Hovawart, den energiska och tillgivna sällskapshunden

Hovawart är en älskad hund av många goda anledningar. Här har vi samlat det du behöver veta om hovawarten.

 

Hovawart, en tillgiven hund

Hovawart är en medelstor till stor hundras från tyskland. Dess namn kommer sig av att de ursprungligen användes för att vakta gårdar. Dess många egenskaper inkluderar en lojal och tillgiven natur mot sin ägare.

Hovawarts egenskaper

  • Hovawart kräver regelbunden skötsel för att hålla pälsen i god form, men att trimma och klippa bör inte vara nödvändigt.
  • Hunden fäller måttligt så förbered dig på att regelbundet spendera tid dammsugandes.
  • Hovawart är en mycket aktiv ras och de kräver motion för att behålla sin goda form.
  • Hunden är känd för att vara lekfull, tillgiven och energisk med barn, vilket gör dem till utmärkta sällskapshundar för barn.

Hovawarts historia

Hovawarts  historia går tillbaka till 1200-talet där det tyska slottet Ordensritterburg invaderades av slaverna. Slottet föll i slavernas händer och till och med slottsherren dödades. Barnet till slottsherren räddades av en Hovawart och rasen blev känd.

I 15: e århundradet ansåg Heinrich Mynsinger Hovawart som en av ”De fem ädla raserna”.

Populariteten hos Hovawart började minska när nya hundraser började dyka upp i Tyskland som tyska herdehundar. Det var då en zoolog som heter Kurt Friedrich Konig och hans medarbetare bestämde sig för att rädda rasen.

De avlade fram en modifierad version av den orginella Hovawarten och man testade att avla med andra hundar som Kuvaszok, Newfoundlands, German Shepherd, Leonbergers, Afrika Jakthundar och Bernese Mountain Dog. År 1922 skulle de framgångsrikt komma med en kull med önskade egenskaper hos Hovawart och ingå i det tyska avelsregisteret och år 1937 erkändes hunden av den tyska kennelklubben.

Tyvärr, på grund av andra världskriget, sjönk hundens popularitet. En person med namnet Otto Schramm och några medarbetare i Coburg bildade en ny klubb som fortfarande finns idag och 1964 erkände den tyska kennelklubben Hovawart som Tysklands 7: e arbetande ras. Entusiasmen av rasen fortsätter fortfarande fram till denna dag.

Hovawartens temperament

I regel är hovawart lugn inomhus, lydig, beslutsam, och tillgiven sin ägare. De är utmärkta sällskapshundar för barn men de kräver tidig socialisation och träning för att inse att människan är alfa i flocken. De är även territoriella vilket gjorde att de användes som vakthundar på gårdar under medeltiden. De anses också godhjärtade men beskyddande, alerta och fina vakthundar.

Hunden har ett mycket välutvecklat luktsinne och de svarar väl på träning tack vare sin intelligens. Tack vare dessa egenskaper användes hunden ofta vid arbeten så som sök och räddning, spårning, vakt, och försvar.

Hovawarts hälsa och hälsorelaterade frågor

Hovawart är i regel en frisk hundras. Men vissa hundar kan vara benägna att drabbas av följande åkommor:

  • hypotyreos – brist i produktion av sköldkörtelhormon
  • magomvridning – magen fylls med luft och vrids om vilket kräver omedelbar behandling av veterinär
  • osteochondritis dissecans – brosk orsakar förlamning i främre ben och axlar
  • dilaterad kardiomyopati
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar