Devon rex är en intelligent kattras

Devon rex är en intelligent kattras som utvecklades i England under 1960-talet. Den utmärker sig genom sin smidiga kropp, lockiga päls och sina stora öron. Devon rex är en intelligent och tillgiven kattras. Här har vi samlat det du behöver veta om devon rex som kommer intressera dig, särskilt om du planerar att adoptera eller köpa en kattunge.

 

Devon rex som familjekatt

Nej det är inte ett troll! Devon rex har ovanligt stora och rundade öron och stora ögon. Många skulle säga att katten liknar en pixie eller alv, en busig fiktiv varelse. Detta tack vare dess unika och intressanta fysiska egenskaper. Katten är mycket intelligent och aktiv och älskar att vara vid din sida mest hela dagen. Kattens nyfikenhet gör att den tittar på när du arbetar. Devon rex älskar att lära sig nya trick och knep och provar vanligtvis gärna nya aktiviteter. Tack vare dess goda temperament och egenskaper anses devon rex vara en perfekt katt för familjer med barn.

Några av devon rex egenskaper

Dessa är några av devon rex särdrag som du kommer intresseras av:

 • Devon rex kräver regelbunden skötsel för att hålla dess päls ren och fin. De kan även behöva badas varje vecka för att hålla dem rena då de saknar det yttre pälslagret som skyddar hunden hos andra katter.
 • De fäller lite eller inte alls
 • Devon rex är känd för att ha ett flertal sjukdomar vilket kan bli ett problem för ägare som drabbas av medicinska utgifter under längre perioder.
 • Katten är känd för att vara tystlåten.
 • De är definitivt uppmärksamhetssökande katter. Ägare rekommenderas därför att spendera tid med sin katt varje dag.
 • Devon rex är en mycket aktiv kattras. Daglig motion håller dem i form och förhindrar att de blir överviktiga.
 • Katten går väl ihop med barn och tenderar att vara tillgiven med dem.

Devon rex historia

Devon rex är ännu ett exempel på en slumpartad kattras, precis som cornish rex. Pappan till devon rex var en vildkatt med lockig päls som levde i den övergivna gruvan i Buckfastleigh, i Devon i England. Mamman var en vit hona ägd av Beryl Cox. Kullen föddes år 1960 och en av kattungarna i kullen var brunsvart och hade samma lockiga päls som sin far.

Först trodde man att detta var samma gen som hos cornish rex, men det visade sig vara felaktigt. Genen som kattungen Kirlee bar på var en helt annan. Kirlee hade en mer rufsigt lockig päls och saknade morrhår. Kattungen hade också stora öron som satt lågt på huvudet.

Så småningom påbörjades ett avelsprogram för att bevara genpoolen. Devon rex importerades till USA år 1968 och Cat Fanciers Association erkände rasen år 1979.

Devon rex temperament

Devon rex är en alert och aktiv kattras som är intresserad av allt som pågår runt omkring den. Den är även lekfull och vill delta i interaktiva lekar och aktiviteter med sina människor. Devon rex anses även vara en god resekamrat och en utmärkt terapikatt.

Kattens intelligens kan stimuleras ytterligare genom att erbjuda den interaktiva lekar så som kluriga leksaker. Glöm aldrig att ge katten en belöning när den klarar av en uppgift.

Devon rex hälsa och hälsorelaterade frågor

Alla kattraser kan drabbas av hälsoåkommor som kan vara genetiska av naturen. Devon rex är i regel hälsosam men dessa är några av åkommorna som en ägare bör vara medveten om kan drabba katten:

 • Medfödd hypotrichosis
 • Hypertrofisk kardiomyopati
 • Malassezia dermatit
 • Höftledsdysplasi
 • Urticaria pigmentosa
 • Muskelspaticitet
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar