Det arabiska fullblodet är en vacker och mäktig hästras

Det arabiska fullblodet är troligtvis en av de raser som bidragit allra mest till genetiken hos andra hästraser. Hästen har ursprung på den arabiska halvön och har utmärkande form på huvud och bär sin svans högt. Det arabiska fullblodet är en mångsidig hästras och kan dominera många hästtävlingar. Här har vi samlat det du behöver veta om det arabiska fullblodet.  


Det storslagna arabiska fullblodet

Om du någonsin mött ett arabiskt fullblod kan du hålla med om att djuret är storslaget. De utmärkande dragen är rasens finmejslade huvud, kupade ansikte, långa välvda hals, och högt hållna svans. Hela det arabiska fullblodets uppenbarelse utstrålar energi, intelligens, mod, och stolthet. Detta är en stolt häst vilket syns när den elegant travar fram.

Det arabiska fullblodet har en kort och rak rygg, en perfekt balans och symmetri, ett djupt bröst, väl fjädrade revben, starka och kraftfulla ben och en mer horisontellt bäcken.

Några av det arabiska fullblodets egenskaper

Här är några av det arabiska fullblodets särdrag som kommer intressera dig:

  • Hästen anses vara av varmblodig typ och passar en erfaren hästägare bättre. De är inte lika andra hästraser då det arabiska fullblodet är mer livlig och mer känslig.
  • Hästen har medicinska problem som ägare, uppfödare och hästentusiaster bör vara medvetna om.
  • Arabiska fullblod är mångsidiga djur och kan utföra ett flertal uppgifter och aktiviteter, så som distansritt, hoppning och kapplöpning.

Ursprung och utveckling av det arabiska fullblodet

Det arabiska fullblodet avlades av beduinerna som krigshäst för att användas vid långa vandringar och snabba räder i fiendens läger. Det hårda ökenklimatet hjälpte utveckla en häst som kan överleva i dessa tuffa förhållanden. Det arabiska fullblodets lungor utvecklades för att ha stor kapacitet vilket ger en större uthållighet.

Det har noterats att framstående historiska personer red arabiska fullblod. Framstående personer som Genghis Khan, Napoleon, Alexander the Great och George Washington. Det arabiska fullblodet har kvalitén och snabbheten samt har bevarat egenskaperna som krävs för att klara långdistansritt. Det tros att hästen har bidragit till att forma och skapa alla moderna hästraser över hela världen.

Samhörigheten som hästarna känner med människor samt deras intelligens beror på det faktum att människor förr i tiden delade allt med sina hästar. De delade till exempel mat, vatten och till och med tälten där de sov. Beduinstammar höll den arabiska fullblodsrasen ren och utövade selektiv avel på grund av sina begränsade resurser. Utövningen av aveln ledde till det arabiska fullblodet så som vi känner den idag; som en mycket värdefull ägodel.

Det arabiska fullblodets karaktärsdrag

Det finns huvudsakligen fem avgörande faktorer som utmärker det arabiska fullblodet.:

  • Det arabiska fullblodet har ett litet huvud, vilket antingen kan vara rakt eller något konkavt. Hästen har även en liten mule, stora näsborrar som vidgas när hästen är aktiv. De runda och uttrycksfulla ögonen är mörka och sitter brett isär. Hästen har också djupa käkben, små öron som är smala, välformade och lätt böjda inåt.
  • Hästens hals är är lång och välvd, sitter högt och löper en en bra bit bakåt in mot den något högre manken.
  • Hästens rygg är kort.
  • Hästens kors är relativt horisontellt.
  • Svansen beskrivs som naturligt högt hållen och när den ses bakifrån bör den bäras rakt.

Det arabiska fullblodets hälsa och hälsorelaterade frågor

Det arabiska fullblodet är känt för att ha ett antal sjukdomar som ägare, uppfödare och entusiaster bör vara medvetna om:

  • Svår kombinerad immunbrist – en dödlig sjukdom hos hästar som föds utan ett fungerande immunsystem.
  • Guttural pouch tympany (GPT) eller luftsäckstympanism – hästar med guttural pouch tympany har missbildningar som orsakar svårigheter att andas. Detta kan åtgärdas med kirurgiska ingrepp.
  • Equine juvenile epilepsy eller unghästsepilepsi- en tillstånd som orsakar epileptiska anfall hos hästar. Tillståndet kan gå över spontant i och med att hästen mognar.
  • Lavender foal syndrome (LFS) – en missfärgning av pälsen som kan ses med andra symptom så som anfall och oförmåga hos det nyfödda fölet att stå upp.
  • Cerebellär abitrofi (CA) – en medfödd sjukdom som visar sig när fölet når sex veckors ålder. Fölet får då svårigheter med koordination och gång.
  • Occipital atlanto-axial malformation (OAAM) – en missbildning av nackens kotor som leder till svårigheter med koordinationen och förlamning.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar