Det danska varmblodet är en tävlingshäst

Det vänliga och mångsidiga danska varmblodet är en modern tävlingshäst från Danmark. Denna kraftigt byggda häst utvecklades på grund av det växande behovet av tävlingshästar. Rasen älskas av många tack vare dess många goda egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om det danska varmblodet.  


Danskt varmblod

Det danska varmblodet är en modern hästras som utvecklades som tävlingshäst. Rasen är Danmarks svar på den ökande efterfrågan på moderna tävlingshästar. Rasen är ett resultat av korsningar mellan danska ston och elithingstar med europeisk stamtavla. Hästen är livlig och modig och känd för att vara mångsidig då den kan göra väl ifrån sig vid fritidsridning, dressyr, och hoppning.

Det danska varmblodets egenskaper

Här är några av det danska varmblodets särdrag som du kommer intresseras av:

  • Som en varmblodig häst har den snabbheten och smidigheten av en varmblodig häst och lugnet och det milda temperamentet av en kallblodig häst. Dessa egenskaper gör det danska varmblodet passande även för måttligt erfarna ägare.
  • Det Danska varmblodet anses vara en hälsosam hästras. Det finns inga för rasen kända specifika sjukdomar. Ägare bör låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Hästen är mångsidig och kan utföra ett flertal uppgifter såsom dressyr, fritidsridning och hoppning.

Ursprung och utveckling av det danska varmblodet

Genom selektiv avel utvecklades det danska varmblodet i Danmark år 1962. Fredriksborgare avlades först med engelskt fullblod vilket så småningom producerade nya föl. Ston av dessa avel avlades sedan med anglonormandisk hästar, engelskt fullblod och trakehnare. Resultatet är den nya rasen, danskt varmblod.

Det danska varmblodet är yngst bland de europeiska varmblodiga hästarna. Tyvärr är rasen inte särskilt populär i USA trots att North American Danish Warmblood Association grundades år 2001.

Det danska varmblodet egenskaper

Det danska varmblodet är en modern ras av sporthäst från Danmark som anses ha ärvt de flesta av sina fysiska egenskaper från det engelska fullblodet. Hästen har en stor kroppsbyggnad och är kring 170 centimeter hög. Huvudet är särpräglat med stora ögon. Bogarna är långa och sluttande med väldefinierad manke vilket passar sadeln. Nacken är muskulös med lång tygel, ett brett bröst och rygg som är stark och kompakt. De vanligaste färgerna hos hästen är svart, fux, brun eller mörkbrun.6.2

Rasen älskas av många hästentusiaster tack vare sitt utmärkta temperament och mod. Det danska varmblodet har även setts ha god rörelseförmåga och vara villiga att utföra uppgifter och aktiviteter. Ursprungligen avlad som tävlingshäst är de känsliga för sin ryttares instruktioner och har stor tendens att följa dem. Detta är även varför de kan användas också av måttligt erfarna ägare.

Det danska varmblodet har influenser av härdade hästraser och är därför i regel en hälsosam hästras. Genetiska sjukdomar är inte ett problem för hästen. Det hälsosamma karaktärsdraget hos det danska varmblodet bibehålls genom kontrollerad avel som följer strikta regler. I Danmark genomgår ston kontroll av fysik och prestation innan avel sker.

Precis som det engelska fullblodet anses det danska varmblodet vara en elegant ridhäst. Dess samarbetsvilliga, intelligenta, uppmärksamma och sociala natur gör rasen till den föredragna vid många tävlingsevent.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar