Engelsk springer spaniel, en atletisk sällskapshund

Den engelska springer spanieln är en av de populära sällskapshundarna som är känd för sin mångsidiga natur. Här har vi samlat det du behöver veta om den engelska springer spanieln.  


Engelsk springer spaniel en lugn och populär hund

Den engelska springer spanieln är en populär hund vid jakt då den utvecklades som stötande hund för att jaga fram vilt i fältet. Hunden är även känd som en utmärkt följeslagare vid vandringar eller campingturer.

Några av den engelska springer spanielns egenskaper

 • Den engelska springer spanieln är en mycket aktiv hund och kan skälla om de lämnas ensamma under en längre period.
 • Generellt kan man säga att det finns det två sorters engelsk springer spaniel: en för arbete på fältet och en för utställningar och tävlingar.
 • Hunden har en imponerande uthållighet vilket gör dem duktiga för uppgiften de har på fältet. Detta är även anledningen till att hunden behöver tillräckligt med motion för att stimulera den fysiskt och mentalt.
 • De älskar att jaga fåglar av naturen, så det rekommenderas att hålla hunden kopplad vid promenader.

Den engelska springer spanielns historia

Spanielhundar tros ha ursprung i Spanien och därav deras namn. De togs med till andra delar av världen omkring 1700 år sedan via romernas handelsfartyg.

År 1931 importerade en kanadensisk uppfödare den engelska springer spanieln till USA och tio år senare blev rasen en av de mest populära hundraserna registrerade i American Kennel Club.

Under 1940-talet avlades rasen till två typer, en med goda kunskaper i fältet och den andra skicklig i show och utställningar. Det betyder att hundarna som avlades för att arbeta i fältet har ett gott luktsinne, snabbhet, uthållighet och arbetsförmåga.

Den engelska springer spanielns temperament

I regel är den engelska springer spanieln vänlig, villig att lära och lydig. De är inte aggressiva men inte heller blyga då det skulle hindra dem för att fungera optimalt på fältet eller i showringen.

Hunden är en god och lojal kompanjon till familjen och kan trivas ihop med barn. De har stor uthållighet och kräver måttligt med motion varje dag. Hunden kan även vara social och tycka om sällskap av barn och andra husdjur.

Den engelska springer spanielns hälsa och hälsorelaterade frågor

Den genomsnittliga livslängden för en engelsk springer spaniel är mellan 10 och 15 år. Trots att de i regel är friska, kan de vara benägna att drabbas av vissa sjukdomar, däribland de följande:

 • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
 • Progressiv retinal atrofi (PRA) – degeneration av näthinnan vilket kan orsaka blindhet.
 • Retinal dysplasi – en medfödd misbildning av näthinnan som kan leda till synförlust.
 • Entropion – en defekt som leder till att ögonlocket viker sig inåt vilket kan skada eller irritera ögat.
 • Hudsjukdomar
 • Öroninflammation
 • Fosfofruktokinas (PFK-brist) – en mycket ovanlig sjukdom hos den engelska springer spanieln. De som drabbas kommer uppleva hyperventilation, muskelförtvining och feber.

Skötseln av den engelska springer spanieln är inte särskilt krävande. Borstning krävs minst tre gånger i veckan för att hålla pälsen i fint skick. Borstning av tänder behövs också, detta för att ta bort tandsten och andra partiklar från hundens tänder och munhåla. Att trimma hundens naglar kan även behövas för att undvika skador.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar