till den idag.

Tinkerns karaktärsdrag

Tinkern är känd för sitt smala huvud och starka nacke, korta rygg, breda bröst och väl rundade bakdel, stora hovar med hovskägg, samt sin långa och böljande man och svans. De kommer i ett flertal färger som kan vara antingen enfärgade eller som skäck med vita mönster.

Sen dess har hästen levt nära människor och i synnerhet barn, de hästar med milt temperament var de som valdes ut vid aveln. De är intelligenta, vänliga och mjuka. Träning tidigt i livet har även hjälpt göra dem starka och atletiska. Tinkerhästar är även kända för att vara vänliga och sociala. Dessa egenskaper valdes ut vid aveln för att göra dem till perfekta hästar att resa med.

Idag används tinkern vid show, körning, fritidsridning och dressyr.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar