Devon rex är en intelligent kattras

Devon rex är en intelligent kattras som utvecklades i England under 1960-talet. Den utmärker sig genom sin smidiga kropp, lockiga päls och sina stora öron. Devon rex är en intelligent och tillgiven kattras. Här har vi samlat det du behöver veta om devon rex som kommer intressera dig, särskilt om du planerar att adoptera eller köpa en kattunge.  


Devon rex som familjekatt

Nej det är inte ett troll! Devon rex har ovanligt stora och rundade öron och stora ögon. Många skulle säga att katten liknar en pixie eller alv, en busig fiktiv varelse. Detta tack vare dess unika och intressanta fysiska egenskaper. Katten är mycket intelligent och aktiv och älskar att vara vid din sida mest hela dagen. Kattens nyfikenhet gör att den tittar på när du arbetar. Devon rex älskar att lära sig nya trick och knep och provar vanligtvis gärna nya aktiviteter. Tack vare dess goda temperament och egenskaper anses devon rex vara en perfekt katt för familjer med barn.

Några av devon rex egenskaper

Dessa är några av devon rex särdrag som du kommer intresseras av:

 • Devon rex kräver regelbunden skötsel för att hålla dess päls ren och fin. De kan även behöva badas varje vecka för att hålla dem rena då de saknar det yttre pälslagret som skyddar hunden hos andra katter.
 • De fäller lite eller inte alls
 • Devon rex är känd för att ha ett flertal sjukdomar vilket kan bli ett problem för ägare som drabbas av medicinska utgifter under längre perioder.
 • Katten är känd för att vara tystlåten.
 • De är definitivt uppmärksamhetssökande katter. Ägare rekommenderas därför att spendera tid med sin katt varje dag.
 • Devon rex är en mycket aktiv kattras. Daglig motion håller dem i form och förhindrar att de blir överviktiga.
 • Katten går väl ihop med barn och tenderar att vara tillgiven med dem.

Devon rex historia

Devon rex är ännu ett exempel på en slumpartad kattras, precis som cornish rex. Pappan till devon rex var en vildkatt med lockig päls som levde i den övergivna gruvan i Buckfastleigh, i Devon i England. Mamman var en vit hona ägd av Beryl Cox. Kullen föddes år 1960 och en av kattungarna i kullen var brunsvart och hade samma lockiga päls som sin far.

Först trodde man att detta var samma gen som hos cornish rex, men det visade sig vara felaktigt. Genen som kattungen Kirlee bar på var en helt annan. Kirlee hade en mer rufsigt lockig päls och saknade morrhår. Kattungen hade också stora öron som satt lågt på huvudet.

Så småningom påbörjades ett avelsprogram för att bevara genpoolen. Devon rex importerades till USA år 1968 och Cat Fanciers Association erkände rasen år 1979.

Devon rex temperament

Devon rex är en alert och aktiv kattras som är intresserad av allt som pågår runt omkring den. Den är även lekfull och vill delta i interaktiva lekar och aktiviteter med sina människor. Devon rex anses även vara en god resekamrat och en utmärkt terapikatt.

Kattens intelligens kan stimuleras ytterligare genom att erbjuda den interaktiva lekar så som kluriga leksaker. Glöm aldrig att ge katten en belöning när den klarar av en uppgift.

Devon rex hälsa och hälsorelaterade frågor

Alla kattraser kan drabbas av hälsoåkommor som kan vara genetiska av naturen. Devon rex är i regel hälsosam men dessa är några av åkommorna som en ägare bör vara medveten om kan drabba katten:

 • Medfödd hypotrichosis
 • Hypertrofisk kardiomyopati
 • Malassezia dermatit
 • Höftledsdysplasi
 • Urticaria pigmentosa
 • Muskelspaticitet

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar