Finsk spets är en fin familjehund

Den finska spetsen anses vara en pratsam hund som kommer hålla dig uppdaterad på allt som pågår i din omgivning. Här har vi samlat det du behöver veta om den finska spetsen.  


Finsk spets är en älskvärd hund

Finsk spets är en av våra mest älskade hundraser. Detta tack vare rasens många goda egenskaper.

Den finska spetsens egenskaper

 • Finsk spets är en mycket livlig och aktiv hund och kräver rikligt med motion för att stimulera dem fysiskt och mentalt.
 • Rasen älskar att skälla. Därför behöver de träning tidigt i livet för att lära sig när de ska sluta skälla.
 • Hunden avlades som jakthund och ska inte promeneras utan koppel.
 • Lämna inte hunden utanför huset under en längre stund då hunden kommer skälla på allt de ser.
 • Finsk spets tar längre tid att mogna än vissa andra raser vilket betyder att de kan visa ett valpigt beteende även vid tre eller fyra års ålder.
 • De kan vara envisa ibland på grund av sin självständiga natur. Detta är en naturlig egenskap hos den finska spetsen.
 • Den finska spetsen tenderar att vara reserverad vid möte med främlingar och kommer alltid varna dig när någon närmar sig ditt hem.
 • Hunden älskar att äta och i synnerhet hundgodis. De kan till och med försöka lura dig för att få mer hundgodis. Detta kan leda till övervikt vilket inte är bra för hundens hälsa.

Den finska spetsens historia

Den finska spetsens ursprung är okänt då det inte dokumenterats. Men hundar av samma typ har använts vid jakt av vilt i Finland under hundratals år.

Man tror att rasen kom till Finland med stamfolk från centrala Ryssland. Man använde då hundarna främst till jakt.

I och med utvecklingen av transportsystem började människor korsa den finska spetsen med andra raser vilket hotade rasens överlevnad. Två män från Helsingfors, Hugo Sandberg och Hugo Roos, var på en jaktresa när de såg den finska spetsen arbeta i fältet och insåg hur viktig rasen var att bevara. De bestämde sig för att rädda rasen.

Rasen kom till England tack vare ansträngningar av Sir Edward Chichester och senare även Lady Kitty Ritson från Tulchan Kennels. Den senare grundade även Finnish Spitz Club i England.

Kvaliteten av rasen försämrades under andra världskriget. Efter kriget importerades två hundar till England från Finland och en från Sverige, vilket förbättrade rasens kvalitet i England.

År 1959 importerades den finska spetsen till USA från England. Finnish Spitz Club of America grundandes år 1975 och erkändes av American Kennel Club år 1993.

Den finska spetsens temperament

Den finska spetsen är aktiv och vänlig. Hunden är alert av naturen vilket gör den till en utmärkt vakthund och väktare över familjens medlemmar. Som familjehund älskar den finska spetsen barn och kan komma väl överens med andra djur, i synnerhet om den har vuxit upp med dessa. Dess naturligt självständiga tänk kan göra det svårt att träna hunden.

Precis som vilken annan ras som helst behöver den finska spetsen träning och socialisation tidigt i livet för att göra dem till balanserade och väluppfostrade vuxna hundar.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

I regel är den finska spetsen frisk, men de finns vissa åkommor som rasen kan drabbas av.

 • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
 • Knäledsurvridning – knäskålen hålls inte på plats av muskulatur och ledband och orsakar smärta som kan förlama.
 • Epilepsi – orsakar anfall

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar