Hovawart, den energiska och tillgivna sällskapshunden

Hovawart är en älskad hund av många goda anledningar. Här har vi samlat det du behöver veta om hovawarten.  


Hovawart, en tillgiven hund

Hovawart är en medelstor till stor hundras från tyskland. Dess namn kommer sig av att de ursprungligen användes för att vakta gårdar. Dess många egenskaper inkluderar en lojal och tillgiven natur mot sin ägare.

Hovawarts egenskaper

  • Hovawart kräver regelbunden skötsel för att hålla pälsen i god form, men att trimma och klippa bör inte vara nödvändigt.
  • Hunden fäller måttligt så förbered dig på att regelbundet spendera tid dammsugandes.
  • Hovawart är en mycket aktiv ras och de kräver motion för att behålla sin goda form.
  • Hunden är känd för att vara lekfull, tillgiven och energisk med barn, vilket gör dem till utmärkta sällskapshundar för barn.

Hovawarts historia

Hovawarts  historia går tillbaka till 1200-talet där det tyska slottet Ordensritterburg invaderades av slaverna. Slottet föll i slavernas händer och till och med slottsherren dödades. Barnet till slottsherren räddades av en Hovawart och rasen blev känd.

I 15: e århundradet ansåg Heinrich Mynsinger Hovawart som en av ”De fem ädla raserna”.

Populariteten hos Hovawart började minska när nya hundraser började dyka upp i Tyskland som tyska herdehundar. Det var då en zoolog som heter Kurt Friedrich Konig och hans medarbetare bestämde sig för att rädda rasen.

De avlade fram en modifierad version av den orginella Hovawarten och man testade att avla med andra hundar som Kuvaszok, Newfoundlands, German Shepherd, Leonbergers, Afrika Jakthundar och Bernese Mountain Dog. År 1922 skulle de framgångsrikt komma med en kull med önskade egenskaper hos Hovawart och ingå i det tyska avelsregisteret och år 1937 erkändes hunden av den tyska kennelklubben.

Tyvärr, på grund av andra världskriget, sjönk hundens popularitet. En person med namnet Otto Schramm och några medarbetare i Coburg bildade en ny klubb som fortfarande finns idag och 1964 erkände den tyska kennelklubben Hovawart som Tysklands 7: e arbetande ras. Entusiasmen av rasen fortsätter fortfarande fram till denna dag.

Hovawartens temperament

I regel är hovawart lugn inomhus, lydig, beslutsam, och tillgiven sin ägare. De är utmärkta sällskapshundar för barn men de kräver tidig socialisation och träning för att inse att människan är alfa i flocken. De är även territoriella vilket gjorde att de användes som vakthundar på gårdar under medeltiden. De anses också godhjärtade men beskyddande, alerta och fina vakthundar.

Hunden har ett mycket välutvecklat luktsinne och de svarar väl på träning tack vare sin intelligens. Tack vare dessa egenskaper användes hunden ofta vid arbeten så som sök och räddning, spårning, vakt, och försvar.

Hovawarts hälsa och hälsorelaterade frågor

Hovawart är i regel en frisk hundras. Men vissa hundar kan vara benägna att drabbas av följande åkommor:

  • hypotyreos – brist i produktion av sköldkörtelhormon
  • magomvridning – magen fylls med luft och vrids om vilket kräver omedelbar behandling av veterinär
  • osteochondritis dissecans – brosk orsakar förlamning i främre ben och axlar
  • dilaterad kardiomyopati

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar