ANNONS FRÅN SVENSKA KENNELKLUBBEN

Hunduppfödarens bästa köpa hund-tips

Funderar du på att skaffa hund? Vi träffar hundälskaren Annette Andersson som föder upp pudlar i sin Täby-villa. Här ger hon tips och råd inför hundköpet!

Hej Annette, berätta om din kennel!

– Jag och min man Tomas driver en kennel som heter Fera-Mitis hemma i vårt hus i Täby, norr om Stockholm, och vi är inne på elfte året nu. Vi föder upp mellanpudlar och har fått en kull vartannat år, 27 valpar totalt, med tre olika tikar.För ett tag sedan skaffade vi även en english toy terrier som vi också har tänkt avla på.

Annette tränar valparna på att hantera allt ifrån oväntade ljud till att bada.

Hur går uppfödningen till?

– När en av våra tikar får en ny kull får hon tryggt ligga med dem själv i sovrummet den första tiden. Därefter får de andra hundarna komma in och hälsa på, när tiken själv tillåter det. När valparna är 3-4 veckor flyttar de ut i köket där vi lägger ut prylar som balanskuddar, lådor och köksredskap på golvet som valparna kan klättra på och leka med. Här finns det också många nya ljud att vänja sig vid. Ibland tappar jag med flit saker i golvet, för att de ska lära sig att inte bli rädda av oväntade ljud, och våga gå dit och titta. Jag vänjer dem också vid att få klorna klippta, jag badar dem och fönar pälsen. De får dagligen gå ut i vår inhägnad i trädgården, och träna på att ha på sig halsband och koppel. När de är åtta veckor är de redo att flytta härifrån.

Är de redan rumsrena då?

– Nej, haha, det kan dröja mellan 6–8 månader innan en hund blir rumsren, och ibland ända upp till ett år innan man helt kan lita på dem med det. Jag har fått frågan ifall jag kan göra valpar rumsrena om man betalar extra, men det går tyvärr inte.

Välfriserade tikarna Lady, född 2018, och Celleste, född 2017.

Vad kännetecknar pudel som hundras?

– Jag brukar säga att uttrycket ”göra en pudel”, då man skamset ber om ursäkt, är väldigt orättvist eftersom pudlar är väldigt stolta, glada och tycker om att vara i centrum. ”Klok som en pudel” skulle jag säga istället, då de är väldigt lättlärda och kan tränas att göra allting, utom att vara skyddshund. Därför är det inte så konstigt att pudlar så ofta använts som cirkushundar. Det är en lätt förstagångshund skulle jag säga, och en annan bra sak är att de inte fäller.

Men pälsvård kräver de väl en del?

– Ja, man behöver se till att raka mellan hundens trampdynor var tionde dag, så det inte fastnar stenar i tassarna. Sen väljer man om pälsen ska vara helt nedklippt eller längre, men den behöver klippas minst var tredje månad. Man kan klippa själv om man lär sig att hålla redskapen rätt så man inte gör illa hunden.

Annette med en valp som är redo att flytta hemifrån.

Hur går det till att köpa hund av dig?

– Jag vill att hela familjen ska komma och träffa mina hundar, gärna medan tiken är dräktig, för att se hur de fungerar ihop med hundarna. Det har hänt att jag har sagt nej till köpare, när jag märker att de inte trivs ihop. Men om allt går bra får de komma tillbaka och träffa alla valparna när de har kommit. Och sedan en gång till och välja ut en valp, men det brukar faktiskt vara valparna själva som väljer sin familj. Sedan kommer köparna och hämtar valpen när den är klar för leverans och vi går igenom alla avtal, mat- och skötselråd mm.

Vad händer sen?

– Jag brinner verkligen för mina valpköpare och finns till hands för dem om de behöver hjälp och stöd, hela livet. Jag har en Facebook-grupp där jag ger tips och råd, och anordnar kennelträffar där hundarna och deras ägare får chans att träffa varandra och utbyta erfarenheter. Dessutom har jag en dolda fel-försäkring som täcker vård ifall hunden visar sig ha en medfödd åkomma.

Hundgos med en 10 dagar gammal pudel.

Vilka är dina bästa råd till hundköpare?

– Var noga när ni väljer ras och läs på ordentligt om rasens ursprungliga användning på Svenska Kennelklubbens annonsplats Köpahund. För det är väldigt viktigt att tänka igenom vad ni vill använda hunden till. Ska den med ut i löpspåret, mest ligga hemma och mysa, eller vara bra för agility? Jag har mött hundägare som undrar varför deras hundar skäller så mycket. Jo, för att de valt en larmhund som är ämnad för det, svarar jag. Eller varför de drar i kopplet hela tiden, jo för att de skaffat en spets eller polarhund som är tänkt att dra släp.

– Många väljer så mycket bara efter utseende, men hunden är ingen accessoar. Blandraser, som har blivit trendigt, blir ofta dyrare än rashundar då det inte finns några garantier för en frisk stamtavla och några krav på hälsokontroller. Därför är det tryggt med Köpahund.se, där finns det bara annonser för rashundar och ni kan läsa på om deras stamtavla och se ifall det finns sjukdomar i släkten, tipsar Annette.

Bästa platsen att hitta hund

Annnonsplatsen Köpahund är Svenska Kennelklubbens hundförmedlingstjänst. Här hittar du presentationer av runt 370 olika hundraser, valpkullar till salu och kontaktuppgifter till SKK-anslutna uppfödare. Här finns också massor av tips och råd för nyblivna hundägare.

Scanna QR-koden för att komma direkt till Köpahund:

Mest lästa artiklar