Hur ofta bör jag mata min katt

Det finns inget snabbt och enkelt sätt att svara på hur ofta en särskild katt eller kattunge bör matas då ålder och relativ hälsa, samt hur många katter du har, hur ditt hem ser ut, och sortens mat du erbjuder, alla spelar stor roll i hur matningen bör hanteras.


Till exempel kan en person som arbetar hemifrån ge mjukmat till kattungar eller ammande katter flera gånger om dagen.

Medan en ensamstående kattägare som inte arbetar hemifrån kommer använda sig mer av torr kattmat, och kommer endast kunna erbjuda mjukmat på morgon och sen kväll.

Hur ofta kattungar bör få mjukmat

Kattungar behöver ungefär dubbelt så mycket näringsämnen som vuxna katter, både för sin tillväxt och sin energi. Självklart kan inte deras magar hantera stora mängder mat. Därför, precis som för mänskliga bebisar, behöver de regelbundet mat till en början, vilket avvänjs i och med att de växer. Det är viktigt att väga kattungarna regelbundet under denna tid för att kontrollera att de ökar tillräckligt i vikt, utan att bli överdrivet feta. Deras hunger är vanligtvis en god riktlinje för att avgöra om de får tillräckligt med näringsämnen.

Som regel bör kattungar under sex veckors ålder förbli med sin mamma. Om detta är omöjligt kan kattungen matas med flaska mellan fyra och sex veckors ålder. Alternativt kan en kattunge vid fem veckors ålder gradvis introduceras till ett kvalitativt mjukfoder som blandas med lika del ”kitten formula” så som KMR (kitten milk replacer).

Obs! Jag rekommenderar inte vanlig mjölk till katter då många katter är allergiska mot denna mjölk. När kattungen nått sex veckors ålder kan andelen KMR gradvis minskas tills katten äter burkmat på egen hand.

Notera att dessa rekommendationer gäller mjukmat och att rekommendationerna vad gäller torrmat kommer tas upp senare.

Vid sex veckors ålder: Fyra eller fler små måltider med jämna mellanrum under dagen. Var noga med att väga kattungen regelbundet och skriv ner dess vikt och datum för att hålla koll på hur den utvecklas.

12 veckor: Öka mängden mat vid varje måltid och sprid gradvis ut dem till tre mål mat om dagen.

Runt sex månaders ålder: Du kan gradvis sprida måltiderna tills du serverar katten två mål mat om dagen.

Vuxna katter

Om inte kattungen uppvisar överdriven viktökning anses den en vuxen katt vid ett års ålder, och under de kommande nio åren eller så kan den ges vuxenmat två gånger om dagen med extra mål av torrmat när det behövs, så som beskrivs nedan.

Torrfoder

Torrmat är främst utvecklat för ägarens bekvämlighet och inte för kattens näringsmässiga behov. Detta ämne diskuteras vidare i artikeln om mjukmat för katter. Men katter har levt långa och lyckliga liv även vid en diet uteslutande bestående av torrmat, och för arbetande kattägare kan vuxna katter ges mjukmat morgon och kväll med torrmat som lämnas framme för kattens behov.

Äldre katter och katter med särskilda behov

Äldre katter och i synnerhet katter med särskilda behov kräver särskild diet och kanske behöver matas oftare. Det är bäst att följa din veterinärs rekommendationer vad gäller utfodringen, både vad gäller schema och sortens mat.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar