Den vita herdehunden

Den vita herdehunden är mycket like en vit schäferhund. Den är en populär ras precis som sin schäfermotsvarighet. Här har vi samlat det du behöver veta om den vita herdehunden.


Den vita herdehunden som familjehund

Den vita herdehunden är en av de mest välkända hundraserna i världen. Detta på grund av hundens fysiska egenskaper och beteende. Den delar många typiska karaktärsdrag med schäferhunden.

Den vita herdehundens egenskaper

  • Hunden är även känd som blanc suisse i Schweiz och delar egenskaper med schäferhunden.
  • Den är en alert och lojal hund.
  • Hunden älskar utmaningar och motion som håller den fysiskt och mentalt frisk och stimulerad.

Den vita herdehundens historia

Den vita herdehunden är praktiskt taget en vit tysk herdehund. Den vita kappan som hunden har beror på den recessiva genen som är närvarande i den tyska herdehunden och lades till i genpoolen vid slutet av 1900-talet.

År 1930 ansågs den vita herdehunden vara en annan ras. Men upp till dess hade rasen inte erkänts av den amerikanska kennelklubben som en separat ras. Hunden blev populär i Kanada, USA och Schweiz. De delar den tyska schäferhundens utmärkande drag men till skillnad från sin motsvarighet används den vita herdehunden som terapihund och hund för personer med funktionsnedsättningar.

Den vita herdehundens temperament

Rasen sägs vara mycket känslig för hur den behandlas. Deras beteende reflekterar miljön där de växte upp. Därför svarar de väl på positiva träningsmetoder. Att behandla hunden med hårdhet kommer resultera i en hund som inte samarbetar.

Den vita herdehunden är fin med barn. De är kända för att vara vänliga med, och beskyddande av barn. Men en vuxens övervakning krävs ändå när barn hanterar hunden då det finns stunder när hunden inte är medveten om sin storlek och av misstag kan knuffa omkull barn.

Hunden behöver träning och socialisation tidigt i livet så att de får ett lugnt och observant beteende mot människor och i synnerhet främlingar. Rasen är även mycket lojal mot sin familj och föredrar alltid att vara i dess sällskap. De njuter av att vara med sin familj och tenderar att bli högljudda om de lämnas ensamma för en längre period. Därför rekommenderas inte hunden för boende i lägenhet, då de även behöver stora områden för att leka och motionera.

Hunden kan fysiskt tolerera de flesta väder till skillnad från sin schäfermotsvarighet.

När de kommer till andra husdjur och djur, föredrar de att vara med sin egen sort över att vara med hundar av en annan ras.

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

De är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem någon gång i livet. Exempel på åkommor som hunden kan drabbas av är:

  • Magomvridning
  • Degenerativ spinal stenos
  • Progressiv retinal atrofi
  • Höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi
  • Degenerativ myelopati
  • von Willebrands sjukdom

Det är alltid klokt att känna till hundens medicinska historia och dess familjs medicinska historia för att vara medveten om vilka sjukdomar den riskerar att drabbas av. Köp alltid din hund från en seriös och välkänd uppfödare för att försäkra dig om att hunden du får är frisk.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar