Häng med på fladdermus-safari

En enda fladdermus äter tusentals myggor varje natt och håller din trädgård fri från skadedjur. Vi hängde med naturkonsulten Espen Jensen på fladdermusspaning i Hallaröd, Skåne.


En natt för några år sedan när Espen Jensen skulle sova hörde han fågelkvitter. Han tände lampan och spanade efter de nattliga sångfåglarna, men hittade ingenting. I stället lät det nästan som om pipen kom inifrån sovrumsväggen. Det visade sig att fladdermöss hade hittat in mellan ytter- och innertaket och byggt bo mellan väggarna. Det han hörde var bebisarna som pratade med sin mamma.

Espen Jensen blev inte rädd, han blev nyfiken – och bestämde sig för att ta reda på mer. Tusentals boksidor och internetsökningar senare hade han lärt sig allt han behöver och mer därtill.

– Jag förstod ganska snart att jag hade bosatt mig mitt i ett av Sveriges mest fladdermus­täta områden. Det hade jag ingen aning om innan. Ju mer jag läste, desto mer intresserad blev jag, säger Espen. 

I dag jobbar han professionellt med fladdermusinventering. Han ordnar också nattliga fladdermusguidningar för ortsbor och turister hemma i skånska Hallaröd. 

Fladdermöss finns över nästan hela Sverige, men antalet minskar ju längre ovanför Dalälven man kommer. 

Vi hälsar på när det börjar skymma ute, och Espen bestämmer sig för att ta med oss på en rundtur. Vi tänder ficklampor och pannlampor för att inte snava och falla. Mängder av insekter blir genast synliga i ljusskenet. Det ser lovande ut. Utan insekter, inga fladdermöss. Plötsligt svischar något förbi ovanför våra huvuden.

– Hann ni se den? Det där var en nord­fladdermus. Fin va? 

Det dröjer inte lång stund förrän vi ser nästa fladdermus. Och nästa. På avstånd påminner de mer om småfåglar än om de läskiga, blodtörstiga djur man ofta ser i tv-serier och filmer. Espen konstaterar att fladdermössen ofta förknippas med vampyrer och andra otäcka figurer, vilket han tycker är synd.

– De gillar slott, kyrkogårdar och ödehus eftersom de får vara i fred där, säger han.

– I väst tycker många att de är otäcka djur, men i Asien är det tvärtom. Där är fladdermössen en symbol för lycka, välstånd, rikedom och ett gott liv. Förmodligen eftersom de blir så pass gamla.

Naturkonsulten Espen Jensens utrustning ”översätter” fladdermössens ekopejling till frekvenser som människoörat kan uppfatta. 

Faktum är att fladdermössen också gör stor nytta. De spelar en viktig roll i ekosystemet eftersom de håller nere mängden insekter. Varje fladdermus sätter i sig tusentals myggor och flugor varje natt. Ibland kan det till och med vara mer effektivt att använda fladdermöss i stället för bekämpningsmedel för att bli av med olika typer av skadedjur.

– Fladdermössen äter mygg. De äter också fjärilar och det är bra eftersom deras larver förstör sallad och annat i trädgårdslandet, säger Espen.

– I Italien har även vinodlarna insett fördelarna. De får inte längre använda pesticider så nu är det i stället fladdermössen som håller alla insekterna borta från vinrankorna.

Passa på när det skymmer.En timme efter att solen gått ner, under den så kallade blå timmen, är chansen att få se fladdermöss allra störst. 

Espen visar oss runt i sin villaträdgård och berättar stolt att han har vidtagit åtgärder för att se till att fladdermössen ska trivas på tomten. Det är ganska mörkt, men med ficklampans hjälp visar han fladdermusholkarna som han och frun har hängt upp i träden. Espen har också valt alla blommor och träd med stor noggrannhet.

– Kaprifolen doftar underbart på natten och drar till sig både insekter och fladdermöss. Sälg, fläder, rönn och andra blommande träd är också bra, säger Espen.

– Nitisk trädgårdsskötsel och snaggade gräsmattor är inte poppis. Fladdermössen föredrar en vild hörna med lite hundkex.

Med sin heterodyndetektor kan han skilja vissa arter åt. Låter det som torrt knatter är det en mustaschfladdermus, och puttrar det som tomatsoppa är det med stor sannolikhet en dvärgfladdermus. 

Om man som villaägare ändå inte ser nyttan med fladdermössen och väldigt gärna vill bli av med de objudna gästerna finns det en hel del att tänka på. Fladdermössen är nämligen fridlysta, och både fladdermössen och deras boplatser är skyddade enligt lag. Den som har en fladdermuskoloni i sin trädgård eller i sitt boningshus är alltså förbjuden att störa, döda eller fånga djuren.

Fladdermössen sover upp och ner. Gärna i gamla hålträd. 

– När folk ringer och berättar att de har problem med högljudda fladdermöss är det ofta något annat djur de har hört. Mårdar, till exempel. Fladdermössen är diskreta. Många har dem på vinden utan att veta om det.

Det enklaste sättet att bli av med fladdermöss är att sätta ut en lampa. Då flyttar de ofta direkt. Men om det finns bebisar i kolonin får man tålmodigt vänta. 

Helst tycker dock Espen att man ska vara tacksam för tillskottet. Att gå ut i skymningen och spana på fladdermöss är dessutom en perfekt aktivitet för både barn och barnbarn.

– Fladdermössen är inte farliga, de gör inga hål i huset och de gnager inte på sladdar. De är faktiskt ganska snälla. För ett tag sedan upptäckte jag att vi hade fladdermöss bakom skorstenen. Jag blev alldeles varm i hjärtat när jag såg dem. 

Med heterodyndetektornkan Espen skilja vissa arter åt. Låter det som torrt knatter är det en mustaschfladdermus. Puttrar det som en tomatsoppa är det med stor sannolikhet en dvärgfladdermus.

Fladdermöss – nattaktiva villagäster 

  • Fladdermössen städar undan mygg och andra skadedjur. Som villaägare kan du gynna dem genom att anlägga en damm eller plantera kaprifol och blommande träd.
  • Fladdermöss sover om dagarna och är vakna på natten. Fladdermusholkar, som bäst beskrivs som upp- och nervända fågelholkar, är populära sovställen. Hålträd är också bra.
  • Om du har problem med fladdermöss — kontakta en expert. Ta aldrig saken i egna händer.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar