Drever en kortbent strövare

Drevern är en jagande hund som härstammar från Sverige och användes ursprungligen vid jakt av rådjur, hare och räv. Dess atletiska kroppsbyggnad gör hunden passande för jakt och har gjort den till favoritras bland många svenska jägare.   


Drever, en kortbent jakthund

Drevern har en lång kropp och korta ben. Hunden härstammar från den westfälische dachsbracke som kom till Sverige från Tyskland. Jämfört med andra jakthundar utvecklades drevern för att jaga djur av alla storlekar. Hundens uthållighet har gjort den populär bland jägare och är anledningen till varför hunden används vid jakt av ett flertal djur såsom räv, rådjur och annat byte.

Dreverns historia

Drevern härstammar från Sverige och är ättling till den westfälische dachsbracke, som kom till Sverige från Tyskland kring 1910. Hunden korsades sedan med andra raser för att anpassas till svensk terräng och lokalt byte. Under 1940-talet utvecklades två storlekar av dachsbracke. Detta ledde till att en tidning höll en tävling för att namnge den större varianten. Namnet drever valdes efter ordet drev, vilket refererar till den sorts jakt där hunden driver bytet mot jägaren. Drevern erkändes av den svenska kennelklubben år 1947.

Drevern erkändes av Canadian Kennel Club år 1956 som en del av strövargruppen. Hunden är av en ovanlig ras och är ännu inte erkänd av ett flertal klubbar.

Dreverns hälsa

Det finns inga specifika hälsoåkommor som observerats hos drevern. Enligt rasstandarden ska drevern vara alert och graciös, med ett jämnt temperament och ska varken vara aggressiv eller blyg.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar