Hur man klipper kaninklor

Att klippa klor är en nödvändig del av din kanins skötsel. Kaninklor växer under hela kaninens liv (precis som deras tänder) så om de inte på naturligt sätt nöts ner kommer de behöva klippas eller trimmas med kloklippare. Om du aldrig klippt din kanins klor och du inte har någon att hjälpa dig kan det vara en god idé att ta hjälp av ett proffs eller en veterinär. Om du har en ung kanin, var då noga med att börja trimma dess naglar när de är unga och att göra det reguljärt så att de vänjer sig.

Hur du klipper en kanins klor

Först, samla ihop de verktyg du behöver samt en vän för att hålla din kanin. Du vill inte börja och sedan tvingas sluta när du har din kanin redo för att få klorna klippta så samla allt på en och samma plats. Skaffa dig ett par bra kloklippare gjorda för kanin eller katt (som Kaytee Pro Nail Trimmer) en handduk, blodstillande medel i t.ex. pulverform som är redo att användas (om en klo klipps för kort) och godbitar som din kanin tycker om.

Låt din vän hålla kaninen i en handduk för att hålla kaninen lugn och stilla. En kanin kan sparka och skada (eller bryta) ryggen så var noga med att hålla dem korrekt och ge dem ordentligt stöd särskilt i nedre delen av ryggen. Om de kämpar emot så sluta. Sätt din kanin på golvet igen och försök på nytt när din kanin lugnat ner sig. Du kan använda godbitar som belöning för kaninen och försök locka dem att bli insvepta i handduken.

När din kanin är insvept i handduken och har lugnat ner sig, klipp endast den yttersta delen av klon. Det är långt bättre att endast klippa en liten del av klon oftare än att försöka klippa en större del vid ett och samma tillfälle. Om din kanin har klara eller vita naglar och du kan se var blodtillförseln slutar kan du försöka klippa klon innan du når blodet, du vill aldrig att din kanin ska börja blöda vill kloklippningen. Klipp aldrig snabbt då detta kan resultera i att kaninen drabbas av blödning och smärta. Placera kloklipparen där du planerar att klippa klon. Tryck långsamt kloklipparen för att klippa klon och om kaninen rycker till flytta klipparen ut mot toppen av klon då detta kan vara ett tecken på att du är för nära blodtillförseln. Klipp med en bestämd och effektiv rörelse utan att krossa klon.

Om en klo av misstag klipps för kort, drabbas inte av panik. Stoppa blodningen med blodstillande medel i puderform vid klons topp. Trots att klippa en klo så att det börjar blöda gör ont för din kanin, finns medel du kan använda för att bedöva klon och stoppa blödningen, och nageln växer ut relativt snabbt. Om nageln inte klippt väldigt kort finns ingen anledning att söka en veterinärs hjälp om din kanin börjar blöda vid kloklippningen. Alla som regelbundet trimmar sin kanins klor har klippt för kort vid något tillfälle så döm dig inte för hårt om det händer.

Repetera ovan steg för alla dina kanins klor. Ta en paus mellan fötterna om din kanin kämpar emot eller om processen tar tid. Detta är särskilt viktigt om du använder en handduk för att hålla din kanin, då detta annars kan överhetta din kanin.

När du är färdig med att klippa så många klor som din kanin tillåter, kontrollera snabbt alla klor för att se om någon blöder innan du släpper din kanin.

Slutligen, ge din kanin en godbit som belöning! Även om du endast fick en fot gjord, var noga med att ge din kanin en belöning och kel.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar