Hur ofta bör jag mata min katt

Det finns inget snabbt och enkelt sätt att svara på hur ofta en särskild katt eller kattunge bör matas då ålder och relativ hälsa, samt hur många katter du har, hur ditt hem ser ut, och sortens mat du erbjuder, alla spelar stor roll i hur matningen bör hanteras.

Till exempel kan en person som arbetar hemifrån ge mjukmat till kattungar eller ammande katter flera gånger om dagen.

Medan en ensamstående kattägare som inte arbetar hemifrån kommer använda sig mer av torr kattmat, och kommer endast kunna erbjuda mjukmat på morgon och sen kväll.

Hur ofta kattungar bör få mjukmat

Kattungar behöver ungefär dubbelt så mycket näringsämnen som vuxna katter, både för sin tillväxt och sin energi. Självklart kan inte deras magar hantera stora mängder mat. Därför, precis som för mänskliga bebisar, behöver de regelbundet mat till en början, vilket avvänjs i och med att de växer. Det är viktigt att väga kattungarna regelbundet under denna tid för att kontrollera att de ökar tillräckligt i vikt, utan att bli överdrivet feta. Deras hunger är vanligtvis en god riktlinje för att avgöra om de får tillräckligt med näringsämnen.

Som regel bör kattungar under sex veckors ålder förbli med sin mamma. Om detta är omöjligt kan kattungen matas med flaska mellan fyra och sex veckors ålder. Alternativt kan en kattunge vid fem veckors ålder gradvis introduceras till ett kvalitativt mjukfoder som blandas med lika del ”kitten formula” så som KMR (kitten milk replacer).

Obs! Jag rekommenderar inte vanlig mjölk till katter då många katter är allergiska mot denna mjölk. När kattungen nått sex veckors ålder kan andelen KMR gradvis minskas tills katten äter burkmat på egen hand.

Notera att dessa rekommendationer gäller mjukmat och att rekommendationerna vad gäller torrmat kommer tas upp senare.

Vid sex veckors ålder: Fyra eller fler små måltider med jämna mellanrum under dagen. Var noga med att väga kattungen regelbundet och skriv ner dess vikt och datum för att hålla koll på hur den utvecklas.

12 veckor: Öka mängden mat vid varje måltid och sprid gradvis ut dem till tre mål mat om dagen.

Runt sex månaders ålder: Du kan gradvis sprida måltiderna tills du serverar katten två mål mat om dagen.

Vuxna katter

Om inte kattungen uppvisar överdriven viktökning anses den en vuxen katt vid ett års ålder, och under de kommande nio åren eller så kan den ges vuxenmat två gånger om dagen med extra mål av torrmat när det behövs, så som beskrivs nedan.

Torrfoder

Torrmat är främst utvecklat för ägarens bekvämlighet och inte för kattens näringsmässiga behov. Detta ämne diskuteras vidare i artikeln om mjukmat för katter. Men katter har levt långa och lyckliga liv även vid en diet uteslutande bestående av torrmat, och för arbetande kattägare kan vuxna katter ges mjukmat morgon och kväll med torrmat som lämnas framme för kattens behov.

Äldre katter och katter med särskilda behov

Äldre katter och i synnerhet katter med särskilda behov kräver särskild diet och kanske behöver matas oftare. Det är bäst att följa din veterinärs rekommendationer vad gäller utfodringen, både vad gäller schema och sortens mat.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar